Sidebar

2021 10 11 LITNET642x410

Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklas LITNET spalio 10-ąją minėjo 30 metų veiklos jubiliejų. Šia proga spalio 13 d. 14 val. Vilniaus universitete (VU) vyks specialus renginys, kuriame susirinkusiuosius sveikins VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas ir vienas LITNET įkūrėjų, interneto pradininkas Lietuvoje prof. Laimutis Telksnys.

„LITNET tinklas yra neatsiejama mokslo ir studijų proceso dalis. Per šiuos metus sukaupta patirtis, suformuota ir nuolat atnaujinama aukštos kompetencijos specialistų ir ekspertų komanda užtikrina paslaugos tvarumą ir plėtrą. Mūsų buvimas neatsiejama GÉANT tinklo technologine ir organizacine dalimi tai patvirtina, o kartu ir įkvepia tolesniems darbams“, – sako LITNET tarybos pirmininkas Arūnas Stašionis.

LITNET istorija prasidėjo 1991 m., kai talkinant norvegų akademinio tinklo atstovams buvo įrengtas X.25 palydovinio ryšio kanalas tarp Oslo universiteto ir Matematikos ir informatikos instituto Vilniuje, atvėręs Lietuvai kelią į internetą. Nuo tada jau tris dešimtmečius LITNET nuolat auga ir tobulėja. Per pastarąjį dešimtmetį LITNET iš duomenų perdavimo tinklo išaugo į naujos kartos tinklo ir specializuotų paslaugų erdvę, teikiančią paslaugas daugiau kaip 1000 mokslo ir studijų institucijų. LITNET tapo ir svarbia Europos mokslo ir studijų tinklų infrastruktūros GÉANT dalimi.

Šiandien LITNET teikia platų spektrą aukštos kokybės paslaugų švietimo, mokslo ir studijų bendruomenei: didelės spartos duomenų perdavimo sujungimus tarp institucijų, belaidę prieigą eduroam, e. tapatybių, debesijos, saugos ir kitus specializuotus sprendinius, naudotojams užtikrina tarptautinius sujungimus su kitų šalių akademiniais tinklais, MTEPI (mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų) infrastruktūromis ir kitais informaciniais resursais bei globaliu internetu.

LITNET 30-mečio renginyje dalyvių laukia ir neeilinis muzikinis pasirodymas – improvizacinės muzikos koncertas, paremtas LoLa (Low latency) technologija. Unikalus muzikinis kūrinys bus atliekamas trijose Baltijos šalyse skirtingais instrumentais tuo pačiu metu. Tai puikus galingos tinklo infrastruktūros panaudojimo pavyzdys, itin aktualus pandemijos kontekste.

Renginys spalio 13 d. 14 val. vyks VU Mažojoje auloje (Universiteto g. 3, Vilnius). Tiesioginę renginio transliaciją bus galima žiūrėti LITNET YouTube kanale.

2021-10-11

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos