Sidebar

Trečiame kurse programų sistemų studentas Karolis rašė kursinį darbą apie blokų grandinių technologijos panaudojimą elektroniniam balsavimui.

Apsispręsti dėl temos pasirinkimo studentui padėjo darbas. „Dirbau aplinkoje, kurioje teko bendrauti su nemažai finansų srities startuolių – dauguma jų vienaip ar kitaip buvo susiję su blokų grandinių technologija“, – teigia studentas.

2020 06 22 Karolis kursinis380x250Labiausiai nustebino studentą tai, kad daug paslaugų, sistemų ir įrankių jau yra pagaminta panaudojant blokų grandinių technologiją. „Internete daug kur galima rasti paaiškinimą, kaip blokai susijungia į grandines, tačiau kolegoms – programų sistemų studentams – šią technologiją pristatau kaip duomenų bazę, į kurią galima pridėti duomenis, tačiau negalima jų ištrinti arba pakeisti to, kas jau buvo įrašyta. Tačiau pats inovatyvumas yra tame, kad tų duomenų teisingumui užtikrinti nereikia konkrečios trečios šalies“, – sako Karolis.

Kaip sako pats studentas, ši tema yra labiausi aktuali valstybės piliečiams, kurie mažai pasitiki vyriausybės ar kitomis institucijomis. Teoriškai blokų grandinėmis paremtas balsavimo procesas galėtų leisti atlikti balsų įrašymą ir skaičiavimą be Vyriausybės įsikišimo. „Šiuo metu vis dar nėra atrastas būdas pilnai atsisakyti trečiosios šalies balsavimo procese. Schemos leidžiančios atsisakyti trečiosios šalies norint autorizuoti/identifikuoti vartotoją nėra tinkamos vidutinio arba didelio mąsto rinkimams. Nors tai nėra blokų grandinių technologijos nuopelnas, bet sužinojau, kad elektroninis balsavimas, kuris leistų redaguoti savo balsą, būtų labai efektyvi priemonė mažinanti balsų pirkimą“– teigia studentas.

Studento darbe apibrėžti pagrindiniai trys iššūkiai, kuriuos dar reikėtų išspręsti: pritaikymas didelio mąsto balsavimui, decentralizuotas autorizacijos procesas ir skaidrumo užtikrinimas.

Šiuo metu Karolis jau baigia studijas MIF. „Tai studijos, kurios suteikia gana daug žinių apie tai, kaip projektuojamos programų sistemos ir kokie procesai vyksta IT įmonėse. Pradėjęs darbą gali gana greitai susigaudyti kas, kur ir svarbiausia kodėl vyksta“.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos