Sidebar

Šių metų liepos 12 d. Europos Sąjunga (ES) oficialiai paskelbė ES Dirbtinio Intelekto (DI) aktą, kuris įsigalios rugpjūčio mėnesį. Šis aktas žymi svarbų žingsnį į priekį DI reglamentavimo srityje ir nustato vieningą teisinę sistemą DI sistemų kūrimui, pateikimui rinkai, diegimui ir naudojimui visoje ES.

res 1

 Asociatyvi nuotr.

„Įgyvendinant šį aktą bus laikomasi ES vertybių, palengvinant fizinių asmenų, įmonių, demokratijos, teisinės valstybės ir aplinkos tvarumo apsaugą. Šis aktas siekia apsaugoti nuo žalingo DI sistemų poveikio ir kartu remti inovacijas, užtikrinant laisvą DI grindžiamų prekių ir paslaugų judėjimą per sienas“, – naujai patvirtinto tarptautinio dokumento vertes vardina Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto lektorė Neringa Gaubienė.

Aktas pagrįstas rizika grindžiamu požiūriu, pagal kurį DI sistemos skirstomos į kelias kategorijas pagal jų galimą riziką: „draudžiamos DI sistemos“, „bendrosios paskirties DI modeliai“ ir „didelės rizikos DI sistemos“.

N. Gaubienė įvardina, kad taisyklės dėl „draudžiamų DI sistemų“ įsigalios po 6 mėnesių, dėl „bendrosios paskirties DI modelių“ – po 12 mėnesių, o „didelės rizikos sistemoms“ skirtos nuostatos bus pradėtos taikyti per 24–36 mėnesius nuo akto įsigaliojimo.

res 1

 Neringa Gaubienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Nacionalinis lygis: Lietuvos veiksmai

„Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, turi pasiskirti arba sukurti institucijas, atsakingas už šio reglamento priežiūrą“, – apie naujojo DI reglamento taikymo procesą sako „Kurk Lietuvai“ projektų vadovas Benediktas Girdvainis.

Jis pabrėžia, kad tai turi būti padaryta per vienerius metus nuo DI akto įsigaliojimo pradžios, bet esminiai žingsniai yra padėti jau dabar: „Kompetentingos institucijos užtikrins tinkamą priežiūrą, tačiau stengiamės, kad jos netrukdytų inovacijų plėtrai, o padėtų įmonėms susitvarkyti su sudėtingo reglamento nuostatomis.“

Nuo 2024 m. balandžio Lietuvoje pradėtas organizuoti DI valdysenos forumas, kurio metu susirenka šimtai Lietuvos DI ekosistemos dalyvių.

„Susitikę dalyviai diskutuoja, dalinasi savo žiniomis ir gerosiomis praktikomis, siekiant integruoti visos ekosistemos indėlį į nacionalinį DI valdysenos modelį“, – pasakoja B. Girdvainis.

Jo teigimu, forumo metu buvo identifikuota reikiamybė sukurti centralizuotą atitikties vertinimo platformą: „Ji įmonėms palengvintų didelės rizikos DI produktų atitikties vertinimo procesus. Taip pat ši platforma, siūlanti aukšto lygio specialistų paslaugas, padėtų Lietuvai užimti vertingą strateginę poziciją didelės rizikos DI sistemų atitikties vertinimo sferoje. Pasirodo, ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje mažai kas žino apie šios nišos galimybes ir nešamas naudas.“

res 1

 Benediktas Girdvainis. Asmeninio archyvo nuotr.

Produktų sertifikavimas ir CE žymėjimo išdavimas

Vienas iš svarbiausių ES DI akto aspektų yra produktų sertifikavimas ir CE žymėjimo išdavimas. „Įmonės turės išmokti sertifikuoti DI sistemas, tačiau tai kels įvairių iššūkių. Lietuvoje bus pradėta vystyti platformos koncepcija, kurioje bus pateikiami kontaktai įmonių, galinčių atlikti auditą ir išduoti CE žymėjimą“, – kas laukia verslo sektoriaus įvardina VU Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) docentas Valentas Gružauskas.

Jis pastebi, kad šioms įmonėms reikės įvairių tarpdisciplininių specialistų – matematikų, programuotojų, filosofų, teisininkų ir kitų.

Svarbus aspektas yra ISO standartų taikymas, apibrėžiantis procesus organizacijai, kuriais remiantis ji sugebėtų tinkamai valdyti DI sistemas ir užtikrinti atitiktį DI aktui.

„Rekomendaciniai dokumentai ir praktiniai iššūkiai taip pat bus svarbūs siekiant užtikrinti, kad DI sistemos atitiktų keliamus reikalavimus ir būtų saugios bei patikimos“, – sako VU MIF doc. Gružauskas.

res 1

 Valentas Gružauskas. Imanto Cesliavičiaus nuotr.

Inovacijų skatinimas ir patikimo DI užtikrinimas

ES DI aktas skatina inovacijas ir užimtumą, leidžia ES tapti patikimo DI diegimo ir tiekimo lydere. Nustatydamas aiškias ir griežtas taisykles, aktas siekia apsaugoti pagrindines teises ir remti naujus inovatyvius sprendimus. Juo skatinama Europos viešųjų ir privačių subjektų, kuriančių, diegiančių ir tiekiančių į rinką ES vertybes atitinkančias DI sistemas, ekosistema.

Pasak VU Teisės fakulteto lekt. N. Gaubienės, ES DI aktas yra reikšminga pažanga DI reglamentavimo srityje, nes jame inovacijų poreikis derinamas su būtinumu apsaugoti viešuosius interesus ir pagrindines teises.

„Šiuo aktu sukuriamas suderinto požiūrio į DI visoje ES precedentas, užtikrinant sklandų vidaus rinkos veikimą ir kartu skatinant patikimų DI sistemų kūrimą ir naudojimą“, – teigia lektorė.

Europos Komisijos ir valstybių narių priežiūros institucijos užtikrins efektyvų šio akto įgyvendinimą, prisidedant prie saugaus, etiško ir patikimo DI plėtros Europoje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos