Sidebar

Vilniaus universiteto senatas 2024 m. gegužės 21 d. inicijavo naujos Vilniaus universiteto tarybos (toliau – Taryba) rinkimus ir paskelbė kandidatų į Tarybos narius kėlimo pradžią.


res 1

Kandidatus kelti galima nuo 2024 m. gegužės 22 iki rugsėjo 10 d.

Taryba yra sudaroma penkerių metų kadencijai iš 11 narių. Šiuose rinkimuose bus renkami 9 Tarybos nariai:

– penki Tarybos nariai, renkami iš iškeltų vidinių kandidatų – Vilniaus universiteto dėstytojų ir mokslo darbuotojų;

– keturi Tarybos nariai, renkami iš iškeltų išorinių kandidatų – ne Vilniaus universiteto akademinių darbuotojų ar studentų.

Šie 9 nariai renkami kaip kiekvienos iš Vilniaus universiteto tarybos narių rinkimų ir įgaliojimų nutraukimo tvarkos aprašo nustatytų mokslo sričių ir krypčių interesų atstovai.

– Du Tarybos nariai bus renkami Vilniaus universiteto Studentų atstovybės nustatyta tvarka.

Tarybos nariais gali būti renkami nepriekaištingos reputacijos asmenys, kurių veikla liudija, kad jie suvokia Vilniaus universiteto misiją, puoselėja universiteto vertybes, yra motyvuoti rūpintis jo veiklos kokybe ir turi žinių, patirties bei gebėjimų, reikalingų Tarybos narių pareigoms vykdyti.

Kandidatų elgesys turi atitikti Vilniaus universiteto akademinės etikos kodekso normas, jie turi nebūti įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu pripažinti padarę nusikalstamą veiką. Kandidatu taip pat negali būti asmuo, atleistas iš tarnybos ar darbo už šiurkštų drausmės pažeidimą, jei nuo atleidimo yra praėję mažiau kaip penkeri metai. Atitiktį šiems keliamiems reikalavimams vertins Vilniaus universiteto senatas ir Centrinė rinkimų komisija.

Apraše taip pat įtvirtintas lygaus lyčių atstovavimo principas. Įgyvendinant jį, kiekvienoje iš devynių mokslo sričių, kuriose bus renkami vidiniai ir išoriniai Tarybos nariai, turi būti iškelta abiejų lyčių kandidatų.

Kandidatus į Tarybos narius kelti ir rinkti turi teisę Vilniaus universiteto akademinės bendruomenės nariai, atitinkantys atnaujinto Vilniaus universiteto tarybos narių rinkimų ir įgaliojimų nutraukimo tvarkos aprašo nustatytus reikalavimus. Kiekvieną iš penkių vidinių Tarybos narių iš iškeltų kandidatų šių metų rudenį rinks rinkimų teisę turintys universiteto darbuotojai, pagal padalinį ir mokslo interesų sritį priskirti atitinkamos mokslo srities rinkėjų sąrašui (vadovaujantis 2024 m. gegužės 21 d. Senato nutarimu). Išorinius Tarybos narius rinks visi rinkimų teisę turintys universiteto rinkėjai.

Planuojama, kad šių metų spalio mėnesį vyks įregistruotų kandidatų į Tarybos narius debatai, prisistatymas Universiteto bendruomenei, o pirmasis rinkimų į Tarybą turas vyks spalio mėnesio pabaigoje. Konkrečias datas artimiausiu metu patikslins universiteto Centrinė rinkimų komisija.

Išsami informacija apie kandidatų į Tarybą kėlimą ir Tarybos rinkimus skelbiama Vilniaus universiteto interneto svetainės polapyje „Vilniaus universiteto tarybos rinkimai 2024“.

Vilniaus universiteto taryba – vienas iš trijų universiteto valdymo organų, kuris tvirtina organizacijos biudžetą ir strategiją, sprendžia dėl universiteto veiklos krypčių, valdomos infrastruktūros, investicijų bei plėtros. Vienas pirmųjų naujosios Tarybos darbų bus rektoriaus rinkimai.

 

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos