Sidebar

2022 01 10 S Raudys380x250Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija VU Matematikos ir informatikos fakultete gruodžio 28 d. pirmą kartą organizavo dirbtinio intelekto apdovanojimus „ AI Awards 2021“.

Šis renginys skirtas Lietuvos mokslininkų dirbančių dirbtinio intelekto srityje ir Lietuvos DI ekosistemos geriausiems darbams ir pasiekimams įvertinti.

Už gyvenimo nuopelnus dirbtinio intelekto srityje apdovanotas buvęs VU profesorius Šarūnas Raudys.

Prof. Šarūnas Raudys suformulavo naują mokslinių tyrimų kryptį – patikimų žinių išgavimas iš statistinių duomenų. Naudodamas matematinę statistiką išvedė tikslias formules, leidžiančias kompiuteriu išskaičiuoti, kaip klasifikavimo tikslumas priklauso nuo mokymo duomenų dydžio. Taip pat išvedė supaprastintas formules, aiškiai rodančias, kad kuo sudėtingesnis klasifikatorius, tuo jo mokymui reikia daugiau duomenų.

Pirmas pasaulyje sugalvojo asimptotiką, kurioje požymių kiekis ir mokymo duomenų kiekis labai dideli (auga į begalybę). Vėlesni japonų ir JAV mokslininkų tyrimai parodė, kad Š. Raudžio išvestos supaprastintos formulės tikslesnės už kitų mokslininkų. Šią Š. Raudžio pasiūlytą asimptotiką 1972 m. įvertino akademikas Kolmogorovas (nemažai žinomų žmonių Kolmogorovą vertino kaip geriausią dvidešimto amžiaus matematiką pasaulyje). Tai Š. Raudžiui „atvėrė visas duris“ Maskvoje ir Lietuvoje.

Vėliau Š. Raudys teoriškai ir eksperimentiškai parodė, kaip sukurto algoritmo patikimumas priklauso nuo testavimui naudojamų duomenų kiekio. Taip pat, kad tie patys testavimo duomenys negali būti naudojami daug kartų.

Š. Raudžiui 1978 metais apgynus mokslo daktaro disertaciją Baltijos šalių ir Leningrado komisijoje, Prof. Vytautui Statulevičiui palaikant, Matematikos ir informatikos Institute (dabar – VU Matematikos ir informatikos fakultetas) 1981 m. buvo įkurtas Duomenų analizės skyrius, kuriame buvo plėtojami Š. Raudžio pradėti tyrimai. 1982 m. skyriaus darbuotojai sukūrė patogų atpažinimo uždaviniams spręsti programų paketą „SORRA“. Be to, buvo nagrinėjamos su atpažinimo uždaviniais susijusios problemos taikant dirbtinius neuroninius tinklus. Už šiuos darbus Š. Raudys buvo apdovanotas 1978 m. Lietuvos respublikos Ministru tarybos mokslo premija ir 2003 m. Lietuvos respublikos mokslo premija bei gavo vardinę mokslo stipendiją.

Š. Raudžio moksliniai rezultatai paskalbti dvejuose šimtuose mokslinių straipsnių. Dalis straipsnių publikuoti tarptautinių mokslinių konferencijų darbuose (Springer, IEEE), beveik šimtas straipsnių – WOS (ISI) moksliniuose žurnaluose. Devyni straipsniai paskelbti žurnaluose IEEE Transactions. Vienas iš straipsnių buvo apdovanotas, kaip geriausia 2013 m. VU mokslinė publikacija.

Moksliniai rezultatai  aprašyti keturiose knygose: 1976 m. „Riboto tūrio praba klasifikacijos uždaviniuose“ (rusų k.), 2001 m. „Springer“ leidykloje išleistoje monografijoje „Statistiniai ir neuroniniai klasifikatoriai: integruotas jų sudarymo būdas“ (anglų k.).  2008 m. vadovėlis „Žinių išgavimas iš duomenų“ (lietuvių k.) ir 2008 m. „Agentinių sistemų modeliai“ (su bendraautoriais, lietuvių k.).

Apie  dvidešimt Š. Raudžio mokinių Lietuvoje apgynė daktaro disertacijas. Viena iš jų –  Indrės Žliobaitės, disertacija 2011 m. buvo pripažinta kaip geriausia Lietuvoje technologijos mokslų srityje.

Dirbdamas VU pedagoginį darbą skatino moksleivius ir studentus užsiimti moksliniu darbu. Penki iš jo magistrantų Lietuvos MA konkursuose buvo apdovanoti kaip geriausi technologijos mokslų srityje.

Dirbtinio intelekto apdovanojimuose apdovanoti ir geriausi Lietuvių metų moksliniai darbai dirbtinio intelekto srityje. Už geriausią metų mokslinio dirbtinio intelekto publikaciją apdovanota Gintarė Karolina Džiugaitė (už darbą Methods and Analysis of The First Competition in Predicting Generalization of Deep Learning, NeurIPS 2020). Už geriausią dirbtinio intelekto jaunojo mokslininko publikaciją apdovanota Kamilė Stankevičiūtė (už darbą Conformal Time-series Forecasting, Neurips 2021). Abu darbai taip pat įvertinti ir 1000 eurų prizais.

2022-01-08

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos