Sidebar

2021 11 25 Inovaciju diena642x410

Lapkričio 19 d. vykusi Vilniaus universiteto (VU) inovacijų diena „INNODAY 2021“ buvo puiki proga VU mokslininkams pristatyti savo kuriamas inovacijas ir mokslinius tyrimus, užmegzti kontaktus su verslo įmonėmis ir viešojo sektoriaus organizacijomis. Atidarydamas renginį VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas pabrėžė, kad šiandieninis universitetas jau nėra tik studijų ir mokslo epicentras, bet siekia aktyviai įsitraukti į visuomenės ir valstybės aktualijas, plėtoti mokslu grįstą viešą diskursą ir siūlyti pažangius sprendimus.

„Dabartinė VU strategija yra grindžiama trimis kryptimis: kuriantis visuomenę ir valstybę, bendradarbiaujantis ir tvarus universitetas. Modeliuodami VU uždavinius, skirtus jo bendruomenei, bandėme atliepti suinteresuotų šalių poreikius ir užkoduoti iššūkius, kuriems reikia universitete gimstančių žinių ir ugdomų kompetencijų. Todėl universiteto misija – visuomenei, valstybei ir kiekvienam mūsų – yra horizontali ašis, įtraukianti studentus, tyrėjus, darbuotojus ir sudaranti galimybes kurti naujas žinias, tobulinti mokslo sprendimus ir plėtoti inovacijas kartu su verslo, akademiniais ir socialiniais partneriais“, – teigė prof. R. Petrauskas.

VU Tarybos pirmininkė ir UAB „Thermo Fisher Scientific“ intelektinės nuosavybės valdymo direktorė dr. Eglė Radzevičienė sveikindama renginio dalyvius džiaugėsi, kad VU talentai atkreipia užsienio investuotojų dėmesį ir svariai prisideda prie pandeminės situacijos sprendimų, o ateityje turės progą prisidėti ir rengiant ilgalaikę valstybės pažangos strategiją.

2021 11 25 Inovaciju diena1 642x428

Dr. Eglė Radzevičienė

„Tikiu, kad VU bendruomenės įtrauktis į universiteto plėtojamas ar naujai kuriamas partnerystes su verslo įmonėmis ar viešojo sektoriaus organizacijomis gali būti daug intensyvesnė. Kiekvieno jūsų idėjos ir darbas yra verti dėmesio, jei ne šiandien, tai artimiausiu metu. Todėl linkiu sumanumo, drąsos, neblėstančios energijos ir toliau įkvėpti, dalintis sėkmės istorijomis ir garsinti universiteto vardą pažangiais mokslu ir inovacijomis grįstais sprendimais“, – dalyviams linkėjo dr. E. Radzevičienė.

Pirmojoje renginio dalyje buvo pristatytos mokslo ir verslo bendradarbiavimo bei tyrėjų verslumo sėkmės istorijos. Įmonės „Experimentica“ atstovas dr. Giedrius Kalesnykas atkreipė dėmesį, kad svarbu ne tik praktinis kuriamų inovacijų pritaikymas, privataus kapitalo pritraukimas kuriant atžalinę įmonę, bet ir sukurtos intelektinės nuosavybės apsauga.

Socialinio mokslo ir verslo partnerystę energetikoje Lietuvoje ir Švedijoje pristatęs VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas dr. Andrius Kažukauskas pabrėžė, kad socialinių mokslų partnerystė su verslu Lietuvoje yra gan retas reiškinys, nors ši sritis nereikalauja didelių investicijų. Anot mokslininko, vartotojų elgsenos supratimas ir vartotojo duomenų analitikos įgūdžiai yra socialinių mokslų stiprybė, kuria turėtų naudotis verslas.

2021 11 25 Inovaciju diena2 642x428

Dr. Rimantas Slibinskas

Biotechnologijos instituto mokslų daktaras bei startuolio UAB „Baltymas“ įkūrėjas dr. Rimantas Slibinskas pristatė sėkmingą mokslo ir verslo bendradarbiavimą SARS-CoV-2 diagnostikos srityje. Bendradarbiaujant VU ir įmonėmis UAB „Baltymas“ bei UAB „Imunodiagnostika“ buvo sukurtas pirmasis lietuviškas antikūnų prieš SARS-CoV-2 virusą testas.

VU Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto mokslininkas prof. Remigijus Paulavičius pristatė išmaniąją pilnų krovinių gabenimo planavimo sistemą ir jos pagrindu gimusį VU startuolį „Optimalistai“, kuris šiemet buvo išrinktas „Žaliausio judumo startuoliu“.

Antroji renginio dalis buvo skirta VU mokslininkų kuriamoms inovacijoms sveikatos, švietimo ir kibernetinio saugumo srityse. Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto mokslininkė prof. Ingrida Šaulienė papasakojo apie savo kuriamas technologijas bioaerozolių sektoriuje, kurios leistų imtis prevencinių priemonių ir pakeistų iki šiol naudojamus antihistamininius vaistus. Viena tokių – speciali programėlė telefone, leidžianti nuolat stebėti žiedadulkių krūvį ore.

Biomokslų instituto docentė Renata Gudiukaitė papasakojo, kaip taikant baltymų inžinerijos strategijas yra ieškoma naujų biokatalizatorių ir gerinamos jau esančiųjų savybės. Mokslininkės kuriami fermentai gali būti naudojami plastikų skaidymų ir biocemento gamybai. Doc. R. Gudiukaitė supažindino renginio dalyvius su bakterijomis, kurias galima rasti ant išmaniųjų telefonų ekrano.

2021 11 25 Inovaciju diena3 642x428

Prof. Valentina Dagienė

Švietimo srities inovacijas pristatė Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto mokslininkai prof. Valentina Dagienė ir Gediminas Navickas. Prof. V. Dagienė dalijosi novatoriško STEM požiūrio integravimo į ugdymo procesus patirtimi, o G. Navickas pristatė kartu su kolegomis kuriamas lietuvių šneka valdomas technologijas, kurios ne tik palengvina naujienų portalų skaitymą, bet ir padeda akliesiems naudotis išmaniaisiais telefonais.

VU Filosofijos fakulteto Ugdymo mokslų instituto mokslininkė Oksana Mockaitytė-Rastenienė pristatė kartu su kolege doc. Vaiva Grabauskiene kuriamą inovatyvią matematikos mokymosi pradinėse klasėse metodiką „MATEMA“. Naudojant šią metodiką, gilesniam matematikos supratimui pasitelkiamos specialiai pritaikytos „Lego“ kaladėlės.

Inovacijas, taikomas kibernetinio saugumo srityje, pristatė VU Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto docentas Kęstutis Driaunys. Jis ne tik papasakojo apie kartu su kolegomis vykdomus projektus, kurių rezultatai aktualūs verslo įmonėmis, bet ir atkreipė dėmesį į didžiausias kibernetines grėsmes, kylančias organizacijų viduje.

Nespėję prisijungti prie inovacijų dienos renginio, įrašą peržiūrėti gali čia.

2021-11-25

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos