Sidebar

2019 10 16 Povilas Treigys200x300Rugsėjo 18 dieną Druskininkų Ryto gimnazijoje vyko Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ paskaita. Paskaitą skaitė Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto dėstytojai: Druskininkų Ryto gimnazijos absolventas, IT prodekanas – doc. dr. Povilas Treigys ir doc. dr. Jurgita Markevičiūtė. Renginio metu dėstytojai moksleivius supažindino su  šiuolaikiniais iššūkiais – duomenimis, jų gausa ir žmogaus ribotu gebėjimu juos analizuoti. Taip pat pristatė dažnai sutinkamus algoritmus daugiamačių duomenų analizėje bei parodė, kaip tokių duomenų analizė atliekama kompiuteriu.

Povilas Treigys – Druskininkų Ryto gimnazijos ir M. K. Čiurlionio muzikos mokyklos absolventas, informatikos mokslu susidomėjo dar mokykloje. „1999 m. baigiau Druskininkų Ryto gimnaziją, buvome pirmoji mokyklos gimnazistų laida. Taip pat būdamas 5 klasėje jau turėjau M.K. Čiurlionio muzikos mokyklos baigimo diplomą – baigiau birbynės specialybę. Mokykloje neblogai sekėsi matematika ir informatika. Informatikos egzaminą kartu su dvyliktokais išlaikiau dar būdamas 11 klasėje, o kalbos – nesisekė, ypač lietuvių. Taigi, pasirinkimas buvo aiškus“, – pasakoja Povilas.

Druskininkų Ryto gimnazijos absolventas po mokyklos pasirinko informatikos inžinerijos bakalauro ir magistro studijas VGTU. Vėliau mokslus tęsė jungtinėje VU ir VGTU doktorantūros programoje ir 2010 m. apsigynė informatikos inžinerijos daktaro laipsnį tema „Grafinių oftalmologinių ir termovizinių duomenų analizės metodų kūrimas ir taikymas“.

Kaip informatikos mokslas siejasi ir su medicina, ir su kalba? Šiuo metu Povilas yra ir Vilniaus universiteto mokslininkas, dėstytojas, vadovauja Vaizdų ir signalų analizės mokslinei grupei bei rengia jaunuosius mokslininkus. „Dirbame su skaitmeniniais vaizdais ir garso signalo analize. Analizuojame akies dugno skaitmeninius vaizdus, siekiant automatiškai nustatyti, pavyzdžiui, glaukomos, kataraktos susirgimus. Aktyviai bendradarbiaujame su Vilniaus patologijos centru kurdami histologinių vaizdų analizės sprendimus, siekiant atpažinti vėžines ląsteles, jų struktūras, struktūras klasifikuoti (limfocitai, branduoliai ir kt. struktūros), magnetinio rezonanso vaizdus, siekiant atpažinti prostatos pakitimus. Garso signalo srityje grupės nariai aktyviai dirba su šnekos atpažinimu, sintezavimu ir modeliavimu. Kuriame algoritmus, gebančius atpažinti pašnekovo emociją/nuotaiką iš kalbos. Taip pat garso signalų analizės srityje bendradarbiaujame ir su medikais – yra kuriami algoritmai analizuojantys kalbėtojo šneką, siekiant atpažinti balso stygų infarktą ar kt. pakitimus. Tyrimams naudojame pačius pažangiausius sprendimus, grindžiamus dirbtiniu intelektu: taikome mašininio mokymo metodus, giliuosius neuroninius tinklus“, – savo patirtimi dalinasi mokslininkas.

Povilo interesai ir patirtis dirbant su studentais apima, bet neapsiriboja, tokias dalykais kaip programavimas, duomenų bazės, programų sistemų inžinerija, programų kūrimo procesas, vaizdų analizė ir kt. „Informatikos ir matematikos mokslai leidžia suderinti daug įvairių skirtingų aspektų į vieną visumą, ugdo analitinį ir kūrybinį mąstymą – absolventas geba kurti inovacijas ar sprendimus įvairiose srityse: medicinoje, technikoje, grožio industrijoje, maisto pramonėje ir kt. Matematikos ir informatikos studijos ugdo kūrybiškumą, kurio pagrindu gautus sprendimus absolventas gali pritaikyti kasdieninėje savo veikloje – automatizuojant veiklos procesus ar net kuriant robotus.“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos