Sidebar

2020 04 07 Covid380x250VU Matematikos ir informatikos fakulteto prof. Alfredas Račkauskas ir prof. Remigijus Leipus balandžio 3 d. (penktadienį) dalyvavo Vyriausybės spaudos konferencijoje, kurios metu pristatė mokslininkų atliktas koronaviruso plitimo prognozes.

Atliekamos trumpalaikės ir ilgalaikės rodiklių, susijusių su epidemijos plitimu, prognozės. Trumpalaikės – nuo vienos iki penkių dienų, ilgalaikės – prognozuoja epidemijos eigą iki metų pabaigos (darant prielaidą, kad šiemet nebus antros epidemijos bangos).

Ilgalaikės prognozės atliekamos atsižvelgiant į esamų susirgimų atvejų skaičių ir kitus šios pandemijos plitimo rodiklius, kurių dalis yra žinomi, o dalis turi būti nustatyti ar įvertinti. Naudojant sudarytą epidemijos plitimo modelį, sudaromi scenarijai apie tokių rodiklių, kaip sergančių, pasveikusių ir mirusių žmonių skaičius, dinamiką. Atsižvelgiant į turimą informaciją, scenarijai kasdien dinamiškai perskaičiuojami.  

„Darbas su ilgalaikėmis prognozėmis buvo sudėtingas dėl kelių priežasčių – virusas yra naujas ir dėl to teko aiškintis visiškai nežinomus dalykus, pasinaudojant modeliais, kurie jau yra naudojami ir pritaikyti šiam virusui analizuoti“, – sako Remigijus Leipus.

Kaip teigia mokslininkai, remiantis turimais duomenimis ir sudarytu modeliu, suminis registruotų susirgimų skaičius iki metų pabaigos galėtų siekti apie 6 tūkst., o mirčių, skaičiuojama, gali būti 208–247.

Privalome laikytis rekomendacijų plauti rankas, nešioti kaukes, vengti kontakto su kitais žmonėmis. „Virusas yra landus ir jis randa kelią pro apsaugos priemones. Viruso tikslas – patekti į žmonių organizmus, mūsų tikslas – neleisti. Svarbiausia save apsaugoti. Kaukės nėra tik tam, kad apsisaugotume, bet ir parodytume, kad mums rūpi visa ši situacija“, – pasakoja Alfredas Račkauskas.

Mokslininkų turimais koronaviruso plitimo analizės duomenimis, viruso plitimas gali būti suvaldytas (t.y. susirgusiųjų kreivė nebeauga eksponentiškai) apie balandžio 10 d.

Balandžio 29 d. numatomas epidemijos pikas, kuomet bus didžiausias sergančiųjų (be išgijusių ir mirusių) skaičius.

„Mes teikiame duomenis Vyriausybei, o ji turi nuspręsti, kaip elgtis toliau“, – teigia mokslininkai.

Mokslininkų komandą subūrė prof. Alfredas Račkauskas. Trumpalaikės prognozes ir mašininio mokymo metodų taikymus bei vizualizavimą atlieka doc. Jurgita Markevičiūtė, doc. Rūta Levulienė, doc. Povilas Treigys, vyresn. m.d. Jolita Bernatavičienė, vyresn. m.d. Viktor Medvedev, dokt. Jovita Gudan. Ilgalaikės prognozės atlieka prof. Olga Štikonienė, prof. Remigijus Leipus, MIF absolventė Barbora Šnaraitė, dokt. Tadas Danielius, dokt. Andrius Buteikis. Konsultuoja prof. Kęstutis Žagminas ir VU Medicinos fakulteto prof. Vytautas Kasiulevičius. 

Susipažinti su koronaviruso plitimo prognozės analize (prognozėmis, pristatytomis spaudos  konferencijoje) galite čia. Analizėje remtasi balandžio 1 d. duomenimis.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos