Sidebar

VU Matematikos ir informatikos fakultetas kartu su įmonėmis „IT Logika“, „Pixpro“ ir UAB „Taikomasis dirbtinis intelektas“ dalyvauja projekte „5G technologijų pritaikymas bepiločių orlaivių bazinėse stotyse“. Projektas yra išskirtinis tuo, kad jo metu taikomas tarpdisciplininis požiūris, siekiant integruoti 5G technologijas į bepiločių orlaivių (UAV) sistemas. Dėmesys sutelkiamas ne tik į bepiločių orlaivių technologiją, bet ir į tai, kaip 5G gali iš esmės pakeisti šių bepiločių orlaivių duomenų rinkimo ir perdavimo realiuoju laiku būdą, gerokai pagerinant miesto infrastruktūros stebėseną ir valdymą. Numanoma, kad 5G technologija leis pasiekti anksčiau neįsivaizduojamą duomenų perdavimo greitį. Miestams tai reiškia galimybę realiuoju laiku stebėti eismo srautus, infrastruktūros vientisumą ir net ekstremalias situacijas.

res1

Asociatyvi nuotr.

VU mokslininkams tai yra galimybė gilintis į bepiločių orlaivių technologijų, 5G ryšio ir dirbtinio intelekto potencialą, kaupti akademines žinias šioje srityje. Be to, pasaulinė pažangių bepiločių orlaivių sprendimų paklausa atveria dideles rinkos galimybes. Pirmaujant 5G technologijos integravime su bepiločiais orlaiviais, sudaromos prielaidos būsimiems komerciniams ir moksliniams tyrimams. MIF mokslininkai projekte kuria ir tobulina dronų valdymo sistemas. Tam reikalinga sukurti algoritmus, leidžiančius dronams veikti autonomiškiau, efektyviai naviguoti miesto aplinkoje, užtikrinant saugumą ir patikimumą. Sudėtinga dronų skrydžio dinamika, ypač atsižvelgiant į miesto infrastruktūros apribojimus, reikalauja gilaus teorinių ir taikomųjų informatikos aspektų supratimo. Fakulteto mokslininkams pavesta ir tobulinti dronų vaizdų atpažinimo galimybes. Ši projekto dalis tiesiogiai panaudoja stipriąsias MIF mokslinių tyrimų puses dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi srityse – kuriami algoritmai, galintys tiksliai interpretuoti ir analizuoti dronų užfiksuotus duomenis realiuoju laiku, tai apims objektų atpažinimą, aplinkos analizę ir net prognozavimo modeliavimą, kad būtų galima numatyti galimas infrastruktūros problemas, kol jos dar neiškilo.

MIF profesorius dr. Aistis Raudys prisideda prie net trijų su 5G technologija susijusių projektų. „Yra trys projektai, kuriuos aš kuruoju: „5G dronai“, „5G transportas“ ir „5G Kautra“, – pasakoja profesorius. Anot A. Raudžio, „5G dronai“ projektas įdomus tuo, kad jis siekia sukurti geresnius dronus, kurie gali autonomiškai pakilti ir nusileisti, naudoja 5G ryšį ir sugeba atlikti įvairias išmaniąsias funkcijas. Saugumo požiūriu toks dronas sugeba atpažinti pažeidėjus, kurie užkliudė teritoriją. Kitas projektas – „5G transportas“, tai išmanus transportas, naudojantis 5G kameras ir 5G daviklius, skirtus tam, kad sektų žmonių srautus tiek realiu laiku, tiek istoriškai bei optimizuotų miestų tvarkraščius.

Plačiau apie projektą rasite čia.

2024-03-14

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos