Sidebar

„Karantino metu mokiniai mokosi namuose nuotoliniu būdu. Tai reiškia, kad mokytojai siunčia vaikams užduotis, kurios būna įvairaus pavidalo. Nemažą dalį užduočių užima tekstai. Tekstai yra problema vaikams, turintiems skaitymo sutrikimų“, – sako Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto ir projekto LIEPA-2 mokslininkas Gediminas Navickas, pasakodamas apie technologijų pritaikymą skaitymo sutrikimų turintiems vaikams.

2020 05 12 Liepa380x250Projektas LIEPA-2 tai sintezavimo ir šnekos atpažinimo variklių, pritaikant juos mobiliajai įrangai (planšetiniai kompiuteriai, mobilieji telefonai, robotai ir kt. įrenginiai), kūrimas. Šis projektas leis žymiai praplėsti kuriamų el. paslaugų spektrą, panaudojimo galimybes ir padidinti lietuvių kalba veikiančių skaitmeninių produktų ir paslaugų prieinamumą.

VU mokslininkai (vadovaujami dr. Pijaus Kasparaičio) šioje srityje dirba jau virš 20 metų, o projektas LIEPA-2 – gera proga sukurti produktus, kuriuose yra naudojamas šnekos sintezatorius.

„Projekto LIEPA-2 metu lietuviškai „prakalbinsime“ mobiliuosius įrenginius: mobiliuosius telefonus, planšetinius kompiuterius bei robotus. Labai patraukliai atrodo edukacinis robotas-humanoidas NAO, kuris turi ir lietuvišką vardą – Ąžuolas. Taip pat su mumis dirba ir jo sesė robotukė NAO Liepa. Šie robotai jau supranta lietuvių kalbą ir geba ja ir kalbėti“, – pasakoja G. Navickas.

VU Matematikos ir informatikos fakulteto komanda kuria sintezatorių akliesiems, kuris leis regos negalią turintiems žmonėms lietuvių kalba išgirsti tai, kas vyksta jų mobiliojo telefono ekrane ir pilnavertiškai juo naudotis.

„Bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų biblioteka, parengėme filmuką, kaip, naudojant mūsų sukurtą sintezatorių, skaitymo sutrikimų turintys moksleiviai galėtų susintezuoti tekstą, kurį jiems kartais sunku perskaityti ir išgirsti jį lietuviškai tariant balsu“, – teigia G. Navickas.

Greitas sprendimas tekstams įgarsinti – LIEPA-2 projekto metu sukurtas lietuvių šnekos sintezatorius. Jis pasiekimas adresu https://liepa.raštija.lt/skaitytuvas.

Daugiau informacijos apie lietuvių šnekos sintezatorių rasite vaizdo įraše.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos