Sidebar

2022 06 20 Hochschulkontor LOGO JPG

Pavadinimas: Didinant kibernetinio saugumo supratimą: nematoma skaitmeninių pėdsakų galia
Projekto nr.: sutarties Nr. 2022/8 su Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuru
Projekto vadovė: dr. Agnė Brilingaitė
Projekto įgyvendinimo laikotarpis: 2022-06-01 - 2022-11-15
Pagrindinis vykdytojas: Vilniaus universitetas
Projekto partneriai:
Albstadt-Sigmaringen universitetas (Vokietija), Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Talino technikos universitetas (Estija), Vidžemės kolegija (Latvija)
Projekto tipas: mokslinis
Finansavimo prioritetas: Baltica Innovativa
Mokslo disciplina: daugiadisciplinis

Tikslai:
Dėl viešojo sektoriaus ir profesinės aplinkos skaitmenizacijos, kibernetinio saugumo mokslo ir studijų sritys tapo centrinėmis užtikrinant paslaugų tęstinumą ir apsaugant privačius bei jautrius duomenis. Kibernetinio saugumo specialistų rengimas dažniausiai remiasi dalykinėmis IT kompetencijomis bei ignoruoja asmenines savybes. Tipinės kibernetinės higienos rekomendacijos akcentuoja asmeninių paskyrų ir duomenų apsaugą, pavyzdžiui, autentifikacijos metodus, slaptažodžių ilgį ir jo sudarymą bei sukčiavimo elektroninius laiškus. Kibernetiniai incidentai tampa vis sudėtingesni, ir jie apima ne tik technologinį atakos įgyvendinimą. Kibernetinių nusikaltimų grandinėje žmogus gali būti ginklas, tikslas ir priemonė sutrikdyti paslaugų teikimą, pavogti duomenis, sužlugdyti asmeninę ar įmonės reputaciją ar sukelti politinę krizę. Socialinės inžinerijos atakos gali būti rengiamos panaudojant skaitmeninėje erdvėje esančius duomenis (skaitmeninius pėdsakus) taikant į žmogaus silpnybes. Dirbtiniu intelektu besiremiančių įrankių plėtojimas gali pakeisti žaidimo taisykles artimoje ateityje, kalbant apie kibernetinius nusikaltimus. Mes siekiame tirti žmogaus elgseną, kai atliekamos kibernetinio saugumo užduotys susijusios su skaitmeniniais pėdsakais, ir išryškinti naujas naujas kryptis sprendžiant kibernetinio saugumo iššūkius. Projekto metu bus užmegztas bendradarbiavimas tolimesnėms daugiakryptėms studijų ir mokslo veikloms, siejančioms kibernetinį saugumą, psichologiją ir edukaciją.

Finansavimas:
Projektas remiamas Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuro per Vokietijos akademinių mainų tarnybą (DAAD) Vokietijos Federacinės Respublikos Užsienio reikalų ministerijos lėšomis.

2022-06-17

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos