Sidebar

Be interneto neįsivaizduojame savo gyvenimo. Tačiau ar žinote, kam turime būti dėkingi už jo atsiradimą Lietuvoje? Interneto plėtros mūsų šalyje pradininkas – VU MIF prof. Adolfas Laimutis Telksnys. Koks žmogus ir kolega jis buvo ir kuo ypatingas jo indėlis į mokslą? Su L. Telksniu dirbęs VU Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkas Gediminas Navickas pasidalijo prisiminimais apie profesorių ir papasakojo apie jo nuveiktus darbus.

pro Rbwiq0KH

Adolfas Laimutis Telksnys.

Koks profesorius buvo kaip žmogus? Kokios mintys aplanko jį prisiminus?

Profesorius buvo labai šiltas ir linksmas žmogus, prisiminus vis dar aplanko liūdesys, kad jo netekome, bet ir išnyra daug gražių prisiminimų: tiek iš darbo, tiek iš laisvesnių akimirkų.

Kaip sekėsi su prof. Telksniu dirbti? Koks jis buvo kolega?

Sakiau, kad profesorius Telksnys buvo šiltas žmogus, bet darbo klausimais mokėjo būti reiklus. Tačiau net ir kartais būdamas griežtas, mokėjo išlikti korektiškas – buvo aukštos kultūros žmogus. Jis buvo ir idėjos žmogus, jei tikėjo kokia nors idėja, tai negailėjo nei laiko, nei jėgų jos įgyvendinimui, mokėjo tuo užkrėsti ir kolegas.

pro Rbwiq0KH

Gediminas Navickas.

Kaip vertinate jo indėlį į mokslą, kuo jis svarbus?

Prof. Laimutis Telksnys buvo vizionierius – sugebėdavo numatyti kelis žingsnius į priekį, orientuodavosi ne tik į artimą ateitį, bet ir kelis metus ar dešimtmečius į priekį. Turbūt daugelis yra girdėję istoriją, kaip jis išprognozavo mobiliojo telefono atsiradimą 50 metų prieš jį išrandant („Informeris vietoj laikrodžio“, Tiesa, 1968-01-01).

Jo indėlis svarbus ne tik mokslui, bet ir technologijoms. Ne veltui jis vadinamas Lietuvos interneto tėvu, daug prisidėjo, kad Lietuvoje atsirastų internetas: bendravo su kolegomis iš Norvegijos, pats asmeniškai važiavo parsivežti įrangos. Tuo metu interneto atsiradimas buvo ne tik naujas žingsnis technologijose, bet ir mūsų nepriklausomybės nuo Sovietų sąjungos įtvirtinimas, nes atsirado galimybė bendrauti su užsieniu ne per Maskvą. Profesorius prisidėjo prie Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklo LITNET sukūrimo, „Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuosčio šviesolaidinio tinklo RAIN“ sukūrimo, buvo idėjinis projektų LIEPA ir LIEPA-2, skirtų lietuvių kalbos išsaugojimui elektroninėje erdvėje, lyderis bei vadovas. Džiaugiuosi, kad šiemet pradėjome vykdyti projektą LIEPA-3, tęsiame Profesoriaus idėjų įgyvendinimą.

Gimtadienio proga prof. Laimučiui Telksniui padovanojome adresą laimutistelksnys.lt, jis nukreipia į jo biografiją „Enciklopedijoje Lietuvai ir pasauliui“ (ELIP), prie kurios sukūrimo jis taip pat prisidėjo. Tad norinčius sužinoti daugiau apie prof. L. Telksnio gyvenimą ir veiklą, kviečiu apsilankyti.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos