Sidebar

Praktiniai globalinės taršos spendimai, pavyzdžiui, ekologiškų klijų kūrimas kaip alternatyva taršiems ir toksiškiems superklijams, gali skambėti kaip aukščiausio lygio mokslininkų ir didelių organizacijų gvildenamos problemos. Tačiau Vilniaus universitete (VU) tuo užsiima Gyvybės mokslų centro (GMC) studentų suburta „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda. Jau spalio mėnesį jie skris į Paryžių, tarptautinį sintetinės biologijos konkursą „iGEM“, kur varžysis su daugiau nei 400 komandų iš viso pasaulio universitetų.

res 1

Planuose – sukurti ekologiškus bakterinius klijus

Šiųmetė „Vilnius-Lithuania iGEM“ (angl. The international Genetically Engineered Machines) komanda – dešimtoji. Ją sudaro keturiolika narių: dalis jų dirba laboratorijoje, kiti – užsiima organizacija, dirba su komunikacija, rinkodara ir informacinėmis technologijomis. Šiuo metu komanda jau gavo reikiamus reagentus ir iš planavimo fazės pereina prie laboratorinio darbo, o per vasarą tikisi sukurti produktą, kurį pristatys Paryžiuje, „iGEM“ konkurso finale.

„Iki darbo laboratorijoje reikalingas ilgas pasiruošimas. Kaip ir versle, turime kruopščiai susiplanuoti procesus. Turbūt sudėtingiausia ir ilgiausiai trunkanti projekto dalis – reagentų užsakymas iš viso pasaulio: tenka bendrauti su globaliomis kompanijomis, praeina nemažai laiko, kol atsiunčia reikiamas medžiagas, užtrunka išmuitinimas ir t. t.“, – sako Evelina Prosevičiūtė, „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos vadovė ir GMC ketvirto kurso neurobiofizikė.

Pagrindinis šių metų komandos tikslas – sukurti bakterinius klijus. „Tai būtų alternatyva dabar naudojamiems superklijams, kurie yra chemiškai paruošiami, toksiški, degūs, kelia alergijas ir teršia gamtą“, – vardija Fausta Michnevičiūtė, studijuojanti GMC Molekulinės biologijos trečiame kurse, o „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandoje einanti laborantės ir komunikacijos specialistės pareigas.

Anot jos, paprastai kalbant, šie klijai būtų pagaminti tiesiog iš cukraus: „Mes pasirinkome bakterijas, gaminančias cukrus. Bandysime į sistemas perkelti pramonėje naudojamą E. coli bakteriją, kuri turėtų sukurti produktą – klijus.“

 

res 1

„Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda

Klijai padės spręsti globalias taršos problemas

Pasak komandos, tokių klijų gamyba palengvintų ne tik tam tikrų profesijų žmonių, kurie kasdien naudoja klijus, kasdienybę, bet galėtų spręsti ir globalias problemas. Pirmiausia, šie klijai būtų gerokai pigesni. Antra, jų pagaminimo metodai užtikrintų daug mažesnę taršą

„Klijų pramonė – labai tarši. Be to, kad į atmosferą išskiriama labai daug anglies dvideginio, klijų gamyba labai teršia vandenį. Pagal planą iš bakterijų išgaunamų klijų gamyba šią taršą turėtų smarkiai sumažinti. Galiausiai bakteriniai klijai turėtų skilti į organines medžiagas. Tai spręstų opią mikroplastikų problemą, kadangi dabartiniai pramoniniai klijai sustingę skyla į mikroplastikus“, – tvirtina Rokas Bružaitis, GMC molekulinės biologijos antrakursis, dirbantis „Vilnius-Lithuania iGEM“ laboratorijoje.

Galimybė pritaikyti įvairias žinias ir jomis dalintis su visuomene

Siekdama populiarinti „iGEM“ konkursą Lietuvoje ir komunikuoti apie savo veiklą, komanda ne tik organizuoja renginius ir parodas, bet ir kuria edukacines veiklas, skirtas įvairaus amžiaus vaikams: „Pirmasis projektas – interaktyvi knygutė mažiems vaikams, edukuojanti apie genetiką ir paveldimumą. Antrasis – skirtas vyresniems. Tai žaidimas telefone, leidžiantis nuskenuoti paviršius, o dirbtinis intelektas atpažins, koks tai paviršius, ir identifikuos, kokios bakterijos ant jo gyvena“, – aiškina Ingvaras Galinskas, GMC sistemų biologijos magistrantūros antrakursis, „Vilnius-Lithuania iGEM“ IT būrio vadovas.

Pasak jo, dirbtinį intelektą „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos nariai naudoja ir kaip vartotojai, ir kaip kūrėjai. Programuojant dirbtinis intelektas padeda sukonkretinti kodų eilutes. Kita vertus, dirbtinis intelektas bus pasitelktas kuriant programą, atpažįstančią įvairius paviršius, taip pat modeliavimo įrankiams.

Studentas įsitikinęs, kad skirtingos kompetencijos – svarbus ir būtinas komandos sėkmės elementas: „Kaip ir bet kokią įmonę, „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandą sudaro žmonės iš įvairių sričių: be, savaime suprantama, gyvybės ir medicinos mokslų, reikalingos IT žinios. Svarbu, kad IT specialistas būtų susijęs su biologija ir galėtų spręsti problemas. Baigiau programų sistemų bakalauro studijas VU Matematikos ir informatikos fakultete.“

res 1

„Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda

Mokomasi iš geriausių

Pasak „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos narių, buvimas čia – viena įdomiausių patirčių ir vienas aukščiausių pasiekimų besimokant gyvybės mokslų srityje. Be to, Lietuvos komandoms „iGEM“ konkurse iki šiol puikiai sekėsi.

„Komandos keičiasi kasmet, o praėjusių metų komandos vadovas automatiškai tampa pagrindiniu šių metų komandos instruktoriumi. Kadangi laikas labai svarbus, stengiamės kuo daugiau komunikuoti su buvusia komanda, perimti gerąsias praktikas, užbėgti už akių klaidoms. Bendraujame ir bendradarbiaujame su visu Lietuvos „iGEM“ komandų tinklu“, – sako E. Prosevičiūtė.

Pasak visos komandos, šios pažintys ne tik atveria kelią didesnei sėkmei konkurse, bet ir suteikia platesnį akiratį, padeda apsispręsti, su kuo sieti savo tolesnę karjerą. Prestižiniame sintetinės biologijos konkurse VU komandos dalyvauja jau nuo 2015 m. ir kasmet užima aukštas vietas, o du kartus VU studentų darbai pelnė aukščiausią konkurso apdovanojimą.

2020 m. „Vilnius-Lithuania iGEM“ laimėjo pagrindinį konkurso prizą ir tapo geriausia 2020-ųjų „iGEM“ konkurso komanda pasaulyje. Dalyviai konkurse pristatė greitą detekcijos įrankį ankstyvai ligų diagnostikai žuvų ūkiuose „FlavoFlow“. Projekte nagrinėtos egzogeninių žuvų infekcijos: Flavobacterium genties bakterijų sukeltos infekcijos žuvų ūkiuose vos per 72 valandas gali sunaikinti apie 70 proc. auginamos produkcijos, todėl svarbu kuo tiksliau ir greičiau identifikuoti ligos sukėlėją.

2017 m. „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda iš konkurso finalo parsivežė pagrindinį prizą. Lietuviai sukūrė plazmidžių (DNR molekulių) reguliacijos sistemą, pavadintą „SynORI“, kuri leistų vienoje ląstelėje išlaikyti skirtingas plazmides ir reguliuoti santykinius jų kiekius.

2021 m. ir 2019 m. „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos už projektus „AmeBye“ ir „CoLight“ buvo apdovanotos aukso medaliais.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos