Sidebar

Šiais metais užklupus pandemijai ne viena mokinių olimpiada buvo atšaukta, tačiau informatikų olimpiados persikėlė į nuotolinį formatą. Apie vykusias Informatikos olimpiadas pasakoja VU Matematikos ir informatikos fakulteto dr. Jūratė Skūpienė, Lietuvos mokinių informatikos olimpiados Šalies vertinimo komisijos pirmininkė.

2020 09 03 Olimpiada su vadovais380x250Lietuvos moksleivių olimpiada

Lietuvos mokinių informatikos olimpiada vyko gegužės-birželio mėnesiais. Buvo parengta nuotolinio vykdymo tvarka, dalyviai sprendė užduotis nuotoliniu būdu, o jų darbą stebėjo ir pagelbėjo organizuodami virš 20 Lietuvos mokinių informatikos olimpiados Techninio komiteto ir Šalies vertinimo komisijos narių.

„Nors olimpiada buvo nuotolinė, rėmėjai paruošė laimėtojams puikių prizų, uždarymas buvo transliuojamas gyvai, o pasibaigus olimpiadai – į dalyvių mokyklas iškeliavo siuntiniai su medaliais, prizais bei Lietuvos mokinių informatikos olimpiados marškinėliais“, – sako dr. Jūratė Skūpienė.

Sėkmingiausiai pasirodęs dalyvių šešetukas buvo pakviestas dalyvauti Baltijos šalių informatikos olimpiadoje (BOI), kurią organizavo Latvija.

Baltijos šalių informatikos olimpiada – iškovoti du sidabro ir du bronzos medaliai

Nuotolinė olimpiada vyko liepos 20-22 dienomis. Mokiniai sprendė užduotis nuotoliniu būdu. Baltijos šalių olimpiadoje (BOI) dalyvavo 64 mokiniai iš 11 šalių. Kiekviena šalis turėjo teisę siųsti 6 mokinius į BOI.

Šioje olimpiadoje net 4 mokiniai iš Lietuvos laimėjo medalius – du sidabro ir du bronzos.

Centrinės Europos informatikos olimpiada – iškovoti trys bronzos medaliai

Lietuvos komanda buvo pakviesta dalyvauti ir Vengrijoje vykusioje Centrinės Europos informatikos olimpiadoje (CEOI), kuri vysta rugpjūčio 24-29 dienoms. Lietuvos komanda šioje olimpiadoje dalyvavo nuotoliniu būdu.

2020 09 03 Centrines Europos informatikos olimpiada380x250Dalyviai jau sprendė užduotis ne namuose, o susirinko VU MIF Informatikos institute.  

Trys iš keturių Lietuvos komandos narių apdovanoti bronzos medaliais.

Kokias užduotis sprendžia moksleiviai?

Informatikos olimpiadose dalyviai sprendžia dvi dienas, kiekvieną dieną jie gauna 3 algoritmavimo uždavinius ir turi sugalvoti sprendimą ir jį realizuoti viena iš leidžiamų programavimo kalbų. Įprasta, kad mokiniai iš Lietuvos programuoja su C++.

Sprendimo metu dalyviai siunčia savo sprendimus į varžybų serverį, programos iš karto testuojamos ir dalyviai mato įvertinimą, gali keisti, taisyti savo sprendimą ir siųsti iš naujo. Kai olimpiados vykdomos nenuotoliniu būdu, tai įprasta, kad rezultatų lentelę galima sekti gyvai ir tiek komandos vadovai, tiek mokinių mokytojai gali stebėti, kaip sekasi dalyviams ir juos palaikyti.

„Uždaviniai nelengvi ir norint juos išspręsti reikia ne tik mokėti programuoti, bet ir gerai išmanyti sudėtingesnius metodus, tokius kaip: dinaminį programavimą, kombinatoriką, įvairius grafų teorijos algoritmus ir pan. Pavyzdžiui, lengviausias CEOI uždavinys, kuri pilnai išsprendė didžioji dauguma dalyvių prašė suskaičiuoti skirtingų stačiakampių skaičių tam tikros formos tinklelyje ir rezultatą pateikti moduliu 109+7.

Šio uždavinio sąlyga trumpa, tačiau dažnai uždavinių formuluotės, ypač jei tai grafų teorijos uždaviniai, yra gana ilgos, užima po kelis lapus ir nėra paprasta ne tik kad sugalvoti sprendimą, bet ir per trumpą laiką įsigilinti į uždavinį, suprasti aprašomą modelį ir pastebėti visas reikiamas detales“, – pasakoja dr. Jūratė Skūpienė.

Matematikos ir informatikos fakultete – šeštadieninė Informatikos olimpiadininkų mokykla

Net penki iš šešių mokinių dalyvavusių Baltijos šalių informatikos olimpiadoje, olimpiadai ruošėsi Matematikos ir informatikos fakulteto Šeštadieninėje informatikos olimpiadininkų mokykloje (ŠIOM). Kiekvienais metais ši mokykla sulaukia apie 80 mokinių iš visos Lietuvos, užsiėmimai vyksta du kartus per mėnesį spalio-gegužės mėnesiais.

Šią mokyklą 2004 m. įsteigė Matematikos ir informatikos fakulteto  prof. Valentina Dagienė. Pastaruosius trejus metus šioje mokykloje dėstė VU MIF studentiškų olimpiadų (ACM ICPC) dalyviai ir prizininkai. Užsiėmimai vykdavo trijų skirtingų lygių grupėse – nuo pradedančiųjų iki besiruošiančių tarptautinėms olimpiadoms.

Šiais mokslo metais užklupus pandemijai nėra aišku, ar pavyks tęsti, organizuoti nenuotolinius užsiėmimus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos