Sidebar

2019 12 13 Tamulevičius380x250Matematikos ir informatikos fakulteto dėstytojai spalio-lapkričio mėnesiais lankėsi gimnazijose. Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje – dr. Valdas Dičiūnas bei Varėnos Ąžuolo gimnazijoje – doc. dr. Gintautas Tamulevičius.

MIF dėstytojas dr. Valdas Dičiūnas Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje vedė pamoką 1 ir 4 klasių gimnazijų moksleiviams „Skaičių paslaptys“. „Pasakojau moksleiviams apie skaičių klasifikaciją: natūralieji, sveikieji, racionalieji, iracionalieji, realieji, kompleksiniai, algebriniai. Taip pat apie skaičius π, e, menamą vienetą i ir vieną gražiausių matematikoje Euler lygybę, siejančią šiuos 3 skaičius (e^{π*i} = - 1). Parodžiau, kaip kai kurias sumas (pavyzdžiui, n pirmųjų teigiamų nelyginių skaičių 1 +3+5+...+(2n-1) = n^2) galima apskaičiuoti geometriškai, naudojantis brėžiniu. Taip pat atkreipiau moksleivių dėmesį į kai kurias neišspręstas matematikos problemas, pavyzdžiui, Heath-Brown hipotezę apie sveikų skaičių išreiškimą trijų sveikų skaičių (gali būti neigiami) kubų suma. Šių metų rugsėjo mėn. buvo užbaigtas šios hipotezės tikrinimas visiems natūraliems skaičiams iki 100 -- rastos išraiškos paskutiniams trūkstamiems skaičiams 33 ir 42. Šių išraiškų buvo ieškoma keliolika metų. Dabar mažiausias skaičius, kuriam nežinoma sprendinio, yra 114“, – pasakoja dėstytojas.

VU MIF Informacinių sistemų inžinerijos studijų programos pirmininkas doc. dr. Gintautas Tamulevičius vyko į Varėnos Ąžuolo gimnaziją. Jis vedė pamoką tema „Ar bendrausime su robotais (lietuviškai)?“. 1-4 klasių gimnazistai išgirdo apie bendravimą su robotais: reikalingus resursus, kylančias problemas, skirtumus tarp žmogiškojo ir mašininio kalbos supratimo bei generavimo, lietuvių kalbos specifikos lemiamus sunkumus. Pasakojimas iliustruotas šiuo metu vykdomais projekto „LIEPA-2“ bandymų vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuota, kaip su robotais bendrauja vaikai, atsakinėja į robotų pateikiamus klausimus. Pamokos pabaigoje gimnazistai buvo supažindinti ir su MIF vykdomomis studijų programomis.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos