Sidebar

Kiekvieną rudenį Palangos gatvės prisipildo iškiliausių Lietuvos ir užsienio matematikos mokslininkų – čia jau nuo 1991-ųjų metų organizuojama Tarptautinė tikimybių teorijos ir skaičių teorijos konferencija.

pro Rbwiq0KH

„Matematika yra šiuolaikinių gamtos mokslų pagrindas – kaip nematoma galia, kuri skaičiais ir formulėmis įgalina mūsų pasaulį. Be jos būtų sunku apibūdinti mus supančius duomenis, pažinti praeitį. Žmoniją į priekį vedantis dirbtinis intelektas remiasi būtent duomenų mokslu, geru praeities išmanymu bei prognozių su didžiausia tikimybe pateikimu“, – sako konferencijos organizacinio komiteto pirmininkas dr. Andrius Grigutis.

Šiais metais konferencija vyko rugsėjo 16-20 dienomis ir buvo dedikuota iškilių matematikos ir informatikos fakulteto profesorių jubiliejams paminėti. Profesoriui Vygantui Paulauskui šiemet sukako 80 metų, prof. Konstantinas Pileckas ir ilgametis fakulteto dekanas prof. Gediminas Stepanauskas minėjo savo 70-ties metų jubiliejus, o prof. Artūrui Dubickui ir prof. Olgai Štikonienei šiemet sukako po 60 metų. Šių metų konferencija Palangoje pritraukė per 50 dalyvių.

„Kiekvienais metais džiugu pagerbti geriausius Lietuvos matematikus, pasinerti į jų tyrimų pasaulį, išgirsti jų gyvenimo kelionės iššūkius ir atradimus, kai susitinka skirtingos kartos ir dalijasi savo patirtimis tiek mokslo, tiek gyvenimo srityse“, – sako VU MIF strategijos ir bendrųjų reikalų prodekanė prof. dr. Jurgita Markevičiūtė.

Didžiąją dalį konferencijos dalyvių sudarė žinomi Lietuvos matematikai, tačiau konferencijoje lankėsi ir svečių iš užsienio: Estijos, Švedijos, Ukrainos ir net Japonijos. Dėka kruopščios fakulteto administratorės Dalios Akulavičienės organizacijos, net oras konferencijos metu buvo nepriekaištingas – atrodė tarsi ji būtų iš anksto pasirūpinusi užsakyti saulę ir šiltą vėją.

Pasak mokslininko dr. A. Grigučio, tokio tipo konferencijos svarbios dėl galimybės mokslininkams pristatyti savo tyrimus, sulaukti kolegų atsiliepimų, užmegzti naujus ryšius, sutikti seniai matytus veidus, pasisemti įkvėpimo naujiems darbams bei iššūkiams. Pirmoji tokia konferencija buvo surengta dar 1991 metais ilgamečio Vilniaus universiteto rektoriaus Jono Kubiliaus garbei – jo 70-ties metų jubiliejui paminėti.

Konferencijos organizatoriai tikisi, kad šis formatas išliks ilgametis, pritraukdamas vis gausesnį matematikos mokslui neabejingų dalyvių skaičių tiek iš Lietuvos, tiek iš tarptautinės bendruomenės.

 

 

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos