Sidebar

Finansų ir draudimo matematikos 3 kurso studentė Vaida rudens semestro metu buvo išvykusi į Novos universitetą Portugalijoje. Ji pasidalino savo patirtimi ir įspūdžiais iš studijų.

Studentų registracija į mainus vyksta iki kovo 1 d. Daugiau informacijos: https://bit.ly/3soDRhZ

2022 02 23 Portugalija1 324x432Kodėl nusprendėte išbandyti Erasmus+ programą?

Po dvyliktos klasės planavau studijuoti užsienyje (norėjau pagerinti anglų kalbos žinias ir praplėsti akiratį), tačiau dėl tam tikrų priežasčių nepavyko. Jau pradėjusi studijuoti pirmame kurse planavau vykti į Erasmus mainus, kad išbandyčiau save mokydamasi anglu kalba bei norėjau pagyventi tarp kitokios ir įvairios kultūros žmonių. 

Kokie yra jūsų įspūdžiai (universitetas, aplinka, studentai, miestas ir kt.)?

Įspūdžiai patys geriausi. Pirmą dieną atvykus netikėjau, kad tai yra universitetas, kuriame mokysiuosi. Universitetas iš išorės atrodo kaip rūmai arba muziejus. Didele teritorija, kuri yra saugoma apsaugos. Pats universitetas yra naujai pastatytas, todėl tikrai labai tvarkingas, švarus. Viename iš trijų pastatų įrengtas IT serviso centras, kur galima klausti, jei tik kokių problemų ištinka – tiek dėl prisijungimų, programų įdiegimo, tiek dėl kompiuterio. Tik mums atvykus visimes išdalino universiteto planą, kad nepasiklystume.

Dėstytojai labai inovatyvūs ir dauguma jauni (duomenų analizės pratybų dėstytoja buvo 25 metų). Taip pat nustebino darbo ir praktikų pasiūlymų gausa visiems žinomose organizacijose.

2022 02 23 Portugalija2 324x432Portugalijoje daug šiltesnis ir klimatas ir žmonės. Kasdien džiugino labai šilti (visi gatvėse šypsosi) ir norintys padėti žmonės (drąsiai galima klausti, jei pasiklydote). Puikios sąlygos keliauti, pigūs autobusų, lėktuvų bilietai, taksi paslaugos pigios, centras arti oro uosto, tad nesunku nuvykti iki jo norint keliauti.

Beveik visur galima susikalbėti anglų kalba, tikrai nėra ko bijoti vykstant (aišku, išmokus vieną kitą portugališką žodį daug maloniau elgiasi aptarnaujantis personalas). Taip pat portugalai labai mėgsta socializuotis, todėl vidury dienos visada kavinės ir barai pilni tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus žmonių. 

Kokie dalykai įsiminė iš studijų?

Didelė kultūros įvairovė. Mano universitete, be Erasmus studentų, buvo daug tarptautinių studentų. Teko dirbti kartu su žmonėmis iš Mozambiko, Žaliojo kranto, Azorų. Per pirmąsias paskaitas reikėjo visiems prisistatyti, iš kur yra atvykę, tad pasimatė, kad iš žemyninės Portugalijos atvykusių/kilusių žmonių yra mažuma.

2022 02 23 Portugalija3 324x432Įdomūs ir dideli grupiniai darbai. Visuose dalykuose pagrindinis vertinimo kriterijus buvo viso semestro metu atliekamas grupinis darbas ir pusmečio gale – jo pristatymas. Grupinių darbų temas reikėjo pasirinkti iš pateiktų arba susigalvoti savo. Visi grupiniai darbai – realūs projektai, tik neturint lėšų ir negaunant už tai atlygio. Pavyzdžiui, ieškojome Europos sąjungos šalies labiausiai tinkamos gyventi, naudojant Eurostat ir kitus prieinamus, patikimus šaltinius, o duomenys buvo analizuojami naudojant tai, ką išmokome paskaitų metu.

Visa pagrindinė informacija buvo pateikta prezentacijose ir jos buvo prieinamos visiems studentams. Kai kurie dėstytojai pateikė ir papildomos literatūros pavadinimus, tačiau tai nebuvo būtina norint pilnai suprasti ir išlaikyti dalyką. Dėstytojai dėstydami teoriją pateikdavo aiškių, realaus gyvenimo pavyzdžių ir tai leido geriau įsiminti ir pritaikyti praktikoje išmoktą medžiagą. Mokymosi tempas buvo daug lėtesnis, dėstytojai primindavo paskaitos pradžioje, kas buvo išmokta praėjusį kartą, apibendrindavo kiekvieną temą, pabrėždavo svarbiausius dalykus ir įkeldavo į virtualią mokymosi sistemą skaidrių prezentacijas.

Ar rekomenduotumėte išbandyti mainų galimybes kitiems studentams? Kodėl?

Tikrai taip. Mainų programos metu patobulėjama visapusiškai. Po Erasmus+ studijų nėra baisu žengti į pasaulį ir studijų baigimas neatrodo kaip visiška nežinomybė, kadangi jau būna sukaupta nemažai gyvenimiškos patirties.

2022-02-23

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos