Sidebar

2018 2019 08 08 HPC

Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos (MIF) bei Fizikos fakulteto (FF) mokslininkai ir studentai jau daugiau nei dešimtmetį naudojasi superkompiuteriais. Jų pagrindu buvo testuojama TaMo informacinė sistema skirta švietimo įstaigoms, kuria naudojasi daugiau nei 65 proc. Lietuvos mokyklų, resursais naudojasi tiek VU mokslininkai, tiek verslo ir ūkio subjektai.

VU turimų superkompiuterių Fizikos bei Matematikos ir informatikos fakultetuose pagrindu, Lietuva tapo Europos superkompiuterių (EuroHPC) tinklo nare. Artimiausiais metais EuroHPC ruošiasi įsigyti 8 naujus Europos superkompiuterius, kurių bendras našumas yra didesnis kaip 500 petaflops. Apjungti kartu su turimais superkompiuteriais didelio greičio europiniu kompiuteriniu tinklu GEANT, Europoje turimų  superkompiuterių pajėgumas padvigubės. Europa tampa aukštųjų technologijų lydere pasaulyje.

Lietuvai tapus EuroHPC tikrąja nare, o VU – EuroHPC kompetencijos centru, tiek Lietuvos mokslininkai tiek verslo įmonės, ypač mažos ir vidutinės įmonės,  galės naudotis šiais EuroHPC pajėgumais. 2019/2020 m. yra numatyta įrengti du naujus centrus – IT APC (MIF Didlaukyje) ir HPC Saulėtekis (Fizikos fakultete). Abu šie fiziniai centrai sudarys vieną loginį perkamą superkompiuterį. FF yra projekto vadovas, tačiau resursai bus paskirstyti abejuose fakultetuose – FF ir MIF. Naujojo superkompiuterio galingumas – daugiau kaip 300 teraflops (10 kartų našesnis už šiuo metu turimą).

Visų pirma, superkompiuteriu galės naudotis MIF ir FF mokslininkai ir studentai, tačiau abu HPC telkiniai yra prieinami visai Europai. Todėl jų resursus galės pasitelkti ir mokslininkai iš Europos, ir verslo klientai. VU superkompiuteriai suteikia galimybę įsisavinti lygiagrečiųjų ir paskirstytųjų skaičiavimų technologijas,  pasinaudoti EuroHPC superkompiuterių resursais.

„Džiaugiuosi, kad MIF akademinis personas, verslo ir valstybinės įmonės atranda superkompiuterio taikymo galimybes kylantiems uždaviniams spręsti. Kaip pavyzdį galima paminėti didelės apimties skaičiavimams, skirtiems modeliuoti cheminius procesus elektrocheminėje mikroskopijoje. Tyrimų rezultatai buvo publikuoti aukšto lygio žurnale VU MIF mokslininkams bendradarbiaujant su VU chemikais, tiriant klampaus tekėjimo sudėtingos geometrijos srityse daugiaskalius modelius. Taip pat MIF superkompiuterio resursai buvo naudojami kuriant MIDAS nacionalinių archyvo duomenų apdorojimo modulį DAMIS“,  – apie skaičiuojamųjų išteklių naudojimą ir pasiekimus pasakoja VU MIF Informacinių technologijų prodekanas dr. Povilas Treigys.

Naudotis universitete esančiais superkompiuterių ištekliais  bei savo žinias tobulinti informacinių technologijų srityje, specializuotis kompiuteriniame modeliavime, fizikoje ar sprendžiant kitus mokslinius neapibrėžtumus gali visi norintys studentai, turintys mokslinį vadovą ir pateikę atitinkamą prašymą HPC resursams gauti.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos