Sidebar

2021 12 22 Rektoriaus mokslo premija380x318Iškilmingame Vilniaus universiteto (VU) Senato posėdyje „2021-uosius metus palydint“ Teatro salėje pagerbti labiausiai nusipelnę VU akademinės bendruomenės nariai. Juos sveikino VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas ir Senato pirmininkė prof. Dainora Pociūtė-Abukevičienė.

Už svarius mokslo pasiekimus 2021 m. Rektoriaus mokslo premija apdovanoti Matematikos ir informatikos fakulteto profesorius Konstantinas Pileckas ir vyriausiasis mokslo darbuotojas Julius Žilinskas.

Už mokslinius pasiekimus 2021 m. Rektoriaus premija apdovanota jaunoji mokslininkė Matematikos ir informatikos fakulteto mokslo darbuotoja Gerda Ana Melnik-Leroy.

Prof. Konstantinas Pileckas aktyviai dirba Navje ir Stokso lygčių, aprašančių klampaus nespūdaus skysčio tekėjimą, teorijoje ir turi pasiekęs reikšmingų pasiekimų. Matematinis Navjė ir Stokso lygčių teorijos intensyvus vystymasis susijęs su įvairiais hidrodinamikos modelių taikymais šiuolaikiniame moksle ir technikoje: laivų ir lėktuvų gamyboje, geologijoje, fiziologijoje (kraujotaka), mikroschemų gamyboje, orų prognozėse, cunamių modeliavime, ekologijos problemose ir kitur. Neišspręsti Navjė ir Stokso teorijos uždaviniai svarbūs ne tik savo turiniu, bet ir tuo, kad jie stimuliuoja daugelio matematikos sričių vystymąsi. Nestacionariosios Navjė ir Stokso lygčių sistemos išsprendžiamumas, jos sprendinių glodumas ir vienatis yra viena iš septynių tūkstantmečio problemų. Tai parodo Navjė ir Stokso lygčių tematikos svarbą ir aktualumą.

Julius Žilinskas 2021 m. paskelbė 3 mokslo straipsnius prestižiniuose užsienio žurnaluose, priklausančiuose Web of Science Q1 kvartilėms. Šiais metais buvo tarptautinės užsienyje vykusios konferencijos programų komiteto pirmininku – „World Congress on Global Optimization“, kuri organizuojama kas antrus metus skirtingose pasaulio šalyse. Kartu su užsienio kolegomis šiais metais pateikta tarptautinė COST paraiška „The European Network for Data-Driven Decision Making“. J. Žilinskas aktyvus ekspertinėje veikloje, dalyvavo dviejuose Horizon Europe paraiškų vertinimo komitetuose. Taip pat šiais metais J. Žilinskas tapo Lietuvos mokslo tarybos Gamtos ir technikos mokslų komiteto nariu. 

Gerda Ana Melnik-Leroy per 2021 m. publikavo tris Q1 lygio straipsnius, visuose juose buvo pirmoji autorė ir pagrindinė tyrimų vykdytoja. Per dvejus podoktorantūros metus kartu su komanda sėkmingai teikė ir laimėjo du LMT projektus ir gavo finansavimo moksliniams tyrimams atlikti. 2021 m. su komanda laimėjo LMT konkursą Aukšto lygio MTEP (SMART COVID-19) ir gavo finansavimą vykdyti dviejų metų trukmės projektą Nr. 01.2.2-LMT-K-718-05-0042. Šio Gerda Ana Melnik-Leroy vadovaujamo projekto tikslas – sukurti inovatyvų visuomenės statistinių žinių ugdymo el. platformos CognitiveSTATS prototipą, kuris padės koreguoti klaidingą Covid-19 duomenų suvokimą. Nuo 2018 m. nuolat dalyvauja tarptautiniuose mokslo taikomuosiuose projektuose – su prancūzų švietimo technologijų kompanija EvidenceBased laimėjo Prancūzijos Švietimo ministerijos konkursą ir Gerda Ana Melnik-Leroy buvo pakviesta vadovauti dalies vid. mokslo programos pakeitimų rengimui. Nuo 2020 m. dirba eksperte Jungtinės Karalystės leidykloje Pearson, kur siekia pritaikyti Dirbtinio Intelekto technologijas BU turiniui Italijoje.

2021-12-22

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos