Sidebar

VU B day 442 642x410

 

Balandžio 1 d. Vilniaus universitetas (VU) švenčia 442-ąjį gimtadienį. Šiemet, kaip ir pernai, vienas seniausių Europos universitetų gimtadienį dėl koronaviruso grėsmės mini kitaip nei įprasta, todėl savo bendruomenei ir visuomenei pristato virtualias šventines iniciatyvas. Viena iš jų – VU rektoriaus prof. Rimvydo Petrausko ir Ryčio Zemkausko pokalbis, kuriame atskleidžiama turtinga VU istorija, įdomiausi jos faktai ir VU ateities vizija.

„Vilniaus vyskupas Valerijonas Protasevičius pasikvietė čia jėzuitus ir 1570 m. padovanojo jiems vadinamąjį Jasinskio namą. 1579 m. balandžio 1 d. jis tapo Stepono Batoro privilegija – taip jėzuitų kolegija tranformavosi į Vilniaus universitetą“, – kalbėdamasis su R. Zemkausku VU istorijos pradžią priminė rektorius.

Rektorius papasakojo ir apie išskirtinį grožio ir estetikos universitete vaidmenį bei garsiuosius VU kiemelius, kurie turi unikalias savo istorijas. Pasak prof. R. Petrausko, būtent tuo išsiskiria tradiciniai Europos universitetai, turintys savas erdves, įspūdingas auditorijas ir pastatus, kurie suteikia galimybę dirbti ir studijuoti istoriją ir modernius sprendimus jungiančiose vietose.

Tačiau neeilinės erdvės – tik viena iš unikalių VU savybių. Universitetas atspindi svarbiausius Vilniaus ir net visos Lietuvos istorijos etapus, universiteto rektoriai – tarptautiškumą, o tradicijos ir veiklos principai – reikšmę visuomenei ir valdžios sprendimams visais gyvavimo laikais. Apie VU alumną, tapusį Nobelio premijos laureatu, VU erdvėse veikusias neeilines įstaigas ir dar daug įdomiosios istorijos faktų rektorius pasakoja pokalbyje su R. Zemkausku.

 

 

Virtualiai atveriama viena gražiausių VU bibliotekos salių

Kasmet per VU gimtadienį M. Mažvydo „Katekizmą“ visuomenei pristatanti universiteto biblioteka tradiciją tęsia ir šiemet. Šiais metais bibliotekos rengiamoje virtualioje ekspozicijoje visi norintys galės pamatyti ne tik pirmąją spausdintą lietuvišką knygą, bet ir kitą lietuvių raštijos istorijai ypatingą dokumentą – renesanso epochos lietuvių rašytojo, humanisto Mikalojaus Daukšos iš lenkų kalbos verstą J. Ledesmos „Katekizmą“. M. Mažvydo „Katekizmas“ – pirmoji lietuviška knyga, o M. Daukšos „Katekizmas“ – pirmoji lietuviška knyga, išleista LDK teritorijoje.

Pirmosios aukštosios mokyklos Lietuvoje gimtadienio proga taip pat virtualiai atveriama viena gražiausių VU bibliotekos salių. Prisijungus prie virtualaus turo bus galima apsilankyti Joachimo Lelevelio vardu pavadintoje salėje. Įspūdinga tapyba išsiskirianti salė slepia daug įdomių praeities įvykių. Apsilankiusieji joje neliks abejingi istorijoms apie prieš šimtmečius čia besimeldusius jėzuitus, buvusią piešimo studiją, atrastą freską ar net spintoje likusią kulkos žymę.

 

Bus pagerbti okupacijos metais pašalinti studentai

Penktus metus VU įgyvendinama moksliniais istoriniais tyrimais paremta iniciatyva „Grįžtanti atmintis“, kurios metu įteikiami simboliniai atminties diplomai, tęsiama ir šiemet.

Per VU gimtadienį rektorius prof. R. Petrauskas Didžiajame kieme asmeniškai įteiks simbolinius atminties diplomus trims buvusiems VU studentams: vienuolei Laimutei Antaninai Vanagaitei (seseriai Linai-Marijai), Alfonsui Bujokui ir Zigmui Juozui Tamakauskui, kurių socialinė kilmė, nelojalumas to meto režimui ar įstojimas į vienuolyną tapo pagrindine kliūtimi studijuoti VU.

„Grįžtančios atminties“ iniciatyva siekiama atsiprašyti ir pagerbti tuos VU bendruomenės narius, kurie dėl permainingos XX a. Lietuvos prieškario ir pokario istorijos buvo pašalinti iš universiteto ir neteko galimybės baigti studijas, tęsti mokslinius tyrimus, pedagoginę ar kitą su universitetu susijusią veiklą.

Šiuo metu jau rasti ir simboliniais diplomais pagerbti 106 asmenys, tarp kurių buvo ir tokie žinomi žmonės kaip disidentas, politikos ir visuomenės veikėjas Antanas Terleckas, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Endriukaitis, Histologijos ir embriologijos katedros profesorius Pranciškus Baltrus Šivickis, pirmasis Fizikos ir matematikos fakulteto dekanas profesorius Antanas Žvironas ir studentas Chlounė Meištovskis, kurio biografija ir davė impulsą iniciatyvos pradžiai.

 

Kviečiama įteikti amžiną dovaną

Mecenatystės kultūrą puoselėjantis VU fondas kviečia įteikti universitetui amžiną gimtadienio dovaną – internetu skirti simbolinę 4,42 euro paramą neliečiamajam kapitalui. Gautą paramą VU fondas investuos į įvairias turto klases, todėl net ir simbolinė parama yra tvari, jos vertė nuolat auga ir amžinai neša naudą universitetui.

2019 m. investuoti pradėjęs VU fondas jau uždirbo per 170 tūkst. eurų investicijų grąžos, kuri skiriama VU projektams finansuoti. VU alumnų bendruomenės įkurto ir remiamo fondo planuose – finansuoti talentingiausių studentų studijas, steigti stipendijas, pritraukti geriausius dėstytojus bei tyrėjus, remti aukščiausios kokybės mokslinius tyrimus ir globalius poreikius atitinkančias studijų programas, skirti lėšų gabiausių studentų ir mokslininkų stažuotėms, skatinti kitus universitetui didelę pridėtinę vertę kuriančius projektus.

 

Renginiai universiteto bendruomenės nariams

Kultūros centras visus VU bendruomenės narius balandžio 1 d. 14.00 val. kviečia į „Istorijas iš VU: darbuotojų pasakojimus“. Išskirtinai tik VU darbuotojams skirtame renginyje istorijas pasakos ilgametės bendruomenės narės – VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė, VU Filologijos fakulteto dekanė prof. Inesa Šeškauskienė ir VU Sveikatos ir sporto centro vadovė Ramunė Žilinskienė.

VU bendruomenės nariai taip pat laukiami VU Studentų atstovybės narių rengiamame gimtadieniui skirtame protmūšyje – nuotolinėse orientavimosi socialiniuose tinkluose varžybose, o savo fizines ir kūrybines jėgas išbandyti kviečia iššūkį organizuojantis VU Sveikatos ir sporto centras.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos