Sidebar

MIF mokslininkas emeritas Antanas Žilinskas įvertintas prestižinės „ScholarGPS“ sistemos, leidžiančios susisiekti su geriausiais mokslininkais ir mokslo įstaigomis visame pasaulyje ir skelbiančios jų reitingus. Šiuose vertinimuose atsižvelgiama ne tik į absoliučius straipsnių ir citavimų skaičius, bet lyginami mokslininkų dirbančių panašioje tematikoje rodikliai. Pavyzdžiui, eksperimentinio pobūdžio darbai dažnai skelbiami daugelio autorių, taigi šių mokslininkų publikacijų ir citavimų skaičiai žymiai didesni negu individualiai ar su vienu ar kitu bendraautoriumi dirbančių mokslininkų.

2023 11 06 AZ SGPS880x456

Nuotrauka Antano Žilinsko

Pats A. Žilinskas sako: „Aš nuo mokslinio darbo pradžios vykdau tyrimus globalios optimizacijos srityje. Šią tematiką pradėjo akademikas Mockus dar apie septyniasdešimtuosius praėjusio amžiaus metus ir Lietuvos mokslininkų darbai buvo visą laiką gerai vertinami tarptautiniu mastu. Pavyzdžiui, pagrindinio šios tematikos žurnalo „Journal of Global Optimization“ redkolegijoje turime du atstovus“. Mokslininkas emeritas mielai pasakoja apie savo tiriamą sritį: „Aš nagrinėju taip vadinamus juodos dėžės uždavinius, kurių tikslo funkcijų apskaičiavimas reikalauja daug kompiuterinių resursų. Tokie uždaviniai būdingi optimaliam projektavimui, robotikoje, mašinų mokyme. Sukurti algoritmai remiasi statistiniu tikslo funkcijų modeliavimu. Skirtingai nuo euristinių metodų mūsų sukurti algoritmai yra gerai pagrįsti teoriškai, įrodytas jų konvergavimo greitis, kuris prie standartinių prielaidų yra didžiausias. Ne mažesnis jų privalumas yra tinkamumas spręsti sunkius praktinius uždavinius“.

2023 10 31 AZ

Antanas Žilinskas

A. Žilinskas džiaugiasi, kad jo darbai ne pirmą kartą sulaukia pripažinimo: „Tą patvirtina ir kolegų dėmesys publikacijoms, ir džiuginantys atžymėjimai: Tarptautinės globalios optimizacijos draugijos Constantin Caratheodory Prize 2017, Outstanding Achievement Award by the International Conference NUMTA 2016, VU Rektoriaus mokslo premijas 2015, Geriausia VU mokslinė publikacija 2021, 2022.

2023 10 31 AZ apdovanojimas880x664

Nuotrauka Antano Žilinsko

2023-11-06

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos