Sidebar

2022 03 07 Premijos1 642x410

Kovo 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) iškilmingai apdovanoti 2021 m. Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai, tarp kurių – ir Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai.

Iš viso skirtos septynios premijos: po dvi – humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse, viena – technologijos mokslų srityje. Iš jų net 5 pelnė VU mokslininkai. Į premijas pretendavo 24 darbai. Premijos dydis – 32 760 eurų.

LMP komisijos pirmininkas akad. Jūras Banys renginio pradžioje paprašė susirinkusiųjų pagerbti žūstančius Ukrainoje. Jis akcentavo, kad ypač karo metu galime įvertinti, kaip gerai mes gyvename ir kaip džiugu, kad turime aukšto lygio mokslą.

Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse premijos skirtos VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto profesoriui Tomui Baleženčiui už darbų ciklą „Daugiakriteriniai metodai integruotam efektyvumo vertinimui ir ekonominių sprendimų priėmimui“ ir VU Istorijos fakulteto profesoriui Dariui Baronui už darbų ciklą „Krikščionybės Lietuvoje tyrimai: politiniai, socialiniai ir kultūros istorijos pjūviai (1009–1795), 2006–2020“. D. Baronas renginyje nedalyvavo, bet jo vardu už įvertinimą padėkojo sūnus Paulius.

2022 03 07 Premijos2 642x441

Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) iškilmingai apdovanoti 2021 m. Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai. V. Valuckienės/LMA nuotr.

Fizinių mokslų srities laureatas habil. dr. Eugenijus Gaubas kartu su prof. habil. dr. Juozu Vidmančiu Vaitkumi ir dr. Tomu Čeponiu pelnė premiją už darbų ciklą „Didelių įtėkių poveikių medžiagai tyrimai radiacijos dozimetrijai ir spindulinių technologijų kūrimui“.

2022 03 07 Premijos3 642x441

Fizinių mokslų srities laureatas habil. dr. Eugenijus Gaubas. V. Valuckienės/LMA nuotr.

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityje premija įvertintas VU Medicinos fakulteto mokslininkų prof. habil. dr. Vaidučio Kučinsko, dr. Eglės Preikšaitienės, dr. Laimos Ambrozaitytės, dr. Loretos Cimbalistienės, prof. dr. Algirdo Utkaus darbų ciklas „Genomo persitvarkymai esant įgimtiems centrinės nervų sistemos raidos sutrikimams: kilmė, genominiai mechanizmai, funkcinės ir klinikinės pasekmės“.

Technologijos mokslų srityje Lietuvos mokslo premija skirta VU Matematikos ir informatikos fakulteto, Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto mokslininkams habil. dr. prof. Gintautui Dzemydai ir prof. dr. Olgai Kurasovai už darbų ciklą „Nuo duomenų mokslo link dirbtinio intelekto technologijų (2006–2020)“.

2022 03 07 Premijos4 642x428

Habil. dr. prof. Gintautas Dzemyda ir prof. dr. Olga Kurasova. V. Valuckienės/LMA nuotr.

Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, pasveikinusi lietuviškojo Nobelio laimėtojus, akcentavo, kad visuomenė nedažnai susimąsto, kiek turi būti nepavykusių bandymų, kiek įdedama darbo, kol mokslininkai pasiekia rezultatą, prisidedantį prie geresnio pasaulio reiškinių supratimo.

„Mokslininkai, jūs esate ne tik mokslo lyderiai, jūs esate pirmiausia asmenybės ir minties lyderiai. Jaunimas stebi jus, jie mokosi iš jūsų. Mokosi ne tik mokslo paslapčių, jiems svari ir jūsų pilietinė pozicija, jūsų vertybės. Tai ypač aktualu šiandien, kai Ukraina kovoja kruviną kovą su agresoriumi. Kovoja už mus visus. Todėl šiandien prašau visų jūsų – nesustokime ties mokslo lyderyste – asmeninė lyderystė ir pavyzdys šiuo metu yra ypač svarbūs. Dirbkime, kurkime, siekime tų gerų tikslų visai visuomenei“, – sveikino ministrė J. Šiugždinienė.

2022 03 07 Premojos5 642x436

Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) iškilmingai apdovanoti 2021 m. Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai. V. Valuckienės/LMA nuotr.

Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, LMP komisijos pirmininko pavaduotoja Tamara Bairašauskaitė, laureatai, LMA nariai ir kiti svečiai. Iškilmingo posėdžio metu jo dalyviai klausėsi multiinstrumentalisto Petro Vyšniausko improvizacijų.

2022-03-07

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos