Sidebar

Matematikos ir informatikos fakulteto informacinių technologijų studentė Monika Barauskaitė 2020 m. pavasario semestre pagal Erasmus+ programą studijavo Bolzano universitete Italijoje.

Pirmasis iššūkis su kuriuo susidūrė Monika – COVID-19 protrūkis Europoje pirmiausia prasidėjo šiaurės Italijoje. „Iš pradžių buvo sunku psichologiškai, buvau pasimetusi, nežinojau, ką daryti, ar grįžti namo, ar ne, nes kasdien sulaukdavau daug žinučių iš artimųjų ir draugų su klausimais, kaip man sekasi ir ką galvoju daryti, ar nebijau.

Visgi, nusprendžiau likti ir dabar to nei kiek nesigailiu – aprimus pandemijai spėjau apkeliauti visas vietas, kurias buvau susiplanavusi ir iš šių mainų pasiimti viską, ką galiu“, – savo patirtimi dalinasi Monika. Ji taip pat apsilankė Venecijos karnavale, Veronoje.

2020 09 18 Venecija

Dėl pandemijos studentė galėjo išeiti tik į parduotuvę, bet ji įžvelgia ir teigiamą šios situacijos pusę – geriau susipažino su kitais mainų studentais, kurie gyveno bendrabutyje.

Kitas iššūkis su kuriuo teko susidurti Monikai – nuotolinis mokymasis. „Visos paskaitos vyko 100 proc. – dėstytojai vesdavo visas tiek teorines, tiek praktines paskaitas, ragindavo aktyviai dalyvauti paskaitose, suteikė galimybę konsultuotis, todėl jokių problemų nebuvo ir visus egzaminus išsilaikyti pavyko.

Tikrai nesigailiu, kad nusprendžiau likti savo studijų mainuose, nes, nepaisant COVID-19 situacijos, turėjau vieną geriausių ir vertingiausių patirčių savo gyvenime, bei išmokau labai daug dalykų, susijusių ne tik su mokslais. Todėl rekomenduoju nepabijoti ir pasinaudoti studijų mainų galimybe kiekvienam!“, – sako studentė.

Monika taip pat pasidalino patirtimi – papasakojo apie studijų dalykus, dėstytojus, universitetą ir finansus.

2020 09 18 Gardos ezeras

Studijų dalykai

Bolzano universitete dalykai yra po 6 kreditus, todėl buvau pasirinkusi 4 dalykus: Web and Internet Engineering, Application Engineering, Information Security, Databses and Modeling (12 kreditų). Semestras trunka nuo vasario pabaigos iki birželio pradžios, bet paskaitų yra daugiau (3 dalyko paskaitos per savaitę – 2 teorinės ir 1 praktinė). Tačiau iki egzaminų būna 2 savaičių pertrauka ir jie gali trukti iki pat liepos vidurio.

Praktinės paskaitos padeda įsisavinti teorines žinias ir joms skiriama daugiau dėmesio. Kiekvienas uždavinys būna išsprendžiamas iki galo, kad visi suprastų.

Dalykų turiniu ir kokybe buvau labai patenkinta, nes dėstytojai motyvuodavo mokytis ir vietiniai studentai buvo motyvuoti, norėjosi nuo jų neatsilikti :)

Literatūros šaltinių, tokių kaip knygos ar straipsniai, daug nebuvo ir jie buvo tik rekomenduotini – norint geriau įsisavinti medžiagą. Visą paskaitų medžiagą dėstytojai jau prieš paskaitą sukeldavo į e-mokymosi sistemą.

Dėstytojai

Dėstytojai labai motyvuoti ir norintys padėti. Buvau labai nustebinta šia jų motyvacija ir skatinimu klausti, jei kas nors neaišku. Kadangi man teko mokytis online, visi dėstytojai siūlydavosi privačiai susiskambinti per MS Teams ir pakonsultuoti, jei kas nors neaišku arba klausti paskaitų metu.

Visos paskaitos vyko 100% ir dėstymo kokybė – labai gera, beveik nesijautė, kad paskaitos vyksta ne gyvai, o internetu. Taip pat beveik visi dėstytojai savo paskaitas įrašinėjo ir buvo galima peržiūrėti jas vėliau.

2020 09 18 Verona

Kalba

Šiame universitete anglų kalba – pagrindinė dėstymo kalba, kadangi čia besimokantys studentai turi mokytis dalykus visomis 3 kalbomis (anglų, italų ir vokiečių). Todėl tiek administracija, tiek visi dėstytojai ir studentai kalba angliškai.

Dėstymas – aiškus ir kokybiškas (kalbos atžvilgiu), nusiskundimų tikrai neturiu, visada pavykdavo susikalbėti tiek su dėstytojais, tiek su vietiniais studentais. Bendrabučio administracija taip pat laisvai kalba angliškai.

Finansai

Rekomenduoju gyventi bendrabutyje, nes jie labiau panašūs į viešbučius, o ne į bendrabučius ir yra pigesni (~300 Eur). Butų/kambarių nuomos kainos labai didelės (~400-600 Eur.). Stipendijos užtekdavo tik bendrabučio nuomai ir maistui, o norint pakeliauti ar eiti į kavines/barus, reikėtų pasirūpinti papildomais finansais, nes kainos yra didesnės nei Lietuvoje.

Gyvenant ne centre (vienas bendrabutis yra pačiame centre, o aš gyvenau bendrabutyje, kuris yra ~2km nuo centro) rekomenduoju įsigyti viešojo transporto abonementą (abo+), kuris galioja visame regione (tiek miesto autobusams, tiek tarpmiestiniams traukiniams ir autobusams, kai kuriems keltuvams). Taip pat, čia labai populiaru keliauti dviračiais, gerai išvystyti dviračių takai.

Registracija Erasmus+ studijoms vyksta iki rugsėjo 24 d. Pavasario semestro universitetų sąrašas čia. Daugiau informacijos apie Erasmus+ programą ieškokite Vilniaus universiteto Tarptautinių ryšių skyriaus interneto svetainėje.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos