Sidebar

Profesorė Valentina Dagienė savo charizmą, entuziazmą ir mokslines žinias skleidžia ne tik Vilniaus universitete – jos pasiekimai ir darbai keliauja per visą pasaulį. Tai turbūt vienintelė mokslininkė, apie kurios veiklas žino nuo Lietuvos penktoko iki Japonijos mokytojo. Šių metų rugpjūčio mėnesį Indonezijoje vykusioje Tarptautinėje informatikos olimpiadoje (IOI – International Olympiad in Informatics), Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto prof. dr. V. Dagienei buvo įteiktas išskirtinis apdovanojimas už nuopelnus IOI bendruomenei.

2022 09 06 Valentina Dagiene900x675

Konferencijos metu buvo išskirta, kad 2007 metais V. Dagienė inicijavo ir kasmet rengia IOI konferenciją, skirtą tyrimams ugdant visame pasaulyje informatikai gabius mokinius, įsteigė tarptautinį recenzuojamą mokslinį žurnalą „Olympiad in Informatics“, kuris išleidžiamas iki šiol kiekvienais metais. V. Dagienė trylika metų dirbo tarptautiniame IOI olimpiados valdymo komitete.

V. Dagienė MIF bendruomenei ir „VU naujienoms“ ir papasakojo apie savo darbus, pasiekimus ir motyvaciją.

Daugelį metų rūpinatės informatikos ugdymu visame pasaulyje, o kartu – ir moksleivių olimpiadomis. Kas Jus labiausiai motyvuoja taip aktyviai užsiimti informatikos ugdymu?

Apskritai mane motyvuoja galimybė pagerinti vaikų mokymąsi, bent kiek daryti įtaką ugdymui, padėti ne tik Lietuvai, bet ir įvairioms šalims geriau mokyti, įtraukti vaikus nuo mažumės, padėti pajusti mokslo – informatikos, matematikos – grožį. Taip pat – rasti gabius informatikai vaikus ir juos ugdyti.

Trylika metų dirbote tarptautiniame IOI olimpiados valdymo komitete. Koks buvo Jūsų kelias iki šio komiteto?

Daug metų prieš tai organizavau Lietuvos informatikos olimpiadas, rengiau užduotis Jaunųjų programuotojų mokyklai, rašiau metodinius straipsnius mokytojams, vedžiau seminarus. Turėjau daug ryšių su mokyklomis ir mokytojais. Mano moksliniai darbai susiję su informatikos didaktika, ugdymu.

Už ką atsakinga IOI bendruomenė? Kokias šalis vienija?

IOI bendruomenė sudaro sąlygas patiems gabiausiems mokiniams atvykti ir išbandyti jėgas. Šalių daug, kasmet susitinka mokiniai iš 85-90 šalių.

Kokius didžiausius iššūkius per tuos metus teko įveikti?

Labai daug visko būta, ir politiniai nesutarimai, pavyzdžiui, kai kurios šalys negali vykti į kai kurias šalis (Izraelis nebuvo priimtas šiais metais Indonezijoje). Ir įvairūs dalykiniai sprendimai – kokias programavimo kalbas naudoti, kaip mokiniams pateikti užduotis ir pan. Be to, aš įsteigiau konferenciją olimpiados metu, kasmet organizuoju, surenku straipsnius ir išleidžiu žurnalo „Olimpiads in Informatics“ tomą.

Kaip keičiasi tarptautinė Informatikos bendruomenė? Kaip tame kontekste atrodo Lietuva?

Gudrėja mokiniai, reikia taikytis prie naujų galimybių. Lietuva išsilaiko vis apie vidurį, kartais aukščiau vidurio. Labai norėtųsi gauti aukso medalių (seniai besame gavę), bet tam reikia daugiau investicijų – laiko dirbant su mokiniais ir, žinoma, mokytojais. Nes pirmieji būsimų olimpiadininkų rengėjai yra mokyklų mokytojai.

2022-09-06

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos