Sidebar

2021 01 08 LJMS600x268

Gruodžio 28 d. nuotoliniu būdu vyko 9-asis Lietuvos jaunųjų matematikų susitikimas (LJMS’9). Renginyje dalyvavo Lietuvoje ir užsienyje studijuojantys ir dirbantys Lietuvos jaunieji matematikai. Dalyviai klausėsi plenarinių paskaitų ir trumpųjų pranešimų, pristatė savo mokslinių tyrimų rezultatus. LJMS’9 metu taip pat vyko diskusija, kurioje buvo aptarti su COVID-19 susiję klausimai, apdovanoti įdomiausių pranešimų ir geriausių mokslinių straipsnių autoriai.

Renginio programos pagrindas – teorinės ir taikomosios matematikos plenarinės paskaitos ir trumpieji pranešimai. Plenarines paskaitas renginyje šiemet skaitė Inga Laukaitytė (MIF absolventė, Umeå universitetas), Julius Jonušas (Vienos technikos universitetas), Gintarė Karolina Džiugaitė (MILA / ElementAI) ir Rasa Giniūnaitė (Oksfordo universitetas).

LJMS siekia atspindėti visuomenėje aktualias temas, todėl plenarinės paskaitos ir trumpieji pranešimai palietė ne tik įvairius teorinius matematikos klausimus, bet ir modernius matematikos taikymus dirbtiniame intelekte, biologijoje, finansuose, švietimo tyrimuose ir kt.

Tradiciškai renginyje yra organizuojama diskusija kokia nors svarbia tema. Šių metų diskusija buvo skirta klausimams, susijusiems su COVID-19 duomenų rinkimu, analize ir matematiniu modeliavimu. Diskusijoje dalyvavo ir savo patirtimi bei įžvalgomis dalinosi Renata Retkutė (Kembridžo universitetas), Barbora Šnaraitė (MIF absolventė, Oksfordo universitetas), Aistis Šimaitis (LR Vyriausybė), Agnė Ulytė (Ciuricho universitetas), Vaidotas Zemlys-Balevičius (Euromonitor International).

LJMS’9 dalyvių išrinkti įdomiausi trumpieji pranešimai:

Rokas Tamošiūnas (Sentiance, MIF absolventas) Neuroninių tinklų didaktika.
Mantas Lukoševičius (Kauno technologijos universitetas) Lokalizuoti konvoliuciniai neuroniniai tinklai.
Jonas Vitkauskas (Vilniaus universitetas, MIF 1 k. Matematikos magistrantūros studentas) Diskrečiojo Šturmo ir Liuvilio uždavinio su nelokaliosiomis kraštinėmis sąlygomis spektrinių kreivių ir grafų teorijos sąsajos.

Kasmet Lietuvos matematikų draugija ir renginio organizatoriai renka geriausius doktorantų parengtus mokslinius straipsnius. Geriausio 2020-ųjų metų doktoranto straipsnio konkurso nugalėtojai:

Rasa Giniūnaitė už straipsnį Modelling collective cell migration: neural crest as a model paradigm.
Gytis Kulaitis už straipsnį What is resolution? A statistical minimax testing perspective on super-resolution microscopy.

LJMS’9 plenarinių paskaitų ir trumpųjų pranešimų įrašus galima peržiūrėti YouTube.

2021 m. planuojamas jubiliejinis dešimtasis Lietuvos jaunųjų matematikų susitikimas.

Generaliniai renginio rėmėjai: Danske Bank, Euromonitor International
Renginio rėmėjai: Satalia, Norne Securities, Luminor
Renginio partneris: Lietuvos matematikų draugija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos