Sidebar

2023 09 14 VU Studentai642x410

Rugpjūčio 30 d., atsižvelgiant į labiau pažeidžiamų visuomenės grupių poreikius, buvo patvirtinti atnaujinti Vilniaus universiteto (VU) stipendijų nuostatai. Šie nuostatai atnaujinti siekiant, kad būtų atliepiama kuo daugiau studentų grupių ir skatinamos visos pagrindinės veiklos – studijos, mokslas ir trečioji VU misija (universiteto indėlis tobulinant visuomenės gyvenimą), o studentai, kurie susiduria su didžiausiais socialiniais iššūkiais, galėtų ir toliau sėkmingai studijuoti VU.

Pirmiausia, VU 450-mečio stipendija tapo reguliaria stipendija ir jos skyrimo bei administravimo sąlygos buvo įtrauktos į VU stipendijų nuostatus.

Be to, greta 450-mečio stipendijos nuo 2023–2024 studijų metų pavasario semestro bus skiriama nauja socialinė stipendija. Siekiant paskatinti studentus daugiau dėmesio skirti studijoms ir pagerinti asmeninius studijų rezultatus, vyresnių kursų studentams, susiduriantiems su socialiniais sunkumais, bus skiriama vienkartinė socialinė stipendija. 450-mečio stipendija ir vienkartinė socialinė stipendija yra skirtos visiems VU studentams, kuriems reikalinga finansinė pagalba ar kurie yra iš socialiai pažeidžiamų grupių.

450-mečio stipendijos ir socialinės stipendijos skyrimo principai yra panašūs, tik pastaroji bus skiriama I pakopos ir vientisųjų studijų studentams nuo antrųjų studijų metų, o II pakopos ir profesinių pedagogikos studijų studentams – nuo antrojo studijų semestro. 2024 m. pavasarį šios stipendijos bus skiriamos tik II pakopos ir profesinių pedagogikos studijų studentams, o nuo kitų studijų metų jas galės gauti ir I pakopos bei vientisųjų studijų studentai.

Susiduriantieji su netikėtais iššūkiais gyvenime taip pat gali tikėtis VU paramos ir pretenduoti gauti bendruomenės paramos stipendiją, skiriamą artimųjų mirties, įvairių stichinių ir kitų nelaimių, staigaus finansinės padėties pablogėjimo ar kitais atvejais.

Daugiau dėmesio VU skiria ir studentams, kurie vykdo įvairias mokslines veiklas, taigi jie galės pretenduoti į atskirą stipendiją už mokslinius pasiekimus. Ši stipendija bus skiriama I, II pakopos, vientisųjų ir rezidentūros studijų studentams.

Studentai, kurie studijų metu įgytas kompetencijas pritaiko kurdami ateities visuomenę, prisideda prie VU garsinimo ir trečiosios VU misijos (universiteto indėlio tobulinant visuomenės gyvenimą) įgyvendinimo, galės pretenduoti gauti visuomeninės veiklos stipendiją. Ši stipendija bus skiriama studentams už individualius pasiekimus, prisidedančius prie ateities visuomenės kūrimo, visuomenės problemų sprendimo, VU strateginiame veiklos plane numatytų tikslų įgyvendinimo, ir kitus VU vardą garsinančius pasiekimus.

Vienas svarbesnių pokyčių, kuris paveiks daugiausia VU studentų – jau nuo šio rudens skatinamosios stipendijos už praėjusio semestro studijų rezultatus bus išmokamos studentams vienu kartu (jos dydis – 11 BSI; šiuo metu tai yra 539 eurai), tad studentai, kurie gaus šią stipendiją, galės tikslingiau planuoti ir valdyti savo gaunamas lėšas.

Studentai, pageidaujantys gauti stipendijas, turėtų stipendijų nuostatuose nurodytais terminais teikti prašymus VU informacinėje sistemoje. Daugiau apie prašymų teikimą galite sužinoti čia.

2023-09-14

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos