Sidebar

2023 05 11 Dmitrij NikolajevBalandžio 26 d. Lietuva oficialiai tapo naujausia, jau net 68-ąja tarptautinės programinės įrangos testuotojų kvalifikavimo organizacijos (ISTQB) nare. Šią naujieną iš Lenkijoje, Vroclavo mieste vykusios tarptautinės ISTQB asamblėjos parsivežė du Lietuvos programinės įrangos testuotojų kvalifikavimo organizacijos (LTSTQB) atstovai: organizacijos prezidentas Dmitrij Nikolajev bei viceprezidentas Mantas Aniulis.

Lietuva – viena iš paskutinių narystę gavusių Europos šalių

Idėją atstovauti Lietuvą ISTQB organizacijoje pirmasis iškėlė Dmitrij Nikolajev. Šiandien jis dėsto testavimą Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete bei užima verslo padalinio vadovo pareigas IT srities įmonėje „Insoft“. Savo pirmąjį ISTQB® sertifikatą D. Nikolajev įgijo 2009-aisiais. “Tuomet siekiau bazinių įgūdžių kvalifikacijos, o egzaminą galėjau laikyti Latvijoje arba Lenkijoje, mat šios dvi šalys jau buvo įstojusios į organizaciją. 2022-aisiais nusprendžiau toliau kelti savo sertifikavimo lygį ir labai nustebau, vis dar neradęs Lietuvos ISTQB narių sąraše. Pasidomėjau esama situacija ir pamatęs, kad narystę organizacijoje turi visos Europos šalys išskyrus Lietuvą ir Kosovą, nusprendžiau imtis iniciatyvos“, - dalinosi LTSTQB prezidentas.

Organizacija subūrė žinomus testuotojų bendruomenės atstovus

D. Nikolajev teigimu, jo paraiška dėl Lietuvos įstojimo į ISTQB nebuvo pirmoji – to paties tikslo prieš keletą metų siekė viena privati ugdymo įstaiga. Vis dėlto, tokia paraiška prieštaravo organizacijos nuostatoms, tad ji buvo atmesta. „ISTQB veikloje labai svarbus bendruomenės vaidmuo, todėl ir paraiškų tikimasi būtent iš bendruomenės atstovų. Norėdamas atitikti šį reikalavimą, prieš susisiekdamas su ISTQB leidausi į aktyvias bendraminčių paieškas: kalbėjau su daugybe akademinės bendruomenės narių, privataus ir viešojo sektoriaus atstovų. Taip pavyko sukurti tikrai stiprų užnugarį ir pagrindą LTSTQB organizacijai, o mūsų paraiška buvo sėkmingai priimta“, - džiaugėsi jis. Pasak D. Nikolajev, Lietuvos padalinys kol kas yra tik pradinėje įkūrimo stadijoje: vis dar vyksta nepelno siekiančios organizacijos formavimas, plečiamos narių gretos, o netrukus prasidės ir partnerių paieška.

Didžiausias tikslas – aiškūs švietimo ir sertifikavimo standartai testuotojams

Lietuvos narystė ISTQB suteikia LTSTQB teisę sudaryti bei organizuoti įvairių testavimo kvalifikacijos lygių egzaminus, tačiau naujai suburta organizacija turi ir daug didesnių ambicijų. Pagrindinis jos tikslas – ne tik auginti testuotojų skaičių Lietuvoje, bet ir siekti vieningų švietimo bei sertifikavimo standartų, taip užtikrinant aukštą specialistų kompetenciją ir paslaugų kokybę. „Šiuo metu Lietuvos universitetai nesiūlo studijų, sutelktų būtent į testavimo sritį, todėl šios specialybės siekiantys žmonės kreipiasi į privačias įstaigas, kurios siūlo testavimo kursus. Mes aktyviai sieksime bendradarbiauti su šiomis įstaigomis ir sukurti akreditacijos sistemą tam, kad Lietuvos mastu būtų įdiegtas aiškus švietimo standartas, o kursus pabaigę testuotojai turėtų visus kokybiškam darbo atlikimui reikalingus įgūdžius bei žinias. Naujos galimybės atsivers ir kursų pabaigoje – sieksime, kad mokyklos skatintų kursų dalyvius užtvirtinti įgytas žinias ISTQB® sertifikatu ir sudarysime palankias sąlygas egzamino laikymui“, - tvirtino LTSTQB prezidentas. Pasak jo, šio sertifikato šiandien reikalauja praktiškai visos viešojo sektoriaus įmonės, tad egzamino išlaikymas tiek patyrusiems, tiek ir pradedantiems testuotojams atveria platesnes karjeros galimybes.

Pažangą skatins ir tarptautiniu mastu

Lietuvos įstojimo į ISTQB paraiška patvirtinta tarptautinėje asamblėjoje, kuri kasmet organizuojama po du kartus. Nuo šiol į ją bus kviečiami ir LTSTQB atstovai, o kita asamblėja vyks spalio mėnesį, Japonijoje. Narystė taip pat atveria duris dalyvavimui įvairiose darbo grupėse ir iniciatyvoms kuriant bei vystant mokomąją medžiagą ir sertifikavimo reikalavimus. „Norisi, kad testuotojų bendruomenė būtų stipri ir vieninga, tad mano nuomone Lietuvos narystė ISTQB yra labai svarbus žingsnis į priekį. Planuojame aktyviai dalyvauti tarptautinės organizacijos veikloje, o taip pat turime ambiciją ateityje ir patys organizuoti konferencijas, kuriose testuotojai užmegztų naudingų ryšių bei sužinotų, kaip jų veiklos sritis keičiasi ir auga tarptautiniame kontekste“, - dalinosi D. Nikolajev.

Pranešimą paskelbė: Paulius Byla, Buzini, MB

2023-05-11

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos