Sidebar

2023 05 22 bebras2023 6 680x474

Š. m. gegužės 13–18 d. Egipte, Hurgadoje, vyko 19-asis informatikos ir informatinio mąstymo ugdymo tinklo „Bebras“ simpoziumas, jo organizatoriai – Arabų mokslų ir technologijų akademija. Beveik prieš dvidešimtmetį Vilniaus universiteto mokslininkams kilusią informatikos ugdymo idėją pavyko išplėtoti į žaismingą ir turiningą informatikos ugdymo modelį, pritraukti įvairių šalių mokslininkų, pedagogų ir tyrėjų, kurti uždavinius ir metodinę medžiagą, rengti tyrimus ir kitokias veiklas. Kasmet prisijungia vis naujų šalių: šiuo metu „Bebro“ tinklo nariais yra 78 šalių institucijos (žr. bebras.org/countries). „Bebro“ tinklo tikslas – paskatinti vaikus, jaunuoles ir jaunuolius domėtis informatika, kompiuterių mokslu, ugdyti informatinį mąstymą.

„Bebro“ tinklo šalys veikia pagal parengtą Statutą, darbą organizuoja renkama Valdyba, dirba keletas komitetų. Kasmet gegužės mėnesį „Bebro“ šalių atstovai susitinka kelių dienų simpoziume: Valdyba atsiskaito už įvykdytus darbus, šalys dalijasi informatinio mąstymo mokymo patirtimi, darbo grupėse aptariami būsimo konkurso uždaviniai, vyksta diskusijos. Šiemet Hurgadoje susirinko 49 šalių atstovai (per 100 dalyvių), virtualiai dalyvavo dar 21 šalis. Buvo ir šalių svečių, kurios dar nėra tapusios „Bebro“ tinklo nariais, bet žvalgosi teikti prašymus rudenį. Tai Armėnija, Brunėjus, Libija, Kosta Rika, Omanas (Angola, Kosovas ir Mianmaras negavo vizų ir dalyvavo nuotoliniu būdu).

Pats „Bebro“ konkursas (vadinama iššūkiu – „challenge“) vyksta lapkričio mėnesį, oficialiai antroji lapkričio savaitė skelbiama „Bebro“ savaite. Tačiau kiekviena šalis gali pasikoreguoti datas, pavyzdžiui, dalis Pietų pusrutulio šalių mokyklų tuo metu baiginėja mokslo metus ir prasideda atostogos, todėl jos pagrindinį konkursą kelia į vasario–kovo mėnesius, o lapkritį daro papildomą etapą (dalis likusių šalių papildomus etapus rengia vasarį–kovą). „Bebro“ iššūkis-konkursas skirtas mokyklinio amžiaus mokiniams, nuo pradinių iki baigiamųjų klasių. Remiantis 59 šalių pateikta statistika, pernai „Bebro“ konkurse dalyvavo daugiau kaip 3 293 milijono mokinių.

„Bebro“ tinklo iniciatorius ir įkūrėjas – Vilniaus universitetas, idėja buvo pasiūlyta 2003 metų pabaigoje, o 2004 metais įvyko pirmasis konkursas. Pradžioje tarptautinio „Bebro“ simpoziumai buvo rengiami Lietuvoje. Kadangi šalių skaičius auga, vis sunkiau darosi rasti nebrangias ir patogias simpoziumo darbui vietas. Kitais metais „Bebro“ simpoziumas vyks Serbijoje, Vrnjačka Banja miestelyje, o 2025 metais – Pietų Korėjoje. Serbijoje informatinio mąstymo „Bebro“ modelį palaiko švietimo ministerija, džiaugiasi, kad pavyksta pritraukti daugiau jaunų žmonių studijuoti informatikos.

Prieš simpoziumą kiekviena „Bebro“ tinklo šalis turėjo sukurti ir pateikti informatikos uždavinių, jie buvo kruopščiai recenzuojami, testuojami ir taisomi. Simpoziumo metu dalyviai buvo paskirstyti į 12 grupių po 10–15 žmonių, vyko intensyvus darbas (8 grupės darbavosi Hurgadoje akivaizdžiai ir 4 grupės – nuotoliniu būdu). Buvo gilinamasi į uždavinių informatikos prasmę, ar teisingai perteikiami informatinio mąstymo konceptai, kreipiamas dėmesys į sąvokų vartojimo tikslumą, siekiama paaiškinti ne tik, kodėl uždavinys svarbus informatikai ugdyti, bet ir kokius informatinio mąstymo problemų sprendimo metodus jis ugdo. Pataisytos ir papildytos užduotys vėl sukeliamos į specialią duomenų bazę, kuria gali naudotis kiekviena šalis narė versdama ir adaptuodama uždavinius rudenį savo konkursui.

Šių metų simpoziumas Vilniaus universitetui yra reikšmingas – pritarta steigti tarptautinę „Bebro“ asociaciją (Bebras International). Iki šiol devyniolika metų „Bebro“ tinklas veikė laikydamasis visų demokratiškumo principų, formuodamas valdymo organus, darbo komitetus, įteisinęs Statutą, balsavimo teises ir pan., tačiau formaliai nebuvo įkurta jokia organizacija. Užtruko nemažai metų, kol buvo sutarta steigti tarptautinę asociaciją, parengti ir teisiškai suderinti įstatus. Norisi padėkoti Vilniaus universiteto bendruomenei: prorektoriui Artūrui Vasiliauskui, Teisės skyriaus vedėjai Jūratei Šuminienei, Filosofijos fakulteto mokslo ir projektų skyriaus vadovei Vidai Jakutienei ir prodekanui Vyčiui Siliui, ypač mokslo administratorei Donatai Pečiukėnienei – už daugiau kaip metų kantrų darbą rengiant ir derinant asociacijos steigimo straipsnius. Simpoziumo nariai aptarė parengtus asociacijos įstatus, vyko diskusijos ir tikslinimas, galiausiai buvo pritarta. Keletas institucijų (Eötvös Loránd universitetas, Vengrija; Tartu universitetas, Estija; Baskų šalies universitetas, Ispanija; Pietų Bohemijos universitetas, Čekija; KTH Karališkasis technologijų universitetas, Švedija; Informatikos ir IT švietimo asociacija, Belgija; BWINF, Federalinė informatikos konkursų asociacija, Vokietija; Stichting Informatica Olympiade, Nyderlandai) pasisiūlė atvykti rudenį į Vilnių ir pasirašyti asociacijos steigimo aktą. Po dviejų dešimčių metų prasidės naujas, juridiškas įteisintas informatinio mąstymo iššūkio „Bebras“ etapas. Džiaugiuosi, kad Vilniaus universitetas ėmėsi iniciatyvos įtakoti informatikos ugdymą pasaulyje, plėtoti šalių tinklą ir kreipti reikiama linkme.

Šiais metais „Bebro“ simpoziume dalyvavo šių eilučių autorė, „Bebro“ tinklo pradininkė Vilniaus universiteto prof. dr. Valentina Dagienė, dr. Gabrielė Stupurienė, dr. Bronius Skūpas ir doktorantas Daumilas Ardickas.

Daugiau apie „Bebro“ veiklas galima paskaityti tarptautinėje svetainėje bebras.org ir Lietuvos konkurso svetainėje bebras.lt, norintys spręsti užduotis – naudokitės varžybų platforma lt.bebras.lt. Taip pat galima parsisiųsti trumpą „Bebro“ istorijos knygelę, nuotraukų bukletą (https://workshop2021.bebras.lt/uploads/images/Bebras-book-web.pdf), kuriame apibendrinta daug metų trunkanti informatikos entuziastų iš daugybės šalių kūrybinė kelionė.

2023 05 22 Bebras Egypt880x591

Prof. dr. Valentina Dagienė, Ugdymo mokslų institutas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos