Sidebar

2020 07 14 PAGRIDNINE MIF porgrama

 

Matematika ir matematikos taikymai – sritis, neretai klaidingai siejama tik su viena mokslo disciplina. Tačiau šiuolaikinėms technologijoms sparčiai tobulėjant itin svarbiu aspektu tampa tarpdiscipliniškumas, skirtingų sričių veikimas kartu, pavyzdžiui, vykdant tyrimus aviacijoje arba medicinoje. Čia ir daugelyje kitų sričių svarbų vaidmenį atlieka matematika, suteikianti ne tik kertinių žinių, bet ir kritinio, inovatyvaus mąstymo įgūdžių, o juos lavinti padeda studijos, vėliau atveriančios kelius karjeros siekti įvairiose srityse.

Išugdytas analitinis mąstymas atvėrė galimybes

Vilniaus universiteto (VU) matematikos ir matematikos taikymų (MMT) studijų programos absolventė doc. Kristina Kaulakytė, dirbanti VU Matematikos ir informatikos fakultete, pasakoja, kad savo svajonių darbą visada siejo su kitų žmonių mokymu ir žinių dalijimusi. „MMT studijos buvo pirmas žingsnis mano svajonių darbo link. Baigusi šias studijas, gavau meškerę, o ne žuvį, ir tik nuo manęs pačios priklausė, kokią žuvį pasigausiu“, – sako doc. K. Kaulakytė.

Absolventė prisimena, kad rinkosi ne tiek karjerą, kiek gyvenimo būdą, ir tas pasirinkimas nebuvo greitas. „Norėjosi išbandyti ir darbą už universiteto ribų. Taigi magistrantūros studijas derinau su darbu banke. Nors konkrečių darbui banke reikalingų žinių neturėjau, tačiau studijų metu išugdytas analitinis mąstymas, imlumas naujovėms, kompiuterinis raštingumas leido puikiai atlikti man patikėtas užduotis“, – pasakoja doc. K. Kaulakytė. Vėliau, stipriam norui mokytis ir mokyti niekur nedingus, absolventė įstojo į matematikos krypties doktorantūrą.

„Būsiu atvira, tikrai nebuvo lengva atsisakyti turimo darbo banke, nes man norėjosi abiejų dalykų: ir dirbti banke, ir eiti akademiniu keliu. Tačiau para turi tik 24 valandas, tad pasirinkau akademinį kelią“, – pasakoja alumnė.

Absolventė neabejoja, kad geri matematikos pagrindai bakalauro studijų metu prisidėjo prie magistrantūros bei doktorantūros studijų sėkmės ir prie galimybės atlikti podoktorantūros stažuotę Ciuricho universitete (Šveicarija).

 

2020 07 14 Kaulakyte

Kristina Kaulakytė

 

Tarptautiniai moksliniai projektai – neeilinė galimybė ir patirtis

„Jau doktorantūros laikotarpiu buvau įtraukta į mokslinius projektus. Mokslininko darbas visada yra iššūkis ir niekada nebūna monotoniškas ar neįdomus. Tiesa, rezultatai pasiekiami ne taip greitai. Kartais prireikia ir pusės metų ar daugiau išspręsti vienam uždaviniui. Esu dirbusi ne viename moksliniame projekte, gerai prisimenu tarptautinį Lietuvos ir Šveicarijos projektą „Asimptotiniai uždaviniai ir jų taikymai“, kuriame įgijau mokslinio bendradarbiavimo patirties“, – pasakoja doc. K. Kaulakytė.

Šiuo metu alumnė dirba projekte „Daugiaskalis matematinis ir kompiuterinis srautų modeliavimas tinkluose: taikymai širdies ir kraujagyslių ligų gydymui“, kuriame matematikai bendradarbiauja su medikais. Tikimasi sukurti matematinius ir skaičiuojamuosius įrankius kraujo cirkuliacijos modeliavimui ir mitralinio vožtuvo modeliui, skirtam chirurginių procedūrų simuliacijai, patobulinti. Taip pat modeliuojama kairiojo prieširdžio apendikso geometrija, kurios tyrimai gali padėti spręsti trombo formavimosi prieširdyje problemą.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje, todėl, siekiant sumažinti riziką chirurginių operacijų metu, norima, kad patologijos pirmiausia būtų modeliuojamos kompiuterio ekrane ir tik paskui atliekama intervencija. Projekto metu siekiama sukurti skaičiuojamuosius įrankius, kurie galėtų būti naudojami kaip papildomi informacijos šaltiniai ruošiantis operacijoms.

„Nors šis projektas parodo, kaip artimai matematika gali būti susijusi su medicina ar kitomis sritimis, stojant į tokias programas kaip MMT VU vis dėlto reikėtų mėgti būtent matematiką ir informatiką. Tuomet studijuoti bus įdomu, o baigus studijas nereikės galvoti, ar rasi darbą. Kils tik vienas klausimas – ką gi aš noriu dirbti ir kur man save realizuoti?“ – sako doc. K. Kaulakytė.

Išugdomi tarptautinio lygio specialistai

MMT studijos atveria galimybes darbo vietą rinktis ne tik įvairiose srityse Lietuvoje, bet ir tarptautinėje rinkoje. Šios programos absolventė Jevgenija Pavlova, šiuo metu dirbanti tarptautinėje „Atkins“ kompanijoje Jungtinėje Karalystėje, pasakoja, kad studijuojant formuojami įgūdžiai ir rengiami specialistai vertinami visuose sektoriuose.

„Baigusi MMT bakalauro studijas galėjau dirbti tiek akademinėje srityje, tiek privačiame sektoriuje. Įgavau puikius pagrindus, gebėjau kurti matematinius modelius, ruošti eksperimentus, spręsti plataus spektro problemas. Kelerius metus dalyvavau moksliniuose projektuose, susijusiuose su žmogaus fiziologijos kompiuteriniu modeliavimu, kraujo tekėjimo kraujagyslėse, trombų formavimu“, – teigia VU alumnė.

Pasak J. Pavlovos, nusprendusi pereiti į privatų sektorių ji lengvai rado darbą aviacijos srityje, nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tai neturi nieko bendro su akademiniu darbu ir šios srities projektais. Vis dėlto dauguma inžinerinių problemų gali būti išspręstos pasitelkus tuos pačius matematinius principus ir metodus.

„Įsitikinusi, kad MMT žinios gali būti pritaikytos įvairiose srityse, nedvejodama sutikau dirbti aviacijos kompanijoje, kurioje modeliavau ir projektavau ledo apsaugos sistemas kariniams bei civiliniams orlaiviams“, – pasakoja MMT programos absolventė.

Matematinio modeliavimo žinias J. Pavlova pritaikė ir darbe, kuris buvo susijęs su orlaivių sistemų modeliavimu imituojamo skrydžio treniruokliams.

„Vėliau pradėjau dirbti projektų vadove aviacijos, gynybos ir saugumo srityje. Mano naujas iššūkis – branduolinė energetika. Esu įsitikinusi, kad po kelerių metų vėl drąsiai nersiu į naują avantiūrą ir su entuziazmu taikysiu žinias, įgytas dar studijų metu“, – pasakoja J. Pavlova,

Alumnės teigimu, kompleksiškos studijos parengia universalius žmones, kurie visada sugebės prisitaikyti prie sparčiai kintančio gyvenimo ir darbo rinkos: „MMT studijos padės absolventams suformuoti bazę žinių, kurias jie toliau galės naudoti darbe, išmoks, kaip reikia suprasti, analizuoti ir spręsti pačias aktualiausias įvairaus pobūdžio problemas. Sužinos, kokie yra sprendimo metodai bei principai ir, tikėtina, po šių studijų galės prisidėti prie pačių didžiausių pasaulio problemų sprendimų.“

 

2020 07 14 Jevgenija Pavlova

Jevgenija Pavlova

 

Kompleksinės studijos – didesnės galimybės rinktis

Renkantis studijas, neretai kyla klausimas, ar įgyta specialybė leis atrasti mėgstamą darbą, abiturientai skatinami iškart pasirinkti ir būsimos karjeros kelią. Tačiau J. Pavlova neabejoja, kad apie matematikos mokslus svarstantieji turi kur kas daugiau laiko apsispręsti.

„Kartais būna labai sunku apsispręsti, kuo norėtum užsiimti ateityje, tačiau žinai, kad svajoji prisidėti prie kažko didelio ir labai svarbaus. Galbūt prie erdvėlaivio paleidimo į kosmosą arba prie vakcinos nuo pandemijos viruso kūrimo. Tokiu atveju patarčiau pagalvoti apie MMT studijas – jos suteiks pagrindus, išmokys prisitaikyti prie naujovių ir įdomių iššūkių, atvers kiekvienam labai dideles galimybes ir padės apsispręsti, kur norite savo karjerą pakreipti toliau“, – neabejoja J. Pavlova.

Pasisemti patirties, atrasti savo kelią padeda ir paskaitas skaitantys geriausi šalies specialistai bei juos papildantys jauni doktorantai. Be to, VU Matematikos ir informatikos fakultete dėstantys mokslininkai intensyviai plėtoja mokslinius tyrimus, taip sukurdami optimalias sąlygas norintiems pasisemti žinių, siekti mokslinių aukštumų – tik šiame fakultete galima įgyti matematikos daktaro laipsnį.

„Dabartinėje darbovietėje pastebime, kad darbuotojai, kurie turi įgiję matematinį išsilavinimą, daug greičiau prisitaiko, lengviau perpranta įvairias problemas, kylančias darbe. Matematinis išsilavinimas suteikia universalių žinių, kurias vėliau galima pritaikyti labai plačiai“, – neabejoja J. Pavlova ir priduria, kad nors studijuoti nėra lengva, tačiau verta.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos