Sidebar

2020 09 21 HCP kompetencijos centras642x410
Vilniaus universitetas (VU) įsitraukia į tarptautinius visoje Europoje žinomus projektus. Vienas iš jų – EuroCC, kuriame dalyvauja VU mokslininkai dr. Povilas Treigys (Matematikos ir informatikos fakultetas) ir dr. Mindaugas Mačernis (Fizikos fakultetas). EuroCC glaudžiai bendradarbiauja su CASTIEL projektu – šie du projektai kartu užtikrins nuoseklią aukšto lygio superkompiuterių patirties sklaidą visoje Europoje.

EuroCC – itin platus tinklas visoje Europoje

Šiame projekte iš viso dalyvauja 32 šalys su turimais našiųjų skaičiavimų ištekliais. Projektų vykdymo metu siekiama sudaryti palankias sąlygas pasinaudoti geriausioms našiųjų skaičiavimų centrų HPC praktikomis. HPC – didelio našumo kompiuteriai, dar vadinami superkompiuteriais. Juos sudaro tūkstančiai procesorių, kurie analizuoja milijardus duomenų realiuoju laiku. Įvairius skaičiavimus superkompiuteris atlieka tūkstančius kartų greičiau nei įprastas kompiuteris.

EuroCC ir CASTIEL projektai padės spręsti esamas HPC įgūdžių problemas ir skatins bendradarbiavimą, dalijimąsi patirtimi tarp skirtingų šalių tiek šalies viduje, tiek visoje Europoje. Projekto metu bus sukurtas visos Europos HPC kompetencijų žemėlapis, kuriame atsispindės turimi ištekliai ir žinių lygis visuose EuroCC kompetencijos centruose. Tai skatins bendradarbiavimą, keitimąsi gerąja patirtimi, dalijimąsi žiniomis tarp skirtingų organizacijų ir šalių.

„HPC kompetencijų centrai per šiuos EuroCC ir CASTIEL projektus išlygins kompetencijų skirtumus, sudarys galimybes akademinei bendruomenei, vidutiniam ir smulkiam verslui įgyti platesnes superkompiuterių panaudojimo kompetencijas. Dažnu atveju tik labai stambūs verslai turi pakankamai žinių, kaip pasinaudojus superkompiuteriais būti pranašesniems rinkoje“, – teigia dr. M. Mačernis.

Skaitmeninės kompetencijos – neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis

Kiekvienas iš 32 nacionalinių kompetencijos centrų, kurie bus EuroCC tinklo dalis, kaip nacionaliniai HPC skaitmeninių kompetencijų centrai veiks atskirose šalyse. Tai leis mokslininkams, viešojo administravimo įstaigoms, taip pat įvairiems pramonės sektoriams naudotis superkompiuterių teikiamomis galimybėmis.

„Skaitmeninės kompetencijos – vienas svarbiausių dalykų ne tik naujųjų technologijų plėtojimo ir diegimo požiūriu – jos padeda orientuotis moderniame pasaulyje ir atlikti daugybę svarbių užduočių nuo prekių įsigijimo ir sąskaitų apmokėjimo iki profesionalaus darbo“, – sako dr. P. Treigys.

Pasak mokslininko, skaitmeninis raštingumas ir kompetencijos iki šiol aplenkia nemažą dalį visuomenės, todėl kasdieniame gyvenime skaitmeniniai įgūdžiai nėra taip plačiai naudojami, kaip to dažnai reikalauja besikeičianti gyvenimo aplinka ir ypač – naujosios technologijos. Projekte bus siekiamasi suteikti galimybę superkompiuteriais naudotis kuo didesniam kiekiui suinteresuotųjų.

„Projekto metu bus bendradarbiaujama su visais besidominčiais, potencialiais ir esamais superkompiuterių naudotojais. Be to, atsiveria galimybės ir kitose veiklose – galimos jungtinės europinės magistrantūros studijos ar naudojimo prieigos prie vienų galingiausių pasaulio superkompiuterių“, – pasakoja dr. M. Mačernis.

Pasinaudoti superkompiuterių teikiamomis galimybėmis galima ir VU

VU Fizikos bei Matematikos ir informatikos fakultetai našiųjų skaičiavimų srityje jau netrukus galės pasiūlyti mokslininkų bendruomenei petaflopų skaičiuojamosios galios resursus uždaviniams spęsti.

„Norint optimaliai panaudoti superkompiuterių teikiamas galimybes nepakanka turėti tik techninius resursus. Būtina auginti ir tobulinti savo kompetencijas, pavyzdžiui, dalijantis gerosiomis praktikomis. Būtent tokią galimybę ir užtikrina dalyvavimas EuroCC ir CASTIEL projektuose. Be to, Lietuva tapo EuroHPC nare, o tai atvėrė galimybę VU tapti Lietuvos nacionaliniu HPC kompetencijos centru ir būti šių projektų partneriu“, – sako dr. P. Treigys

Projektai EuroCC ir CASTIEL bus vykdomi nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. iki 2022 m. rugpjūčio 31 d., bendras projektų biudžetas – 59 mln. eurų.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos