Sidebar

2021 02 18 Laimutis Telksnys

Vasario 16 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Lietuvos valstybės ordinu „Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi apdovanojo Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto prof. habil. dr. Adolfą Laimutį Telksnį.

Prof. habil. dr. Adolfas Laimutis Telksnys – lietuviškų skaičiavimo mašinų kūrėjas, interneto plėtros Lietuvoje ir humanoidinių robotų prakalbinimo lietuviškai pradininkas, informacinės plėtros strategijos ekspertas, reikšmingai prisidėjęs prie Lietuvos, kaip vienos pasaulyje pirmaujančių greitaeigio interneto srityje valstybių, raidos.

1991 m. akademikas A. L. Telksnys užmezgė ryšį su Oslo universitetu ir ėmėsi organizuoti palydovinio ryšio kanalą Lietuvai. Per tris mėnesius sugebėta pusiau legaliai atgabenti į Lietuvą tam reikalui tinkamą techniką ir 1991 m. spalio 10 d. Lietuvoje pradėjo veikti pirmas šalyje nepriklausomas, per palydovinį ryšį veikiantis interneto kanalas – tai irgi vienas iš A. L. Telksnio projektų. Be to, pirmasis registruotas .lt domenas buvo mii.lt, kurį 1993 m. vasario 26 d. įkūrė tuometinis Matematikos ir informatikos institutas (dabar VU Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas).

Taip pat A. L. Telksnys yra ir projektų LIEPA ir LIEPA-2 iniciatorius. Šių projektų įgyvendinimo metu buvo sukurti lietuvių šnekos atpažinimo ir sintezės varikliai, paslaugos vartotojams, veikiančios asmeniniuose kompiuteriuose ir varikliai bei paslaugos, skirtos mobiliesiems įrenginiams: išmaniesiems telefonams, planšetiniams kompiuteriams ir robotams humanoidams.

Daugiau apie prof. habil. dr. Adolfo Laimučio Telksnio biografiją ir pasiekimus galite paskaityti čia.

Ceremonijos vaizdo įrašą galite pamatyti LRT.lt portale.

Sveikiname!

2021-02-18

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos