Sidebar

Teatras, lipdymas, kūrybinis rašymas – tai tik keli įrankiai, kurie padeda analizuoti sudėtingas problemas. Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakultetas (MIF) dalyvauja Erasmus+ KA2 projekte „Creative Emotional Journey – Operational Approach – CREATIVITY AT THE SERVICE OF EDUCATION“, kurio pagrindinė tema – smurtas lyties pagrindu (angl. gender based violence) ir patyčios (angl. bullying)

Projekto trukmė – du metai, per kuriuose dalyviams tenka ir susitikti, ir dirbti nuotoliniu būdu. Šį rudenį darbinė sesija vyko Italijoje. Joje dalyvavo ir trys MIF studentai Augustina Petraitytė (Programų sistemos), Normantas Kuolas (Informatika) ir Anastasija Volkova (Matematika ir matematikos taikymai) kartu su Tarptautinių studijų koordinatore Justina Krauledaite.

2022 10 07 1 ir pagrindine MIF900x675

Anastasijos Volkovos pasakojimas apie projektą

Mainai vyko nedideliame Morfasso (PC) miestelyje įsikūrusiame kalnuose, Emilijos-Romanijos regione. Miestelyje galima rasti tik saują namų, bažnyčią, kas penkiolika minučių varpais primenančią laiką, britų prižiūrimą viešbutuką ir teatro salę. Joje repetuoja teatro trupė Sciara Progetti, kuri mus ir priėmė jaunimo mainams į savo kuruojamą hostelį. Jame tą savaitę buvome apsistoję tik mes, projekto dalyviai, iš Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Graikijos bei Lietuvos.

Noriu pabrėžti, kad projektas prasidėjo ne rugsėjį, o prieš metus. Per visą šį laikotarpį minėtų šalių atstovai kūrė metodologiją skirtą dialogui apie smurtą lyties pagrindu ir patyčias. Net ir į mainus vykusių studentų kelionė prasidėjo kiek anksčiau: gegužės mėnesį Naugarduko fakultete vyko pilotiniai mokymai, kuriuos vedė J. Krauledaitė ir A. Volkova. Jų metu nagrinėjome smurto lyties pagrindu temą, žiūrėjome trumpo metražo filmą „Pirtis“ (rež. Laurynas Bareiška), diskutavome. Vėliau keli pilotiniuose mokymuose dalyvavę studentai turėjo galimybę prisijungti prie kelionės į Italiją.

2022 10 07 2 MIF650x785

KA2 projekte „Creative Emotional Journey“ (lt. Kūrybinis emocinis kelias) svarbus buvo ne tik teatras, bet, kaip ir primena pavadinimas, kitos kūrybinės veiklos.

„Creative Emotional Journey“ projekte per šias veiklas nagrinėjome dvi labai svarbias temas – smurtą lyties pagrindu ir patyčias. Jos aktualios ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje. Svarbiausias projekto tikslas yra suprasti ir išmokti, kaip galima kalbėti sunkiomis temomis, net jei kartais pritrūksta žodžių išreikšti mintis ar patirtis. Ta padeda daryti įvairūs įrankiai: vaidinimas, video filmavimai, lipdymas, kūrybinis rašymas ir panašios komandinės ir individualios veiklos.

Svarbus dalykas, kurį patyrė dauguma dalyvių – suvokimas, kad pirmas žingsnis į daugumos problemų sprendimą – tai pokalbis, bendravimas ir bendradarbiavimas.

2022 10 07 3 MIF650x785

Dar vienas į atmintį įsirėžęs momentas – Morfasso teatro salėje stebėtas mono-spektaklis „Malanova“, puikiai atskleidžiantis nagrinėtas temas. Jį labai gerai yra apibūdinusi viena kritikė: „Tai teatras, kuris priklijuoja prie kėdės, gniaužia kvapą, susuka širdį ir skrandį...“

Žinoma, negalima pamiršti ir ryšio kurį sukūrėme su projekto dalyviais, kuriuos sutikome Morfasso. Šiame projekte susipažinome su daugiau nei dvidešimt nuostabių ir įdomių jaunų žmonių, kurių kultūroje atrasti bendrumus ir skirtumus padėjo ne tik pokalbiai, bet ir organizuoti tarpkultūriniai vakarai.

Kviečiame projekto „Creative Emotional Journey“ veiklą sekti „Facebook“.

2022-10-07

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos