Sidebar

Rugsėjo 21 d. Vilniuje vyko kasmetinė Lietuvos komandinė mokinių matematikos olimpiada, kurios metu stipriausi Lietuvos moksleiviai varžėsi dėl prestižinės prof. Jono Kubiliaus pereinamosios taurės. Šis matematikos renginys surengtas jau 38-ąjį kartą. Olimpiada vyksta nuo pat 1986 metų, šį kartą ji subūrė dvylika kviestinių stipriausių šalies mokyklų komandų, kurios savo talentą ir žinias demonstravo įtemptoje intelektualinėje kovoje.

Uždavinius olimpiadai atrinko ir parengė tarptautinių matematikos olimpiadų dalyviai ir prizininkai Dominykas Marma ir Daumilas Ardickas. Tai – aukščiausio lygio užduotys, įkandamos tik patiems gabiausiems šalies moksleiviams.

Laimėtojų trejetas ir atkakli kova

Pirmąją vietą iškovojo Vilniaus licėjaus I-oji komanda, surinkusi 71 tašką. Antrąją vietą laimėjo Vilniaus jėzuitų gimnazijos II-oji komanda, pelniusi 62 taškus, o trečiąją vietą užėmė Vilniaus jėzuitų gimnazijos I-oji komanda, gavusi 52 taškus. Rezultatai rodo, kad kova buvo itin atkakli – 4-6 vietas užėmusias komandas nuo prizininkų trejeto skyrė vos keli taškai.

pro Rbwiq0KH

 

Šeimos komanda ir olimpiados tradicijos

Viena iš unikalių olimpiados komandų yra „Morkūnai“, tai sutuoktinių – Gretos ir Deivydo – komanda. Jie yra nuolatiniai matematikos olimpiadų dalyviai, sukūrę šeimą ir toliau ypatingomis teisėmis tęsiantys savo dalyvavimą. Abu yra baigę studijas Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete (VU MIF). Nors jie varžosi nepretenduodami į taurę ir dalyvauja tik dėl azarto, jų buvimas suteikia renginiui ypatingą žavesį.

Kodėl svarbu laimėti?

Laimėjimas šioje olimpiadoje turi didelę reikšmę – pirmosios penkios komandos deleguoja savo narius į atranką, po kurios dalyviai turi galimybę patekti į „Baltijos kelio“ komandines varžybas, kuriose susitinka stipriausi matematikos moksleiviai iš Baltijos jūros regiono šalių. Dėl šio ypatingo kelialapio matematikos entuziastai kovoja kasmet, nes tai yra galimybė atstovauti savo šalį tarptautinėje arenoje.

pro Rbwiq0KH

Organizacija ir savanoriškas entuziazmas

Šių metų olimpiados pagrindinis organizatorius, VU MIF dėstytojas dr. Adomas Birštunas pažymėjo, kad renginio sėkmė priklauso nuo savanorių entuziazmo: „Kasmet olimpiadą organizuoja, uždavinius sudaro ir darbus taiso buvę olimpiadų dalyviai, kurie tai daro iš širdies ir grynos aistros matematikai. Visi – tiek organizatoriai, tiek taisytojai – yra entuziastingi savanoriai, kurie siekia kitai kartai perduoti savo žinias ir aistrą matematikai“.

Darbus šiemet taisė net dvidešimt savanorių: buvę olimpiadų dalyviai, studentai, alumnai, taip pat VU MIF dėstytojai. Darbai turėjo būti ištaisyti per vieną valandą, todėl šių žmonių atsidavimas ir profesionalumas buvo itin svarbūs.

Rėmėjai ir ateities planai

Lietuvos matematikos olimpiadą jau daugelį metų remia Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas bei Lietuvos matematikų draugija, o šiemet prisidėjo ir UAB ASSECO Lietuva. „Toks ilgalaikis palaikymas užtikrina, kad šis renginys mūsų šalies jauniesiems matematikams išliks svarbia tradicija“, – sako dr. A. Birštunas.

Kartu su šia komandine olimpiada vyksta ir individualios Lietuvos 5–6 bei 7–8 klasių mokinių matematikos olimpiados, kurias organizuoja VU MIF matematikas dr. Aivaras Novikas. Nuo 2024 metų į šias olimpiadas moksleiviai kviečiami dalyvauti, remiantis „Kengūros“ konkurso rezultatais, o užduotyse pateikiami tiek įprasti uždaviniai, tiek ir „kengūriniai“ testiniai klausimai.

Matematikos entuziastai Lietuvoje išlaiko stiprų šios šakos stuburą, nes tokios iniciatyvos kaip prof. J. Kubiliaus taurė padeda ugdyti jaunus talentus ir burti bendruomenę, kurioje žinios, bendravimas ir iššūkiai eina kartu koja kojon.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos