Sidebar

Informacinių sistemų inžinerijos studentė Agnė praėjusį semestrą buvo išvykusi į Lisaboną ir ten studijavo Novos universitete. Ji pasidalino savo įspūdžiais ir patarimais.

Registracija rudens semestro Erasmus+ mainų atrankai vyksta iki kovo 1 d. Nepamiršk užsiregistruoti!

STUDIJŲ DALYKAI.

Studijų dalykų, dėstomų anglų kalba, pasirinkimas nėra labai platus, tačiau universitetas siūlo nemažai dalykų, susijusių su duomenų analitika, kuo aš labai džiaugiausi! Kadangi visi mano pasirinkti dalykai turėjo po 6 kreditus, savaitinių paskaitų skaičius taip pat buvo didesnis nei MIF – kiekvienas dalykas turėdavo po 3 savaitines paskaitas (dvi praktines ir vieną teorijos). Patys studijų dalykai buvo tikrai įdomūs, labiau orientuojamasi į realias, praktikoje pritaikomas užduotis.

Beveik visuose dalykuose turėjome grupinius projektus, kuriuose turėjome pritaikyti viso semestro metu įgytas žinias. Nors studijos daugiausiai vyko nuotoliniu būdu, paskaitos buvo kokybiškos ir galiu pasidžiaugi, kad įgavau tikrai naudingų žinių!

2021 02 26 Lisabona1

DĖSTYTOJAI.

Kaip ir visur – dėstytojų yra pačių įvairiausių, tačiau visi dėstytojai puikiai kalbantys angliškai, geranoriškai nusiteikę padėti, atsakantys į iškilusius klausimus, stengiantys perteikti informaciją kuo suprantamiau.

Dalis dėstytojų net po atsiskaitymų siūlydavo individualias konsultacijas, kurių metu buvo galima aptarti padarytas klaidas ir pasiaiškinti visus likusius klausimus.

2021 02 26 Lisabona2

ŠALIS IR UNIVERSITETAS.

Portugalija – tikrai viena gražiausių šalių gyvenimui, lepinanti savo klimatu bei stebinanti gamtos vaizdiniais. Tiek Lisabonoje, tiek aplinkui ją ir visoje Portugalijoje yra nemažai dėmesio vertų vietų, todėl tai puiki šalis kelionėms. O ir vietiniai – bendraujantys.

Didžiausią įspūdį paliko portugalų gyvenimo būdas: tuščios gatvės miesto centre savaitgalio rytais, restoranų užsidarymas nuo 15 iki 19 valandos, 20 ar net 21 valandą prasidedančios vakarienės tradicijos ir kavos gėrimo ritualai.

Pačiame universitete dėl viruso neteko praleisti daug laiko, tačiau man labai patiko fakulteto išplanavimas – yra daug atvirų erdvių tiek lauke, tiek viduje, skirtų studentams mokytis, pietauti ar tiesiog leisti laisvą nuo paskaitų laiką.

2021 02 26 Lisabona3

KALBA.

Prieš išvykstant į mainus, dėl kalbos nerimavau mažiausiai. Ir iš pradžių gal kažkiek ir buvo keista dalyvauti paskaitose, vykstančiose anglų kalba, tačiau po kurio laiko kitaip ir įsivaizduoti negalėjau!

Kadangi dėstytojai tikrai puikiai kalba angliškai, jokių problemų nekilo, o ir patys portugalai, net ir vyresni, anglų kalba šneka labai gerai, todėl visose gyvenimo srityse, pradedant būsto radimu ir baigiant apsilankymu parduotuvėje – puikiai išsiverčiau mokėdama tik anglų kalbą. Dėl šios priežasties portugalų kalbos pramokti nelabai pavyko ir galiu pasigirti tik, kad moku padėkoti portugališkai.

2021 02 26 Lisabona4

FINANSAI.

Būsto kainos Lisabonoje svyruoja vidutiniškai nuo 350 iki 500 eurų, priklausomai nuo vietos, dydžio ir kt. Universitetas neturi pakankamai vietų bendrabutyje, todėl būsto reikia ieškotis pačiam (dažniausiai įvairiose Facebook grupėse).

Studentams mėnesinis viešojo transporto bilietas kainuoja 30 eurų. Jis galioja ne tik metro, bet ir autobusams, keltams ir traukiniams Lisabonos regione. Todėl planuojant keliauti po sostinę ar aplink ją, labai pravartu įsigyti mėnesinį bilietą, tikrai atsipirks!

Maisto kainos labai panašios kaip ir Lietuvoje, tačiau yra šiokių tokių regioninių niuansų. Pavyzdžiui, tikrai kokybiško alyvuogių aliejaus galėsite įsigyti vos už kelis eurus, bet jei netyčia įsinorėsite tokio lietuviams įprasto maisto kaip raugintų kopūstų, jų teks gerokai paieškoti, o net ir radus, už kelis šimtus gramų sumokėsite apie 4 eurus.

2021-02-26

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos