Sidebar

0 photo 139

Vilniaus Universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakultete (MIF) liepos 6–14 d. vyko didžiausia regione mašininio mokymo mokykla EEML’22, skirta doktorantams ir jauniesiems mokslininkams.

Renginyje, vykusiame hibridiniu formatu, pranešimus skaitė mokslininkai iš vedančiųjų pasaulio universitetų ir privačių laboratorijų, iš tokių šalių kaip Didžioji Britanija, Kanada, JAV. Dalyviai galėjo išgirsti ir pamatyti dėstytojų pristatymus iš Oksfordo, Makgilio universitetų bei „Google Brain“, „Deepmind“, „ServiceNow“ įmonių atstovų.

Mašininio mokymo mokykla gyvam susitikimui subūrė daugiau nei 130 dalyvių iš 26 šalių bei 270 doktorantų ir jaunųjų mokslininkų, kurie buvo kviečiami dalyvauti nuotoliniu būdu. Renginį organizavo Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija kartu su EEML vasaros mokyklos organizatoriais.

photo 1

Pirmąsias tris dienas nuotoliniu būdu vykusios paskaitos supažindino su Giliojo mokymosi metodais, taikymais kompiuterinėje regoje ir kalbos atpažinime, bei supažindino su skatinamojo mokymo metodais.

Paskutinės keturios dienos vyko hibridiniu formatu, paskaitas pranešėjai skaitė VU Matematikos ir informatikos fakultete. Dalyviai galėjo išgristi ne tik pranešimus, bet vyko ir atviros diskusijos apie gerąsias mašininio mokymo praktikas, mokslinius tyrimus Lietuvoje dirbtinio intelekto technologijų srityje, bei startuolių ekosistemą. Vasaros mokyklos metu vyko dirbtuvės ir praktiniai užsiėmimai, kurių metu dalyviai galėjo praktiškai išbandyti taikomus metodus ir jų veikimą.

photo 18

Didžiausią susidomėjimą kėlė paskaitos skaitomos didelio būrio šiuo metu pasaulyje gerai žinomų mokslininkų: Aditya Ramesh (OpenAI), Alex Drouin (Lavalio universitetas / ServiceNow), Doina Precup (Makgilio universitetas / DeepMind), Finale Doshi-Velez (Harvardo universitetas), Harm de Vries (ServiceNow), Gintarė Karolina Džiugaitė (Makgilio universitetas / Google), Matus Telgarsky (Ilinojaus universitetas), Michal Valko (DeepMind), Moritz Hardt (Makso Planko institutas), Hannes Stark (MIT), Razvan Pascanu (DeepMind), Suriya Gunasekar (Microsoft Research Redmond), Tara Sainath (Google Research), Thomas Kipf (Google Research), Victor Lempitsky, Yee Whye Teh (Oksfordo universitetas / DeepMind).

photo 86

Diskusijų metu buvo svarstoma, kaip įtraukti ir skatinti susidomėjimą šiomis temomis ir daugiau studentų ir doktorantų Lietuvoje dalyvauti tokiuose renginiuose bei kaip skatinti mokslo konkurencingumą ir tarptautiškumą, nes šiuo metu Lietuvoje nėra mokslininkų ir mokslinių grupių, kurios publikuotų savo darbus geriausiuose informatikos konferencijose (CVPR, NeurIPS, ICML ir pan.).

„Labai smagu matyti ne tik doktorantus iš visos Europos susirinkusius į Vilnių, kelti savo kvalifikacijos, bet ir visą būrį garsių ir pasaulyje vedančiųjų informatikos mokslininkų iš „Google Brain“, „Deepmind“, Oksfordo sutikusių vesti paskaitas ir mentoriauti šiame renginyje,“ - mintimis dalijosi vienas iš organizatorių VU MIF dėstytojas dr. Linas Petkevičius.

„Didžiausią vertę renginio dalyviams – galimybė bendrauti ir užmegzti bendradarbiavimo ryšius su viso pasaulio mokslininkais ir doktorantais dirbančiais šioje srityje. Paskaitos buvo nepaprastai įdomios, bet patarimai iš žymių ir daug pasiekusių mokslininkų kuriančių inovacijas mašininio mokymosi srityje buvo išties neįkainojami,” - teigė Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos prezidentas ir vienas iš renginio organizatorių Dovydas Čeilutka.

rIMG 5614

„Labai džiugu, jog mašininio mokymosi vasaros mokykla organizuota Vilniuje sulaukė tarptautinio pasisekimo. Į Vilnių atvyko ir pranešimus skaitė vedantieji mokslininkai iš pirmaujančių pasaulio laboratorijų, tokių kaip „Google Brain“ ir „DeepMind“. Lietuvos ir užsienio studentai ir doktorantai vasaros mokyklą paliko įkvėpti ir nekantraujantys siekti tolimesnės mokslinės karjeros, nesvarbu, ar tai būtų industrija, ar akademinė aplinka. Tai mažas, bet jaudinantis, pradinis Lietuvos žingsnis link pripažinimo tarptautinėje mašininio mokymosi ir dirbtinio intelekto bendruomenėje. Esu tikras, kad artimiausiu metu būtent Lietuvos akademinės ir industrijos mokslininkai bus labiau matomi kaip mašininio mokymosi, statistikos ir informatikos srities specialistai ir nuolat kviečiami dalintis savo žiniomis vasaros mokyklose ir konferencijose užsienyje,” - apie renginį sakė Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos valdybos narys, „Vinted“ vyriausiasis mokslininkas, bei vienas iš organizatorių Jev Gamper.

Renginio medžiaga pasiekiama „Youtube“ kanale EEML.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos