Sidebar

Studijų mainai ne tik atveria duris į naujos šalies pažinimą, bet ir padeda susirasti naujų draugų. Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto Informatikos bakalauro studentas Rapolas Vanagas net du semestrus praleido Olborgo universitete (ang. Aalborg University), Danijoje. Pasinaudojęs Erasmus+ programa, vaikinas džiaugiasi daug išmokęs, susiradęs draugų ir pažinęs naują šalį. Studentas pasakoja apie tai, kuo skiriasi studijos Lietuvoje ir Danijoje ir atskleidžia studentiško gyvenimo šioje šalyje detales.

2023 09 13 Danija1 880x495

Olborgo universitetas Danijoje. R. Vanago nuotr.

Rapolai, kas labiausiai motyvavo pasinaudoti Erasmus+ programa?

Norėjosi pastudijuoti naujų mokymosi būdų užsienio šalių universitetuose. Susipažinti su studijų ypatumais, patobulinti anglų kalbos žinias, susirasti bendraminčių, užmegzti kontaktus ateičiai. Pakeliauti po šalį, susipažinti su jos kultūra.

Kaip pasirinkote šalį? Ar turėjote apie Daniją ir jos kultūrą išankstinių nusistatymų? Kaip jie keitėsi (o gal tik sustiprėjo) būnant šalyje?

Pasirinkau Olborgo universitetą, nes girdėjau gerų atsiliepimų apie jį. Jokių išankstinių nusistatymų neturėjau. Danijos kultūra išties įdomi. Visi čia yra draugiški ir nuoširdūs, didelė dalis gyventojų kalba angliškai, todėl bendrauti nebuvo sudėtinga. Jaučiausi kaip namie. Nežinau, ar tai tik man, bet man visada patikdavo pasibūti uostamiesčiuose. Danija taip pat turi labai globalizuotą kultūrą, lyginant su Lietuva. Įdomu tai, jog mokyklose ir universitetuose beveik visi naudojasi kompiuteriais ir viską rašo juose. Man taip pat teko viską rašyti, dirbti ir spręsti kompiuteriu. Tai buvo iššūkis, nes esu pripratęs egzaminus laikyti raštu ant popiariaus lapo.

Ar galėtumėte įvardinti, kuo skyrėsi studijų procesas Lietuvoje ir Danijoje? O galbūt kaip tik viskas vyko panašiai?

Olborgo universitete vykdomas PBL (Problem based learning) metodas, kuris skiriasi nuo standartinio mokymosi metodo Lietuvoje. Mokslo metų pradžioje pasirenkama projekto tema ir sudaromos darbo grupės. Semestras susideda iš 3 modulių ir 1 projekto. Pirmi 2 mėnesiai yra skiriami modulių paskaitoms išklausyti. Iš viso skiriamos 24 valandos moduliams per savaite, o likusios valandos skiriamos projekto vykdymui. Vienam moduliui yra skiriamos apie 4 valandos, kurios susideda iš paskaitos, užduočių sprendimų ir pertraukos. Modulio paskaitos būna 2 kartus per savaitę. Po 2 mėnesių visas laikas yra skiriamas tik projektui.

Sesijos metu, kaip ir Lietuvoje, būna egzaminai. Egzaminų perlaikymai vyksta ta pačia tvarka, kaip ir Lietuvoje. Kitaip nei pas mus, studentai pagal projekto grupę gauna patalpas, kuriose praleidžia daug laiko vykdydami projektą, mokydamiesi ir spręsdami uždavinius.

Kokias vietas aplankėte? Ką rekomenduotumėte būtinai pamatyti tiems, kurie planuoja arba studijuoti Danijoje, arba trumpą išvyką šioje šalyje?

2023 09 13 Danija2 880x589

R. Vanago nuotr.

Esu aplankęs daug vietų, tokias kaip – Kopenhaga, Orhusas (Aarhus), Bilundas ir daugiau. Pirma ir svarbiausia vieta, kurioje reikėtų apsilankyti yra Kopenhaga. Galite pasigrožėti labiausiai lankoma vieta Danijoje – senuoju uostu Nyhavn, kuriame galima pasimėgauti spalvingomis namų sienomis ir nuostabiu vaizdu į kanalus, taip pat užeiti į restoranus. Yra ir „Tivoli Gardens“ – seniausias veikiantis pramogų parkas pasaulyje. Jei mėgstate adrenaliną, jis jums jo suteiks.

Taip pat yra daug kultūrinių pastatų, tokių kaip Kristianborgo rūmai, Rosenborgo pilis, Round Tower ir daug kitų vietų, kurias būtų verta aplankyti. Vasarą rekomenduoju išbandyti kelionę laivu, plaukiant įspūdingais kanalais. Orhusas mane nuvedė į Den Gamle By („Senamiesčio“) muziejų, kuriame lankytojai gali pasivaikščioti senovinėmis gatvėmis, apžiūrėti tradicines parduotuves, pamatyti gyvenamuosius namus ir sužinoti daugiau apie danų istorinius amatus ir profesijas. Orhuso Den Gamle By muziejus yra puiki vieta pažinti miesto istoriją ir kultūrą.

Be to, teko pasivaikščioti jūros pakrante. Mano mėgstamiausia vieta buvo Loken pakrantė. Joje stovi gražūs namukai, jaučiasi ypatinga atmosfera. Šioje pakrantėje išlikę Antrojo pasaulinio karo bunkeriai, kuriuos galima apžiūrėti.

Kur dažniausiai leisdavote laisvalaikį? Ar yra studentų erdvės, barai?

Laisvalaikį leisdavau Olborgo centre, kuriame galima pasivaikščioti po senamiestį, atsisėdus pasigrožėti kanalu ir maloniai praleisti laiką. Olborgas – tai studentų miestas, kuriame pilna veiklos. Centre yra baras vadinamas Studenterhuset („Studentų namai“), kuriame studentai susirenka pasimėgauti renginiais ar tiesiog pabendrauti.

Taip pat yra gatvė pavadinimu Jomfru Ane Gade. Ji įdomi tuo, kad yra viena iš ilgiausių restoranų ir barų gatvių Danijoje. Atėjus nakties metui, terasos ir barai prisipildo studentų klegesio, prasideda naktinis gyvenimas.

Kokį maistą valgydavote – pats gamindavote, eidavote į kavines, o galbūt mieste yra valgyklos studentams?

Maisto kultūra Danijoje panaši į mūsų, todėl nebuvo sunku priprasti. Danijoje pragyvenimo lygis aukštas, restoranuose ir kavinėse kainos gana didelės. Todėl dažniausiai gamindavausi maistą namuose: makaronų ir ryžių patiekalus, karbonadus, salotas ir daug kitų patiekalų. Parduotuvėse didelis šaldytų produktų pasirinkimas ir tai palengvino maisto gaminimą. Teko išmokti gamintis pačiam ir visai neblogai sekėsi. Bet taip pat ir maisto produktai buvo brangūs, tad tekdavo pagalvoti, ką pirkti.

Lankydavausi restorane arba kavinėse, švenčiant egzaminų išlaikymą ar tiesiog praleidžiant laiką su draugais. Teko valgyti universiteto valgyklose, maistas skanus, bet nepigus.

Ką patartumėte tiems, kurie ruošiasi į studijų mainus?

Patarčiau per priimančiąją mokymosi įstaigą iš anksto susirasti gyvenamąją vietą. Susikaupti, būti ramiam ir smalsiam. Teks pildyti daug dokumentų, skaityti universiteto ir valstybės institucijų siųstus laiškus, o tai reikalauja daug laiko ir kantrybės. Svarbu planuotis laiką mokslui, jei kyla problemos ir neaiškumai – aiškintis čia ir dabar. Taip pat yra svarbu susirasti draugų, bendraminčių, kad nesijaustum vienišas. Susiplanuoti laisvalaikį taip, kad pakeliautum po šalį ir susipažintum su jos kultūra, tradicijomis.

Registracija į mainų programas prasideda!

Ar norėtum ir tu pasimokyti kitų šalių universitetuose, susirasti draugų svetur ir patirti smagų gyvenimišką nuotykį? REGISTRACIJA į Erasmus bei ARQUS/Coimbra Group mainus bus aktyvi iki rugsėjo 21 d. vidurnakčio. Registracija į dvišalius mainus veiks iki spalio 1 d. vidurnakčio.

Daugiau informacijos apie mainų galimybes čia. Naujienos apie mainus skelbiamos:

https://www.vu.lt/tarptautiniai-rysiai/naujienos
https://www.facebook.com/VUTarptautiniaiRysiai

2023-09-13

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos