Sidebar

VU Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) komanda, sudaryta iš studentų Gabrieliaus Keibo ir Pijaus Petkevičiaus bei jaunojo mokslininko dr. Marco Marcozzi, Poznanės superkompiuterių ir tinklų centro (PSNC) renginyje „QL Future Health & Safety Hackathon“, techninių realizacijų kategorijoje užėmė antrąją vietą. Hakatonas sulaukė 60 dalyvių iš skirtingų šalių, kurie buvo suskirstyti į 17 komandų. Renginys iš dalyvaujančiųjų pareikalavo net 24 valandų darbo su vienu iš 5 pasirinktų iššūkių. „QL Future Health & Safety Hackathon“ buvo surengtas ypatinga – Pasaulinės kvantinės dienos proga. Dalyviai galėjo pasidžiaugti ir išskirtine patirtimi – jiems buvo suteikta unikali galimybė išbandyti pirmąjį Lenkijoje kvantinį kompiuterį, esantį PSNC.

res 1

MIF komanda. PSNC Future Labs nuotr.

Renginyje buvo sugeneruota daug įdomių idėjų, o komandų pastangos įvertintos apdovanojimais dviejose: koncepcijos ir techninių realizacijų kategorijose. Sidabro medaliais pastarojoje pasipuošė VU QUANTUM TEAM 2024, pasirinkę iššūkį susijusį su genomo sekos nustatymu. VU MIF mokslo prodekanas ir kvantinių technologijų asociacijos viceprezidentas prof. dr. Remigijus Paulavičius sako, kad fakulteto komandos sėkmė atspindi ne tik jų talentą ir atsidavimą, bet ir Vilniaus universiteto ir jo padalinių įtakingumą: „Kaip vienas iš Lietuvos kvantinių technologijų asociacijos steigėjų, VU yra įsipareigojęs skatinti aukštos kokybės studijas ir rengti kvalifikuotus specialistus šioje srityje. Laimėjimas hakatone liudija, kad mūsų fakultete gaunamas išsilavinimas ir žinios yra modernūs, kokybiški ir įgalinantys siekti puikių rezultatų, net sprendžiant realius iššūkius tokiose naujose srityse, kaip kvantiniai skaičiavimai“.

res 1

Remigijus Paulavičius. Justino Auškelio nuotr.

R. Paulavičius pastebi, kad kvantinių technologijų plėtra greitai įgauna pagreitį, o jų svarba ateityje tiks augs. „Svarbu, kad Lietuva jau dabar pradėtų ruoštis, mokytųsi ir aktyviai plėtotų kompetencijas šioje srityje. Kuo anksčiau pajudėsime į šį sparčiai augantį lauką, tuo konkurencingesni ir geriau pasirengę būsime įvairioms galimybėms bei iššūkiams, kurie mums atsiras jau netolimoje ateityje“, – sako mokslininkas.

Daugiau apie kvantinių technologijų reikšmę ir potencialą galite paskaityti čia ir čia

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos