Sidebar

Pradėkime nuo šikšnosparnių. „Ar kada nors susimąstėte, kuo šie gyvūnai tokie nepaprasti?“ – kelia klausimą Vilniaus unoversiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) mokslininkė dr. Anita Juškevičienė. Šikšnosparniai naudoja ultragarso jutiklius, kad nustatytų savo padėtį ir aplink esančius objektus. Panašiai ir išmanieji įrenginiai naudoja įvairius jutiklius informacijai iš aplinkos surinkti.

Tačiau kaip tai susiję su informatikos mokslu? Ką gi, pasinerkime giliau Kovo 28–29 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančioje kasmetinėje parodoje „Karjera & studijos Lietuvoje 2024“.

res1

Dr. A. Juškevičiėnė moksleiviams VU inovacijų erdvėje pristatys ultragarso jutiklius, kurie padeda šikšnosparniams ne tik išvengti kliūčių skraidant, bet ir ieškant maisto ar bendraujant su kitais šikšnosparniais. Tai primena informacinių sistemų inžinerijos principus, kai kuriant išmaniąsias technologijas reikia įvertinti ne tik techninius aspektus, bet ir sąveiką su aplinka bei naudotojų poreikius.

Be to, gyvų organizmų ir išmaniųjų prietaisų palyginimas atskleidžia dar vieną intriguojantį panašumą – abi sistemos turi smegenis ir įvairius duomenų išvesties būdus. Gyvieji organizmai turi savo centrinę nervų sistemą, o išmanieji įrenginiai turi centrinį procesorių, kuris priima, apdoroja ir interpretuoja informaciją, panašiai kaip žmogaus smegenys. Gyvi organizmai gali judinti galūnes, skleisti garsus, o išmanieji įrenginiai turi įvairius vykdiklius, pavyzdžiui, šviesos diodų lemputes, motoriukus, garsinius skambučius ar skystųjų kristalų ekranus.

Inovacijų-veiklų erdvėje mokiniams bandysime parodyti pasaulį įdomiau. Jie iš arčiau susipažins su ultragarsiniu atstumo jutikliu, Arduino ir įvairiais vykdikliais, tyrinės realius prototipus, eksperimentuos su šių technologijų taikymo galimybėmis. Jie lygins prietaisus su gyvaisiais organizmais ir siūlys savo projektų idėjas dėl šios sistemos taikymo. Vykdydami šią veiklą mokiniai įgis praktinės patirties, skatins savo kūrybiškumą ir geriau supras technologijų ir gamtos sankirtą.

 

2024-03-27

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos