Sidebar

Važiuoti kelis šimtus kilometrų tam, kad pravestum vieną pamoką? Galbūt skamba neįtikėtinai, bet VU Matematikos ir informatikos fakulteto dėstytojai būtent taip ir daro. Savanoriškais pagrindais kartu su projektu „Pamoka su universiteto dėstytoju“ jie vyksta į tolimiausius šalies kampelius. Per praėjusį sezoną prie iniciatyvos prisidedantys mokslininkai, nuvyko net į 133 vizitus ir aplankė Gargždų, Telšių, Mažeikių, Alytaus, Pasvalio ir kitų Lietuvos kampelių mokyklas. Dėstytojai vieningai sutaria – projekte dalyvauti tikrai verta.

pro Rbwiq0KH

Mokinius ir mokytojus pamatai jų aplinkoje

Projekte dalyvaujanti VU MIF dėstytoja prof. dr. Roma Kačinskaitė sako, kad niekada nebuvo nutolusi nuo mokyklos, mokinių ir mokytojų bendruomenės. Pati vaikystėje matematikos mokytoja norėjusi tapti dėstytoja sako, kad tai – jos gyvenimo dalis. R. Kačinskaitė prie iniciatyvos prisijungė ilgai nesvarsčiusi, ji taip pat veda pamokas ir Vilniaus universiteto Vaikų universitete „studijuojantiems“ pradinukams.

„Man patinka tai, ką darau: naujos pažintys ir situacijos, kartais reikalaujančios ir nestandartinių sprendimų, kuriuos turi priimti čia ir dabar, kai pamokos metu tenka prisitaikyti prie įvairialypės mokinių auditorijos ar atsakyti į ne tik su matematika susijusius klausimus. Tai, be abejo, padeda tobulėti ir lavinti gebėjimus, apie kuriuos net nebūtum susimąstęs“, – šypsosi aktyvi dėstytoja.

R. Kačinskaitė sako projekte dalyvauti verta vien tam, kad pamokos metu pamatytum, kaip užsidega vaikų akys. „Jokios nuotolinės pamokos neatstos to nuostabaus momento. O dar, kai tik po pamokos sužinai, kad vienos iš tų žibančių akių buvo mokinuko, kuris mokosi bene blogiausiai klasėje ir sumatematika yra visai susipykęs“, – atvirauja VU MIF docentė. Anot jos, atvykus į mokyklas, mokytojus ir mokinius galima pamatyti jų tikroje aplinkoje, kur vyksta gyvenimas: „Tame aš matau ir prasmę, ir naudą“.

Nauda – ir mokyklai, ir dėstytojui

Kitas projekte dalyvaujantis dėstytojas doc. dr. Andrius Grigutis sako, kad ši iniciatyva yra puiki galimybė parodyti save ir pamatyti kitus. „Paprastai sakant, atsiveria galimybė „išeiti į žmones”, – sako dėstytojas. Vizitai į mokyklas, susitikimai su naujais žmonėmis, pokalbiai, diskusijos ir t.t. yra būtent tai, kas leidžia geriau suvokti supančią aplinką ir užmegzti ryšį su potencialiais universiteto klientais – būsimais studen

pro Rbwiq0KH

A. Grigutis įsitikinęs, kad dėmesingumas žmonėms, organizacijoms, apskritai, aplinkai, visada duoda didelę grąžą. Jis įsitikinęs, kad projektas „Pamoka su universiteto dėstytoju“ leidžia moksleiviams, mokytojams ir patiems dėstytojams patirti kažką naujo, praskaidrinti jų rutiną. Dėstytojas tikisi, kad Matematikos ir informatikos fakulteto iniciatyva ateityje turės realios naudos universitetui, pritraukiant studijuoti jaunus ir ambicingus žmones.

Galimybė pritraukti potencialius studentus

Apie projektą iš kolegų išgirdęs asist. Nikolajus Kozulinas sako, kad jį sudomino galimybė susipažinti su įvairių Lietuvos miestų matematikos mokytojais. Anot dėstytojo, tokia galimybė gali leisti komunikuoti: dėstytojai gali sufleruoti mokytojams, ko reikės būsimiems studentams, o dalyvavimas iniciatyvoje taip pat leidžia sužinoti mokinių interesus.

N. Kozulinas sako, kad daugelis moksleivių net neįtaria, kad matematikos taikymų spektras yra labai platus. Pamoką apie matematikos taikymus medicinoje siūlantis dėstytojas teigia, kad labai retas moksleivis žino, kad matematinis modeliavimas plačiai taikomas medicinoje. Dėstytojas tikisi, kad po jo paskaitų mokiniai susidarys kitą įspūdį apie matematiką ir jos taikymus. „Galbūt atsiras ir norinčių ateityje studijuoti VU MIF ir prisijungti prie mūsų komandos kraujagyslių bei širdies ligų modeliavimui“, – tikisi N. Kozulinas.

Šis projekto sezonas – jau ketvirtasis. Jį papildė nauji dėstytojai, o senbuviai pasiūlė naujų, įdomių temų. Dėstytojai siūlo pamokas apie matematikos taikymus skirtingose srityse, dirbtinį intelektą ir socialinius tinklus, neįprastas skaičiavimo sistemas, blokų grandines, programavimą ir daugybę kitų. Moksleiviams taip pat siūloma virtuali ekskursija prie VU superkompiuterio.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos