Sidebar

Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto Kognityvinių skaičiavimų grupės vadovas prof. habil. dr. Gintautas Dzemyda gegužės 15-18 dienomis lankėsi Kazachstano respublikoje, Almatoje. Vizito pagrindu tapo dvišalis Lietuvos ir Kazachstano mokslų akademijų bendradarbiavimo memorandumas, pasirašytas Vilniuje 2023 m. rugsėjo 19 d. Vizito darbotvarkė fokusavosi į susipažinimą su universitetinėmis studijomis ir universitetiniu mokslu.

res 1

Susitikimas su KBTU rektoriumi Maratbek Gabdullin (viduryje). G. Dzemydos asmeninio archyvo nuotr.

Vizito metu susitikta su Kazachstano mokslų akademijos (KMA) vadovais, apsilankyta trijuose universitetuose: Kazachų-britų technikos universitete (KBTU), SDU universitete ir Tarptautiniame informacinių technologijų universitete (TITU). Susipažinta su juose vykdomu studijų procesu bei turima technine baze. Tai stiprūs privatūs universitetai, kuriuose didžioji dalis studijų vyksta anglų kalba.

KBTU dabar yra įsikūręs pačiame Almatos centre, pastate, kuriame 1991 m. buvo paskelbta Kazachstano nepriklausomybė. Salėje, kurioje tai įvyko, iki šiol yra išsaugotas autentiškas dizainas.

res 1

Kartu su Kazachtano mokslų akademijos vadovais viceprezidentu Abay Serikkanov ir Anar Mukharatova. G. Dzemydos asmeninio archyvo nuotr.

SDU universitetas yra bene moderniausias tarp lankytų. Išskirtinis architektūrinis sprendimas – labai ilgas dengtas pasažas, kuriame kiekvienas fakultetas turi atskirą jo atkarpą, iš abiejų pusių ribojamą keturių aukštų korpusais. Jis yra užmiestyje, todėl pastatytas kaip universitetinis kompleksas – greta universiteto pastato yra studentų bendrabučiai bei erdvės laisvalaikio veikloms.

res 1

Modernios SDU universiteto erdvės. G. Dzemydos asmeninio archyvo nuotr.

TITU universitete G. Dzemyda skaitė paskaitą studentams ir dėstytojams, kuri buvo transliuota ir internetu. Paskaita buvo iš trijų dalių: duomenų vizualizavimas, dirbtinis intelektas kasos vėžio diagnostikoje ir dirbtinis intelektas organų transplantacijoje. Didžiausio susidomėjimo susilaukė dirbtinio intelekto taikymai medicinoje. Po paskaitos profesorius sulaukė daug klausimų, vyko diskusijos.

Kazachstano Mokslų akademijos ir universitetų vadovai deda daug vilčių į bendradarbiavimą su Europos sąjungos valstybėmis. Juos domina bendri projektai, studentų ir mokslininkų mainai, doktorantūros studijos ir bendri tyrimai. Tikimasi, kad tokie vizitai bus naudingi ir Europos šalių mokslininkams.

res 1

Almatoje iki kalnų galima pakilti mieso maršrutiniu autobusu. G. Dzemydos asmeninio archyvo nuotr.

Lankydamasis Kazachstane, G. Dzemyda ne tik apsilankė universitetuose, skaitė paskaitą, bet ir spėjo pasigrožėti šalies gamta. Kazachstano sostinė Almata yra ir didžiausias šios valstybės miestas, įsikūręs prie Didžiosios Almatinkos ir Mažosios Almatinkos upių, šalies pietryčiuose. Netoli yra Tianšanio kalnai ir Kinijos pasienis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos