Sidebar

Vilniaus universiteto rektoriaus įsakymu dėl Vilniaus universiteto mokslininkų apdovanojimo už reikšmingus mokslo pasiekimus 2023 m. darbų kategorijoje „Geriausia gamtos, medicinos, sveikatos ir technologijos mokslo sričių publikacija“ apdovanotas VU Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) mokslininkas doc. dr. Vytautas Čyras.

res 1

Vytautas Čyras. Asmeninio archyvo nuotr.

Pats V. Čyras sako, kad toks įvertinimas skatina dirbti toliau: „Šaunu, kad tarpdisciplininis darbas informatikos ir teisės sankirtoje buvo pastebėtas. Laisva mintis motyvuoja kurti“. Mokslininkas pasakoja, kad reikšmingu apdovanojimu įvertinta jo publikacija „Essays on the Visualisation of Legal Informatics“ yra apie teisės informatiką – teisės normų įgyvendinimą kompiuterių pagalba, ją išleido tarptautinė leidykla „Springer“. Anot dėstytojo, jo susidomėjimas šia mokslo sritimi atsirado po stažuotės Miuncheno technikos universitete. „Ten tyrimų grupė „Intellektik“ užsiėmė dirbtiniu intelektu (DI). Bendravome su kolega Andreas Strasser, rašiusiu disertaciją apie žinių vaizdavimą teisės informatikoje. Jis padovanojo pirmąjį žurnalo „Artificial Intelligence and Law“ numerį. 1992 m. Dalyvavau prof. Alberto Čaplinsko kolektyvo darbuose bei su teise susijusiame projekte. Jau būdamas brandaus amžiaus – nuo 2000 m. skyriau pastangų neakivaizdinėms teisės studijoms VU“, – apie savo mokslinę karjerą pasakoja V. Čyras.

Mokslinę publikaciją dėstytojas parengė su kolega iš užsienio universiteto. Su teisės profesoriumi Friedrichu Lachmayeriu iš Austrijos V. Čyras bendradarbiauja nuo 2007 m. – mokslininkai susipažino „Jurix“ konferencijoje. „Kasmet susitikdavome jo ir kolegų organizuojamame Tarptautiniame teisės informatikos simpoziume „Iris“ Zalcburge. Bendradarbiavimas sąlygojo sinerginį efektą. Informatikos ir teisės poveikių suma puoselėjo tarpdisciplininį kūrybinį darbą“, – apie bendrą veiklą su kolega pasakoja VU MIF mokslininkas V. Čyras.

V. Čyro ir F. Lachmayerio publikaciją galite rasti čia.