Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakultete esantis superkompiuteris jau daugelį metų sėkmingai naudojamas atliekant mokslinius tyrimus ir priimant praktinius verslo sprendimus. Šis galingas įrenginys, kurio galimybės neapsiriboja vien skaičiavimais, bet toli peržengia įprastų kompiuterių ribas, vis dar yra mažai žinomas plačiajai visuomenei, nors jo nauda – neabejotina.

res 1

VU MIF nuotr. 

Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakultete esantis superkompiuteris jau daugelį metų sėkmingai naudojamas atliekant mokslinius tyrimus ir priimant praktinius verslo sprendimus. Šis galingas įrenginys, kurio galimybės neapsiriboja vien skaičiavimais, bet toli peržengia įprastų kompiuterių ribas, vis dar yra mažai žinomas plačiajai visuomenei, nors jo nauda – neabejotina.

Kaip HPC keičia projektinius darbus: studentės sėkmės istorija

VU Matematikos ir informatikos fakulteto duomenų mokslo studentė Jaunė Malūkaitė savo bakalauro darbui pasirinko analizuoti ZIVE įmonės pateiktą uždavinį, kurio rezultatai ateityje gali būti naudojami ir praktikoje. J. Malūkaitė taikė EKG signalų analizę širdies aritmijai klasifikuoti. Šio darbo tikslas – ištirti neuroninių tinklų transformerių panaudojimo galimybes EKG pūpsnių analizėje siekiant identifikuoti aritmijos pūpsnius tiriamame signale.

Ateityje šio tyrimo, kuris bus tęsiamas ir toliau, rezultatai padės diagnozuoti širdies darbo pokyčius ankstyvose stadijose, kurti tikslesnes širdies veiklos stebėjimo sistemas ir laiku imtis prevencinių priemonių gydant sutrikimus.

„Pagrindiniai darbo rezultatai leido pritaikyti pasirinktus transformerius tiriamam duomenų rinkiniui, parinkti optimalią transformerių architektūrą taikant skirtingus hiperparametrų rinkinius. HPC (angl. High Performance Computing) resursai prisidėjo prie greitesnių rezultatų, o tada jau prie jų aprašymo dviejuose straipsniuose“, – pasakoja J. Malūkaitė.

Išsikeltiems uždaviniams įgyvendinti studentė pasinaudojo superkompiuterio resursais, kurie padėjo apdoroti didelius duomenų kiekius ir gauti eksperimentinio tyrimo rezultatus greičiau nei naudojant įprastą asmeninį kompiuterį.

Pasak darbo vadovės, VU Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkės dr. Jolitos Bernatavičienės, darbas su superkompiuteriu procesus pagreitino, leido kurti ir palyginti skirtingus tyrimo scenarijus, sukurti optimalios architektūros transformerio modelių ansamblį.

„Superkompiuteris buvo nepakeičiamas mano bakalauro darbe, – prisimena J. Malūkaitė, – analizuoti tiek duomenų įprastu kompiuteriu būtų užtrukę daug ilgiau. Naudodama našių skaičiavimų resursus, galėjau efektyviai dirbti su dideliais duomenų kiekiais ir atlikti daug sudėtingų skaičiavimų, dėl to mano darbo rezultatai buvo daug tikslesni ir kokybiškesni.“

Darbo vadovė dr. J. Bernatavičienė pabrėžia, kad superkompiuteris leido itin greitai išanalizuoti įvairius suplanuotų eksperimentų scenarijus: „Įprastai tokio kiekio duomenų analizė užtruktų kelias savaites, o dirbant su HPC pakanka keleto valandų.“ Dabar jau absolventės J. Malūkaitės pasiekimai buvo įvertinti Magna cum laude diplomu.

Nuo mokslininkų iki verslininkų: vis dar neišnaudotos superkompiuterio galimybės

Superkompiuterių galimybės pirmiausia buvo įvertintos kariškių ir mokslininkų, bet jų potencialas verslo sektoriuje vis dar yra neišnaudotas. „Įsivaizduokite kompiuterį, galintį atlikti milijardus skaičiavimo operacijų per sekundę. Superkompiuteriais atliekant našiuosius skaičiavimus, kuriamos ypač tikslios meteorologinės prognozės, vykdomi žmogaus genomo tyrimai, o verslas gali analizuoti didžiulius duomenų kiekius ir gauti vertingų įžvalgų“, – sako VU Matematikos ir informatikos fakulteto lektorius Eduardas Kutka.

Nors VU superkompiuteriu teikiamos paslaugos yra ne naujiena, daugelis dar neatrado jo galimybių. „Superkompiuterių pajėgumas jau naudojamas norint gauti skaičiavimo rezultatus sparčiau negu paprastu kompiuteriu, taip paspartinant time to market produkto pateikimą masėms. Verslas pasinaudodamas superkompiuteriu gali gauti galutinį produktą daug greičiau negu įprastais metodais.

Prieš keliasdešimt metų, norint sukurti naują automobilio modelį, reikėdavo fiziškai pagaminti kiekvieną modifikaciją ir ją ištestuoti. Dabar visus šiuos darbus galima atlikti superkompiuteriu. Anksčiau visas procesas galėdavo užtrukti net kelerius metus, o dabar tam pakaktų vos mėnesio“, – darbo su superkompiuteriu privalumus dėsto E. Kutka.

VU superkompiuteris prieinamas ne tik akademinei bendruomenei

VU Matematikos ir informatikos fakulteto atviros prieigos centras siūlo platų paslaugų spektrą: tai duomenų analizė ir dirbtinio intelekto modelių kūrimas, kibernetinio saugumo sprendimai ir kt. Fakultetas dirba įvairiose mokslinių tyrimų srityse ir, bendradarbiaudamas su verslu, teikia ekspertines paslaugas.

Fakulteto superkompiuteris gali būti naudingas ne tik sudėtingiems akademiniams tyrimams, bet ir kasdieniams verslo procesams optimizuoti. „Nors superkompiuteris veikia jau daug metų, vis dar susiduriame su tuo, kad nemaža dalis verslo atstovų ir tyrėjų nežino apie šią galimybę“, – pažymi fakulteto atstovai.

Jei esate mokslininkas, studentas ar verslininkas, ieškantis būdų optimizuoti savo tyrimus ar veiklą, apsvarstykite galimybę pasinaudoti VU Matematikos ir informatikos fakulteto atviros prieigos centro siūlomais resursais. Tai gali būti jūsų sėkmės raktas šioje sparčiai besikeičiančioje ir technologijomis grindžiamoje aplinkoje.

Norintiems sužinoti daugiau arba pasinaudoti VU Matematikos ir informatikos fakulteto atviros prieigos centro teikiamomis paslaugomis rekomenduojame susisiekti su fakulteto Informacinių technologijų atviros prieigos centru arba apsilankyti fakulteto interneto svetainėje šiuo adresu.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos