Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto alumnė Rita Norbutaitė, studijavusi finansų ir draudimo matematikos studijų programose, baigiamajame savo magistro darbe atskleidė Lietuvos ir pasaulio gyventojų skaičiaus kitimo prognozes. R. Norbutaitė sako, kad tai tema, kuri „nagrinėja ateities prognozes, o žmonijai visada įdomu sužinoti, kas bus rytoj“.

2020 05 19 Rita380x250Kaip įvardija alumnė, viena iš priežasčių, kuri paskatino rašyti darbą šia tema – noras pačiai atlikti gyventojų skaičiaus prognozes

„Kai mokykloje per geografijos pamokas mokiausi demografiją, vadovėlyje įprastai būdavo pateiktas grafikas su informacija, kiek žmonių pasaulyje (Lietuvoje) gyveno praeityje ir kiek prognozuojama, kad gyvens ateityje. Tad studijų metu pagalvojau, kad galėčiau pati daryti gyventojų skaičiaus prognozes. Juolab, kad daug smagiau rašyti darbą todėl, kad įdomu, o ne todėl, kad reikia“, – pasakoja R. Norbutaitė.

Magistro darbo metu MIF studentė gilino ir įtvirtino matematines ir modeliavimo žinias, sudarė modelius pasaulio ir Lietuvos populiacijai prognozuoti ir tas prognozes apskaičiavo. R. Norbutaitė pripažįsta, kad nagrinėjant šaltinius sužinojo, kad demografija ir ekologija yra kur kas labiau susijusios nei ji manė anksčiau.

„Šis darbas gali būti naudingas tiems žmonėms, kuriuos domina prognozavimas ar populiacijų modeliai. Darbą stengiausi rašyti kuo paprasčiau ir išsamiau, kad skaitytojui, kuriam šitos sritys yra naujos, nebūtų sunku suprasti“, – sako VU alumnė.

Finansų ir draudimo matematikos bakalauro ir magistro studijų programos yra derinamos su Tarptautinės aktuarų asociacijos kvalifikaciniais reikalavimais, todėl be matematikos ji įgijo programavimo, ekonomikos, investicijų ir draudimo žinių. Todėl, pasak R. Norbutaitės, studijos buvo įdomios ir įvairiapusiškos.

Tik geriausiais atsiliepimais studijas prisimenanti alumnė ir būsimiems studentams linki nepamirštamos patirties, žinių bei įgūdžių bei puikaus studentiško gyvenimo akimirkų.

„Vienais gyvenimo bendrabutyje metais kambario draugė nupirko kalendorių su magnetu ir prikabino ant šaldytuvo. Kalendorius turėjo vietos užrašams – kambario draugė kiekvieną mėnesį užrašydavo po frazę – mėnesio šūkį. Iš visų skirtingų šūkių mano mėgstamiausias – „Šiandien yra geriausia tavo gyvenimo diena“. Būsimiems studentams noriu palinkėti kiekvieną dieną gyventi su nusiteikimu, kad ji yra geriausia gyvenime“, – sako R. Norbutaitė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos