Sidebar

Kovo 23 d. VU Matematikos ir informatikos fakultete vyko Lietuvos jaunųjų matematikų mokyklos (LJMM) baigiamasis renginys.

Lietuvos jaunųjų matematikų mokykla tęsia Lietuvos jaunųjų matematikų neakivaizdinės mokyklos tradicijas. Ši neakivaizdinė mokykla buvo įkurta 1969 metais ir nemažai prisidėjo prie matematinės kultūros kėlimo Lietuvoje. Jos veikla nutrūko 1989 metais.

res1

Antano Apynio jaunesn. nuotr.

Mokyklos veikla buvo atgaivinta 1998 metais VU dėstytojų prof. Eugenijaus Stankaus, doc. Antano Apynio ir LEU dėstytojo doc. Juozo Šinkūno pastangomis. Jos atkūrimą rėmė Lietuvos matematikų draugija kartu su Lietuvos matematikos mokytojų asociacija. Atkurtoji mokykla vadinasi Lietuvos jaunųjų matematikų mokykla (LJMM). Mokyklos veikloje dalyvavo įvairių Lietuvos universitetų matematikai, matematikos mokytojai. Mokykla yra dvimetė. Jos klausytojais kiekvieną rudenį (rugsėjis-spalis) priimami vienuoliktos klasės mokiniai, o rekomendavus matematikos mokytojui – ir žemesnių klasių mokiniai, išsprendę stojamąsias užduotis. Per dvejus mokslo metus išnagrinėjamos aštuonios temos ir pateikiamos aštuonios užduotys. Mokslas užbaigiamas uždavinių sprendimo konkursu Vilniaus universitete. Sėkmingai įvykdę visą programą, klausytojai gauna Lietuvos jaunųjų matematikų mokyklos baigimo pažymėjimus.

res1

Antano Apynio jaunesn. nuotr.

Nuo mokyklos atkūrimo ją baigė 4763 mokiniai, daugelis jų pasirinko matematiko kelią arba kitas su tiksliaisiais mokslais susijusias veiklos sritis.
Mokyklos tikslai:

  • padėti Lietuvos moksleiviams gilinti matematikos žinias;
  • skatinti moksleivius dirbti savarankiškai;
  • padėti jiems susidaryti tvirtus matematikos pagrindus studijoms aukštosiose mokyklose;
  • supažindinti moksleivius su įdomesniais matematikos taikymais.

Visa mokyklos medžiaga (teorija su pavyzdžiais, užduotys, jų sprendimai) yra išleista šešiolikoje serijos „Jaunajam matematikui“ knygelių, nuo septynioliktųjų veiklos metų visa medžiaga yra mokyklos internetinėje svetainėje.

 

res1

Antano Apynio jaunesn. nuotr.

Vykusio renginio metu mokiniai atliko baigiamąją užduotį, susitiko su fakulteto dėstytojais, mokiniams buvo įteikti mokyklos baigimo pažymėjimai. Renginyje dalyvavo fakulteto dekanas prof. Paulius Drungilas, Matematikos instituto direktorius prof. Jonas Šiaulys, Lietuvos matematikų draugijos prezidentas prof. Artūras Štikonas, Lietuvos matematikos mokytojų asociacijos prezidentas matematikos mokytojas ekspertas Antanas Apynis, LJMM tarybos nariai doc. Romualdas Kašuba, doc. Antanas Apynis, doc. Edmundas Mazėtis, doc. Aivaras Novikas. 2022 metų rudenį į mokyklą buvo priimta 90 mokinių, į baigiamąjį renginį buvo pakviesti 49 mokiniai, atlikę ne mažiau kaip 6 užduotis. Renginyje dalyvavo ir pažymėjimus gavo 41 mokinys. Kartu su pažymėjimais mokiniams buvo įteiktos renginio rėmėjų VU Matematikos ir informatikos fakulteto bei Danske banko dovanos. Renginio metu kalbėję ir mokinius sveikinę prof. P. Drungilas, prof. J. Šiaulys, prof. A. Štikonas, mokytojas A. Apynis pažymėjo matematikos svarbą ir reikšmę šiuolaikiniame gyvenime, pakvietė moksleivius rinktis matematikos, informatikos ar kitų tiksliųjų mokslų studijas.

 

2024-03-27

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos