Sidebar

2021 09 21 Apdovanojimai642x410
2021 m. rugsėjo 9 d. Vilniaus universiteto (VU) Mažojoje auloje apdovanoti VU Technologijų uosto (Tech Hub) organizuoto geriausių baigiamųjų darbų konkurso nugalėtojai. Laureatus ir renginio svečius pasveikino VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, vertinimo komisijos pirmininkas, VU Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis, VU Tech Hub valdybos narė, VU Verslo mokyklos direktorė dr. B. Miškinienė, vertinimo komisijos narys, asociacijos „Infobalt“ generalinis direktorius Mindaugas Ubartas.

Dalyvauti konkurse buvo kviečiami visi VU bakalauro ir magistrantūros studentai ir absolventai, kurie einamaisiais akademiniais metais apgynė baigiamąjį darbą vienoje iš 4 kategorijų. Šiemet sulaukta 39 paraiškų. Po vieną VU Tech Hub vardinę 300 eurų stipendiją skirta konkurso nugalėtojams 4 kategorijose. Konkurse antrąją ir trečiają vietas užėmusių darbų autoriams įteikti pažymėjimai.

Kategorijoje „Technologijos visuomenės raidai“ už geriausią darbą, kuriame tiriami ir pristatomi technologiniai sprendimai, nulemiantys visuomenės raidą, stipendija įteikta Matematikos ir informatikos fakulteto informacinių technlogijų absolventei Monikai Barauskaitei (darbas „Imitacinių jutiklių tyrimai“). Darbo vadovas – MIF doc. dr. Linas Bukauskas.

„Iš vyresnių pažįstamų, kurie studijas baigė dar praeitais metais, buvau girdėjusi apie šį baigiamųjų darbų konkursą ir jau nuo pat pradžių galvojau, jog jei pasiseks su bakalauro darbu, bus įdomu sužinoti, kaip jis bus įvertintas ir už fakulteto ribų.

Kadangi mano darbas gynimo komisijos ir recenzento buvo įvertintas gana gerai, ir, svarbiausia, pati buvau juo užtikrinta ir patenkinta, net nedvejojusi išsiunčiau savo bakalauro darbą, kai tik prasidėjo registracija į VU Tech Hub baigiamųjų darbų konkursą“, – pasakoja absolventė.

Jos baigiamasis darbas buvo apie imitacinius jutiklius (angl. honeypots). Imitaciniai jutikliai – tai dar nedaug išnagrinėta ir kol kas dar nepopuliari duomenų apsaugos technologija, tai tarsi „spąstai“ sistemų užpuolikams.

„Darbo tikslas buvo sukurti imitacinių jutiklių, atsparių užpuoliko atpažinimui, metodiką bei atlikti tyrimą. Visų pirma, darbo metu atlikau nemažą šaltinių analizę, kadangi ši technologija man asmeniškai buvo visiškai nauja, tad tikrai daug apie ją sužinojau. Darbo tyrimui naudojau vieną iš paprasčiausių imitacinių jutiklių ir baigiamojo darbo vadovo dėka, galėjau ištestuoti šį, bei mano patobulintąjį jutiklį su realiais vartotojais.

Buvo labai smagu pamatyti, kad mano patobulinimas šiek tiek padėjo sumažinti imitacinio jutiklio atpažinimą ir rezultatai buvo tokie, kokių ir buvo tikėtasi“, – sako Monika.

MIF absolventė rekomenduoja ir kitiems dalyvauti ir teikti paraiškas baigiamųjų darbų konkursui. „Dalyvavimas nieko nekainuoja, o ir niekad negali žinoti, kaip pasiseks, galbūt pavyks laimėti! Juk visada smagu būti įvertintam ir už fakulteto ribų. Be to, visos konkurso baigiamųjų darbų kategorijos yra „palankios“ mūsų fakulteto baigiamiesiems darbams, tad kiekvienas ras savo darbui tinkančią kategoriją“.

3 vietą kategorijoje „Visuomeniniai iššūkiai naujųjų technologijų amžiuje“ užėmė MIF matematikos ir matematikos taikymų absolventė Lina Skerath. Jai įteiktas pažymėjimas už darbą „A Comparison of Machine Learning Upsell Propensity Models for the Telecommunication Sector“. Darbo vadovas – MIF doc. dr. Raivydas Šimėnas.

VU Tech Hub stipendija įsteigta VU Tech Hub ir VU Teisės fakulteto iniciatyva. Stipendijos tikslas – paskatinti VU studentus atlikti visuomenės vystymuisi reikšmingus tyrimus rengiant baigiamuosius bakalauro ar magistro darbus tarpdisciplininėmis, technologijų, iššūkių visuomenei ir inovacijų temomis, domėtis jomis ir ugdyti tarpdisciplinines kompetencijas šiose srityse.

2021-09-21

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos