Sidebar

Rugsėjo 10-16 d. į „Tarptautinę tikimybių teorijos ir skaičių teorijos konferenciją“ Palangoje rinkosi garsūs pasaulio matematikai iš viso pasaulio. Austrijos, Vengrijos, Vokietijos, Estijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos mokslininkai visą savaitę dalinosi žiniomis, naujausių tyrimų rezultatais.

2023 09 18 Konferencijos dalyviai880x495

Konferencijos dalyviai

Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) matematikai turi ilgametę tradiciją – garsiausius šios srities tyrėjus sukviesti į konferencijas Palangoje, minint įžymių Lietuvos matematikų jubiliejus. „Konferencijos skirtos matematikos šakoms: skaičių teorijai ir tikimybių teorijai. Šiais metais buvo keletas pranešimų ir iš kitų sričių. Turinys šiek tiek skyrėsi dėl to, kad buvo akcentuojama jubiliatų darbų įtaka Lietuvos ir ne tik Lietuvos matematikai. Juk sprendžiant matematinius uždavinius reikalingi nauji metodai, kartais ir nauji požiūriai, atsiranda naujos pritaikymų sritys,“ – apie renginio turinį ir pasakoja vienas iš organizatorių, buvęs VU MIF prof. Gediminas Stepanauskas.

2023 09 18 G Stepanauskas880x599

Prof. Gedimino Stepanausko pranešimas

Pagrindinė susibūrimų idėja – mokslininkų jubiliejai. 2023-ųjų metu konferencija skirta prof. Donato Surgailio 80-mečiui, prof. Antano Laurinčiko ir prof. Eugenijaus Manstavičiaus 75-mečiams, prof. Kęstučio Kubiliaus ir prof. Alfredo Račkausko 70-mečiams. Taip pat buvo skirtas ypatingas dėmesys ir praėjusiam a. a. prof. Jono Kubiliaus 100-ąjam jubiliejui, kurio nebuvo galima paminėti konferencijoje anksčiau dėl pandemijos. Prof. J. Kubilius – mokslo pasaulio ikona, vienas žymiausių šalies matematikų, net trečdalį šimtmečio ėjęs Vilniaus universiteto rektoriaus pareigas.

2023 09 18 Jubiliatai880x494

Jubiliatai Donatas Surgailis, Antanas Laurinčikas, Kęstutis Kubilius, Alfredas Račkauskas, Eugenijus Manstavičius

„Nors šios iškilios asmenybės jubiliejaus minėjimui visoje šalyje daug dėmesio buvo skirta 2019 m., mums buvo svarbu su partneriais iš viso pasaulio skirti dėmesio tam gyvo susitikimo metu. Pasaulyje jis pirmasis plačiai pradėjo taikyti tikimybinius metodus skaičių teorijoje, sukūrė pagrindus (taip atsirado) tikimybinei skaičių teorijai. O šiandien (to įtakoje) matematikai taiko tikimybinius metodus panašiu būdu ir kitose matematikos srityse ir net gauti rezultatai turi perspektyvų būti pritaikyti kituose moksluose (teorinėje fizikoje, genetikoje ir kitur),“ – apie prof. J. Jubiliaus indėlį į Lietuvos ir pasaulio mokslą sako prof. G. Stepanauskas.

2023 09 18 Garbes daktarai 880x544

Vilniaus universiteto garbės daktaras prof. Imre Kátai ir prof. Phong Bui Minh

„Matematikoje kaip ir kitose srityse svarbūs ryšiai. Prof. J. Kubilius, užimdamas ir svarbias administracines (rektoriaus) pareigas užmezgė ryšius su kitų šalių matematinėmis mokyklomis. Šie ryšiai plėtėsi, stiprėjo, plėtėsi ir geografija. Atsirado nauji poreikiai, naujos temos, nauji pritaikymai ir nauji jauni matematikai (išugdyti senesnės kartos). Matematikoje, kaip ir visuose kituose moksluose, svarbu ir tradicijos. Konferencijos anksčiau vyko gana periodiškai, o šiuo metu net ir sudažnėjo. Į Palangą susirinkę savo sričių ekspertai diskusijų metu plečia pritaikymų sritis, atranda naujas“, – patirtimi dalijasi prof. G. Stepanauskas.

„Tarptautinę tikimybių teorijos ir skaičių teorijos konferencijos“ internetinį puslapį aplankyti galite čia.

 2023-09-18

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos