Sidebar

2021 03 12 microscope380x250Rasa Giniūnaitė – matematikos bakalauro ir magistrantūros studijas Voriko universitete (JK) baigusi ir doktorantūrą Oksfordo universitete studijuojanti matematinės biologijos mokslininkė. Mariaus Jakulio Jason fondo stipendiją gavusi R. Giniūnaitė grįžo į Lietuvą ir čia trejus metus vykdys matematinės biologijos tyrimus. „Nusprendžiau grįžti į Lietuvą, nes čia matau daug galimybių ir noriu pasidalinti tuo, ko išmokau užsienyje. Tai gera proga dalintis žiniomis ir įgūdžiais, ir, žinoma, smagu gyventi Lietuvoje“,– sako šiuo metu Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakultete dėstanti mokslininkė.

2021 03 12 Rasa Giniunaite226x300Tarpdisciplininė tyrimų sritis – matematinė biologija

R. Giniūnaitės tyrimų sritis – matematinė biologija – matematinių modelių supratimas naudojant biologines sistemas, kai matematikai ir biologai į tam tikras problemas pažvelgia iš skirtingų pusių. Mokslininkė sako, kad matematinis problemos aprašymas padeda ją geriau susisteminti ir suprasti, nes galima apdoroti didelį kiekį duomenų, kiekybiškai aprašyti ir palyginti skirtingas biologines hipotezes.

Mokslininkės tyrimai susiję su embrioninių ląstelių migracija – siekiama išsiaiškinti, kaip išsivysto embrionas, kurio vystymosi metu ląstelės ne tik vystosi, bet ir migruoja, pradeda diferencijuotis ir iš vienos ląstelės susidaro vienas organizmas.

„Svarbu suprasti, kaip vyksta vystymasis: jei suprantame, kada embrionas yra išsivystęs gerai, kada blogai, galime išvengti vystymosi nukrypimų. Mes modeliuojame ląsteles, kurios migruoja labai tolimas distancijas, jos panašios į metastazines vėžio ląsteles ir į ląsteles, migruojančias, kai gyja žaizda. Po mūsų biologams pateiktų įžvalgų ir priežasčių, kurios stabdo ląsteles nuo migracijos, ją lengviau suprasti ir kontroliuoti. Galbūt ateityje bus galima tai pritaikyti ir gydant vėžį.“

Palaikyti ryšį tarp mokslininkų – itin svarbu

Pasak mokslininkės, jauniesiems tyrėjams labai svarbu nuolat palaikyti ir atnaujinti ryšius su kitais mokslininkais, nes tai geriausias būdas dalintis gerosiomis patirtimis. Jaunųjų matematikų susirinkimas yra viena iš tokių galimybių – tai vienos dienos konferencija, skirta jaunosios kartos matematikams, tiek mokslininkams iš akademinio pasaulio, tiek praktikams iš matematikai imlių sričių. Čia dalyviai gali susitikti, užmegzti naujus ryšius ir atnaujinti senus, papasakoti apie savo vykdomus tyrimus, pristatyti pasiekimus ir diskutuoti aktualiomis temomis. R. Giniūnaitė – viena iš jaunųjų matematikų susitikimo organizatorių.

„Prisijungti prie šio susitikimo paskatino pati susitikimo idėja – suburti matematikų, dirbančių Lietuvoje ir užsienyje, tinklą, palaikyti ryšius su Lietuva, susipažinti su žmonėmis, kurie čia dirba“, – pasakoja ji.

Praėjusiais metais R. Giniūnaitės straipsnis „Modelling Collective Cell Migration: Neural crest as a model paradigm“, parašytas su bendraautoriais Ruth E. Baker, Paulu M. Kulesa ir Philipu Maini, buvo nominuotas kaip geriausias 2020-ųjų doktoranto straipsnis. Tyrimo pristatymą galite pamatyti čia.

Grįžusi į Lietuvą, R. Giniūnaitė tęs glaudų tarptautinį bendradarbiavimą su mokslininkais iš Oksfordo universiteto ir sieks prisidėti prie matematikos populiarinimo tarp Lietuvos moksleivių. „Svarbu mokiniams parodyti ne tik teorinę, bet ir praktinę matematikos pusę, kur ir kaip matematika yra pritaikoma.“

2021-03-12

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos