Sidebar

2021 02 17 Bolzano universitetas1 600x450

Informacinių sistemų inžinerijos 3 kurso studentė Augustė praėjusį semestrą pagal Erasmus+ mainų programą studijavo Bolzano universitete Italijoje. Ji papasakojo apie studijų dalykus, dėstytojus ir kalbos barjerus.

Registracija rudens semestro Erasmus+ mainų atrankai vyksta iki kovo 1 d. Nepamiršk užsiregistruoti!

STUDIJŲ DALYKAI.

Bolzano universitete Informatikos fakultete mokiausi penkis su informacinių sistemų inžinerijos studijomis VU susijusius dalykus – „Programming Paradigms“, „Computer Networks“, „Introduction to Databases“, „Systems Engineering“ bei „Multimedia Systems“. Trys pirmieji dalykai Bolzano universitete dėstomi antro kurso studentams, o paskutinieji du – trečio kurso studentams. Mano nuomone, antro kurso dalykai turinio prasme daug sudėtingesni nei trečio.

Kiekvienam dalykui buvo skiriama dvidešimt teorijos paskaitų ir dešimt praktikos paskaitų. Kiekvieną savaitę vykdavo dvi dalyko teorijos bei viena praktikos paskaita, tad per savaitę įvykdavo 15 paskaitų. Prieš išvažiuodama studijuoti į Bolzano universitetą buvau girdėjusi atsiliepimų, jog studijuoti čia paprasčiau nei VU MIF. Galbūt tai priklauso nuo pasirinktų dalykų, galbūt tai priklauso nuo studento gebėjimų ir nuoširdaus susidomėjimo studijuojamu dalyku, bet mano atveju pasirinktų dalykų studijos išties nebuvo lengvos.

Rinkdamasi dalykus padariau vieną didelę klaidą – sužinojusi, jog keleto dalykų paskaitos vyks vienu metu, nusprendžiau laikytis pradinio plano ir nekeisti dalykų. Nors visos paskaitos vyko nuotoliniu būdu, nors visos buvo įrašinėjamos, o dalyvauti visose paskaitose realiu laiku vienu metu buvo tiesiog neįmanoma, pasivyti nebuvo lengva, o tai ypač atsiliepė ir mokantis semestro metu, ir ruošiantis egzaminams.

2021 02 17 Bolzano universitetas4 500x564Libera Universita di Bolzano universitetas šventiniu laikotarpiu

DĖSTYTOJAI.

Visi dėstytojai buvo puikiai pasiruošę nuotolinio mokymo iššūkiams. Keletas dėstytojų dar kurso pradžioje paaiškino, jog dėl susiklosčiusių aplinkybių kursai buvo modifikuoti, kad studentams būtų kuo paprasčiau dalyvauti paskaitose. Visi dėstytojai paskaitų metų ragino klausti, diskutuoti, nebijojo perlipti apibrėžtų ribų, jei atsirasdavo studentų, rodančių susidomėjimą viena ar kita tema, nuolat ragino nebijoti susisiekti asmeniškai turint klausimų ar abejonių, norint padiskutuoti per paskaitas aptartomis temomis ar norint paprašyti rekomendacijų tolimesniam domėjimuisi ir panašiai.

Išties gaila, jog nebuvo galimybės dalyvauti realiose dėstytojų paskaitose universiteto auditorijose. Vienintelis minusas, kurį galėčiau įvardinti kalbėdama apie dėstytojus, yra tas, jog kone visi dėstytojai taip įsitraukdavo į dėstomą dalyką, kad pamiršdavo padaryti pertrauką. Klausytis dvi valandas trunkančių teorijos paskaitų buvo tikras iššūkis.

2021 02 17 Bolzano universitetas5 500x625Vienas iš mėgstamiausių mano vaizdų, kurį pamatysi keliaudamas link Bolzano centro.

ŠALIS IR UNIVERSITETAS.

Dėl pandemijos ir nuolat besikeitusios situacijos po Italiją teko pakeliauti tik paskutinę rugsėjo ir pirmomis spalio savaitėmis, bet matyti vaizdai buvo neprilygstami. Kadangi Bolzano miestas yra kalnuose, tikriausiai nieko keisto, jog didžiausią įspūdį kalnų didybė.

Pro bendrabučio langus kalnus mačiau kasdien, bet net ir po keturių mėnesių, praleistų Bolzane, nenustojau jais žavėtis ir gėrėtis.

2021 02 17 Bolzano universitetas3 500x478

KALBA.

Universitete buvau pasirinkusi dalykus, kurie buvo dėstomi tik anglų kalba, tad šiuo klausimu problemų neturėjau. Visi dėstytojai kalbėjo aiškia ir taisyklinga anglų kalba, studentai taip pat.

Bet, esant būtinybei, susikalbėti su vietiniais sekėsi nekaip – gyvenau kiek tolėliau nuo centro, kur vietiniai gyventojai kalbėjo tik italų arba vokiečių kalbomis. Vos atvykusi į Bolzano jaučiau nemenką kalbos barjerą, bet man labai pasisekė, jog bendrabutyje buvau apgyvendinta kartu su mergina iš Vokietijos, kuri man labai pagelbėdavo susišnekėti su vietiniais ir prisitaikyti prie aplinkos.

2021 02 17 Bolzano universitetas2 600x450Netoli Bolzano esančios žemės piramidės (piramidi di terra del Renon) yra ypatingas gamtos reiškinys,
kuris susidaro tam tikrose vietovėse, paprastai po nuošliaužos ar žemės drebėjimo.

FINANSAI.

Išvykstantiems labai rekomenduočiau nesibaiminti gyvenimo bendrabutyje. Jie tvarkingi, puikiai įrengti, o ir gyventi vienoje vietoje su kitais studentais šiuo neįprastu laiku iš tiesų yra privalumas.

Norintiems ne tik gyventi, bet ir pakeliauti, papramogauti rekomenduočiau gerai apgalvoti savo biudžetą, kadangi skiriamos Erasmus stipendijos tam, deja, nepakaks. Norintiems keliauti pačiame Bolzano mieste siūlyčiau atvykus įsigyti/išsinuomoti dviratį (tą, pačioje studijų pradžioje, gali padėti padaryti ESN organizacijos nariai), kadangi Bolzano mieste pilna dviračių takų. Taip pat galima įsigyti ABO+ abonementą/bilietą, kuris galios visus metus ir leis keliauti po South Tyrol regioną nemokamai (tiek viešuoju transportu, tiek traukiniais tarp miestų regione, taip pat leis nemokamai naudotis funikulieriais).

2021-02-17

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos